ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Ο Γιάννης Μανιάτης ξεναγήθηκε στον βυθισμένο προϊστορικό οικισμό του Λαμπαγιαννά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:45:00 μ.μ. | | |
Ο Γιάννης Μανιάτης ξεναγήθηκε στον βυθισμένο προϊστορικό οικισμό του Λαμπαγιαννά
 Μια μοναδική υποβρύχια ξενάγηση στον βυθισμένο προϊστορικό οικισμό Λαμπαγιαννά στην Ερμιονίδα.  Η Αργολική γη δεν σταματά να μας εκπλήσσει.

Η ελληνοελβετική αρχαιολογική έρευνα που ξεκίνησε το 2014 στη θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχει φέρει στο φως ένα εκτεταμένο οικισμό της πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.), που σήμερα βρίσκεται στον βυθό της παραλίας του Λαμπαγιαννά, σε βάθος από 1 έως 3 μέτρα.
Αποκαλύπτεται σιγά σιγά πως η κατοίκηση στα παράλια του φιλόξενου Αργολικού κόλπου δεν σταματά στη Λέρνα, αλλά υπαρχει ένα ευρύ δίκτυο οργανωμένων παραθαλάσσιων οικισμών, που επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με τις Κυκλάδες με τα πλοία της εποχής. Λέρνα, Ασίνη, Σαλάντι, Λαμπαγιαννά είναι κάποιοι από αυτούς.

Το Σάββατο 12/8 ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης βρέθηκε στην παραλία των Λαμπαγιαννών και ενημερώθηκε από την αρχαιολόγο της Εφορείας Εναλίων, Δέσποινα Κουτσούμπα, για την πορεία των υποθαλάσσιων ανασκαφών. Στη συνέχεια είχε τη χαρά να ξεναγηθεί και υποθαλάσσια. Πρόκειται για ένα μοναδικό είδος ξενάγησης που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων το 2015 και γίνεται κάθε χρόνο.
Πρόκειται για την πρόδρομη μορφή του πώς μπορούν οι υποθαλάσσιοι οικισμοί, να γίνουν ανοιχτοί και πρσβάσιμοι σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της Ερμιονίδας. Ελπίζουμε κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί σύντομα, με την βοήθεια όλων των τοπικών φορέων και του Υπουργείου Πολιτισμού.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ