ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Δημ. Σαραφιανός: Πλειστηριασμοί και εξωδικαστικός συμβιβασμός: Σεισάχθεια για το κεφάλαιο-ξεσπίτωμα για το λαό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:40:00 μ.μ. | |
Δημ. Σαραφιανός: Πλειστηριασμοί και εξωδικαστικός συμβιβασμός: σεισάχθεια για το κεφάλαιο-ξεσπίτωμα για το λαό
 Η αριστερά πάντα τα πήγαινε καλά με τις πλατφόρμες. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, έχοντας πάρει διαζύγιο με την αριστερά, ασχολείται μόνο με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Δυο ηλεκτρονικές πλατφόρμες απασχόλησαν την επικαιρότητα την τελευταία βδομάδα.

Με την πλατφόρμα που άνοιξε για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των δανείων και των λοιπών οφειλών επιχειρήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Ποιες είναι αυτές οι επιχειρήσεις; Όσες τα τελευταία τρία χρόνια εμφάνισαν καθαρό αποτέλεσμα σε μια έστω χρήση. Και αυτές δεν είναι άλλες από μεγάλες επιχειρήσεις (θυγατρικές πολυεθνικών μεταξύ άλλων) που επηρεάστηκαν λιγότερο από την κρίση ή εκμεταλλεύθηκαν την εσωτερική υποτίμηση, την πτώση των μισθών, για να εμφανίσουν περισσότερα έσοδα από έξοδα. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων ή έχουν ήδη διακόψει τις εργασίες τους τα τελευταία χρόνια ή συσσωρεύουν χρέη χρόνο με το χρόνο. Με αυτό τον τρόπο οι μεγάλες επιχειρήσεις, αυτές που τα χρόνια πριν την κρίση ή στην αρχή της πήραν θαλασσοδάνεια και δάνεια που κατευθύνθηκαν σε off shore εταιρίες, που άφησαν απλήρωτους τους εργαζόμενούς τους ή τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν τη δυνατότητα να κουρέψουν τα χρέη τους, μιας και καμιά προϋπόθεση δεν θέτει ο νόμος για το που κατευθύνθηκαν τα δάνεια και για το αν οι εργαζόμενοι των εταιριών αυτών μένουν απλήρωτοι. Και βέβαια όλη η διαδικασία ρύθμισης των χρεών (ο αριθμός των δόσεων, το ποσοστό του κουρέματος) τίθεται υπό την αιγίδα των τραπεζών -που είναι οι μεγάλοι πιστωτές- και του κράτους –που έχει τη δυνατότητα να ασκεί πιέσεις.

Αν η μια πλατφόρμα ανοίγει το δρόμο της σεισάχθειας για το μεγάλο κεφάλαιο, η δεύτερη πλατφόρμα, αυτή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα της λαϊκής περιουσίας, αναδεικνύοντας την ουσία της μνημονιακής πολιτικής που πιστά ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ: τη μεταφορά πλούτου από τα φτωχά λαϊκά στρώματα στο κεφάλαιο. Τη διαδικασία αυτή την έχουμε ήδη αναλύσει: τα κόκκινα δάνεια μετατρέπονται σε ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τις ιδιωτικοποιημένες τράπεζες: είτε με την χορήγηση νεων δανείων σε εταιρίες που θα χτυπήσουν τα ακίνητα στον πλειστηριασμό (μια διαδικασία που πραγματοποιειται με τα ακίνητα που έχουν περιέλθει ήδη στις τράπεζες και τα βγάζουν οι ίδιες σε πλειστηριασμό), είτε με την μεταβίβασή τους στις εταιρίες διαχείρισης δανείων που έχουν ήδη συγκροτήσει οι τράπεζες από κοινού με ξένα funds, στις οποίες εταιρίες χορηγήθηκε δια νόμου και η δυνατότητα δραστηριοποίησης στον τομέα των real estates και οι οποίες μπορούν να προχωρήσουν και στην τιτλοποίηση των απαιτήσεων από τα δάνεια. Βέβαια όλη αυτή η πολιτική έχει τις ιδιαίτερες αντιφάσεις της, αφού οι μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων θα ρίξουν ακόμα περισσότερο την αξία της κτηματαγοράς με τρόπο που θα επηρεάσει την αξία και των ακινήτων των τραπεζών ή όσων περιλαμβάνονται στις εγγυήσεις που έχουν χορηγηθεί στις τράπεζες με αποτέλεσμα τη μείωση του ενεργητικού τους. Για τον περισσότερο πάντως κόσμο η δεύτερη πλατφόρμα σημαίνει πολύ απλά ξεσπίτωμα, απώλεια των κόπων μιας ζωής.

Με την τροπολογία μάλιστα που πέρασε νύχτα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, «διευκολύνονται» οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι να αναθέσουν σε εταιρία την κατασκευή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς χωρίς τα βαρη του δημόσιου λογιστικού και των κανόνων για την προστασία του δημοσίου χρήματος. Το πώς βέβαια ένα ΝΠΔΔ, όπως οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι, η περιουσία των οποίων έχει αποκτηθεί από κρατήσεις στις αμοιβές για τα συμβόλαια με την επίκληση του δημοσίου συμφέροντος, θα αναθέσουν ένα έργο που υποτίθεται ότι διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον (ας θυμηθούμε ότι με αυτό το σκεπτικό ανατέθηκε στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους η διαχείριση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς) χωρίς να τηρηθούν οι κανόνες αυτοί μόνο οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης και οι ηγεσίες των συμβολαιογραφικών συλλόγων το γνωρίζουν. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα έχει πολύ δουλειά.

Η δική μας η δουλειά είναι όμως επίσης μεγάλη. Πέρα από την παρουσία μας στα Ειρηνοδικεία που πρέπει να συνεχισθεί και να δυναμώσει (αφού η πλατφόρμα δεν είναι ακόμα έτοιμη), πρέπει να συμβάλλουμε στην οργάνωση σε κάθε γειτονιά επιτροπών προστασίας της λαϊκής περιουσίας για να μην επιτραπεί καμία έξωση, αλλά και καμία επίδειξη των σπιτιών στα κοράκια που ετοιμάζονται να χτυπήσουν τα σπίτια στον πλειστηριασμό.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ