ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Η Σύγχρονη Οργανωσιακή Τεχνογνωσία στην Υπηρεσία της Εφαρμοσμένης Πολιτικής

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:52:00 π.μ. | |
Η Σύγχρονη Οργανωσιακή Τεχνογνωσία στην Υπηρεσία της Εφαρμοσμένης Πολιτικής
άρθρο της Σόνιας Τάνταρου – Κρίγγου, Δικηγόρου
Διαπιστευμένης Διαμεσολαβήτριας ΥΔΔΑΔ
Μέλους του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Τομέας Δικαιοσύνης της Ν.Δ.
Πολιτικού στελέχους Ν. Δ. - Πολιτευτή Αργολίδας

Από την πρώτη φάση της εκλογής του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορθώς διέγνωσε πως στον πυρήνα της η πολύπλευρη οικονομική και κοινωνική κρίση που διέρχεται η χώρα, είναι βαθιά πολιτική. 


Πως δηλαδή, το πολιτικό μας σύστημα δέσμιο απαρχαιωμένων δομών, αποσαθρωμένων νοοτροπιών και ποικίλων επιβαρύνσεων, που ταλανίζουν τη λειτουργία του, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και τροφοδοτεί με τις αρρυθμίες και τις ανεπάρκειές του την οικονομική και κοινωνική κατάπτωση της χώρας. Έθεσε, έτσι, ως κυρίαρχο στόχο της προεδρίας του την αναμόρφωση και ανανέωση του κόμματος, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες και να συντελέσει στην έξοδο του τόπου από την καθοδική πορεία. 

Πεποίθησή του, ιστορικά αποδεδειγμένη, ήταν ότι αφού η πολιτική με τις αβαρίες και τις αδυναμίες της συνέτεινε στην εξάπλωση και μεγέθυνση της κρίσης, η ίδια , αναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητές της και αλλάζοντας το μέχρι πρότινος ρυθμό κίνησής της, όφειλε να πρωταγωνιστήσει στις προσπάθειες για την υπέρβαση της.

Έχοντας ένα αταλάντευτο σχεδιασμό να αναζωογονήσει το κόμμα και μέσω αυτού την πολιτική ζωή της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 4 Απριλίου 2016, δρομολόγησε και ο Γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης παρουσίασε την πρωτοβουλία «Συμμετέχω», που απέβλεπε στην ενθάρρυνση των μελών και των φίλων της παράταξης να λάβουν μέρος κατά τρόπο υπεύθυνο σε διάφορες θέσεις ευθύνης στην επεξεργασία και στην εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Με τη ρητή δέσμευση ότι τα στελέχη αυτά θα εντάσσονταν στις Γραμματείες, δηλαδή στον οργανωτικό ιστό της παράταξης, η Νέα Δημοκρατία συγκρότησε ένα σώμα εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι μετέφεραν τα φλέγοντα προβλήματα της κοινωνίας  στα κομματικά όργανα και συντέλεσαν καθοριστικά στη διατύπωση των προγραμματικών της θέσεων. Μάλιστα, σε μια κίνηση, που επιβεβαίωνε έμπρακτα, πως το άνοιγμα προς την κοινωνία είχε οργανικά χαρακτηριστικά και όχι απλώς ρητορικό χαρακτήρα, ανακοινώθηκε η συμμετοχή των προσώπων που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία «policy making» στο επικείμενο τότε 10ο Συνέδριο του κόμματος με την ιδιότητα του «θεματικού συνέδρου».

Θέλοντας να διατρανώσει την πεποίθησή του για τη σημασία του ανοίγματος του κόμματος στην κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ευκαιρία του 10ου τακτικού Συνεδρίου , στις 22-24 Απριλίου 2016, πρόταξε ως κεντρικό σύνθημα-αίτημά του το μήνυμα «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας». Υπογράμμισε δηλαδή, την ανάγκη το κόμμα να πρωτοστατήσει με τις κινήσεις και τις αποφάσεις του στον αναπροσανατολισμό της πολιτικής ζωής της χώρας σε νέες κατευθύνσεις και στην εγκατάλειψη όλων εκείνων των κακών έξεων και των παρωχημένων πρακτικών, που την καθήλωναν στην παρακμή. Η επιτυχής διεξαγωγή και ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, με τις επελθούσες κατόπιν αποφάσεών του καταστατικές αλλαγές και με την εκλογή πολλών νέων προσώπων στα όργανα του κόμματος, ήταν μια πολύτροπα ενθαρρυντική εξέλιξη, που έβαζε σε νέες βάσεις την όλη προσπάθεια και απεδείκνυε πως η κοινωνία, σε επίπεδο οργανωμένων μελών, τη συμμεριζόταν.

Ενθαρρυμένος από τις αποφάσεις του συνεδρίου και ενισχυμένος από τη συναίνεση των στελεχών του κόμματος, που διέβλεπαν σε όλες αυτές τις κινήσεις μια πρωτοβουλία βαθύρριζων αλλαγών στην ως τα τώρα συμβατική πολιτική διαδικασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα. Στις 4 Οκτωβρίου 2016, ανακοίνωσε τη θέσπιση του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ανοιχτού στην κοινωνία και στις ομάδες πολιτών, με στόχο την ανεμπόδιστη επιλογή και ανάδειξη προσώπων ώστε με την παρουσία τους να ενισχύσουν τον κομματικό μηχανισμό, αλλά και να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της παράταξης. Θεωρώντας ότι οι παραδοσιακές κομματικές διαδικασίες, με τα κλειστά χαρακτηριστικά και τις ομιχλώδεις πολλές φορές πρακτικές, αποτελούσαν τροχοπέδη για πολλούς ικανούς ανθρώπους από την ευρύτερη κοινωνία να συμμετάσχουν σε όλες αυτές τις διεργασίες, και εκτιμώντας ότι αποτελούσαν εμπόδιο για την κινητοποίηση των πολιτών, ανέλαβε μία πρωτοβουλία που αποσκοπούσε να ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Φρόντισε, μάλιστα, εξ αρχής να ξεκαθαρίσει ότι η κίνηση αυτή, δεν αποτελούσε παρέμβαση πυροδότησης του ανταγωνισμού με τους υπάρχοντες βουλευτές και πολιτευτές, αλλά ότι αντίθετα ήταν μια πρωτοβουλία με στόχο να ενισχύσει την Νέα Δημοκρατία με άτομα που ενώ είχαν τη θέληση να προσφέρουν, δεν είχαν τη διάθεση να υποστούν τη δοκιμασία τυχόν κομματικών παρασκηνίων.

Αυτή η κίνηση επιλογής και ανάδειξης στελεχών, με μεθόδους έξω από τα κλασσικά κομματικά στερεότυπα, με τη σύσταση μάλιστα στο κόμμα Διεύθυνσης Ανάπτυξης/Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων υπό την διεύθυνση της κας Ρεβέκκας Πιτσίκα, καταξιωμένης στο χώρο της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, εισαγάγει πρακτικές της σύγχρονης οργανωσιακής τεχνογνωσίας στην υπηρεσία της εφαρμοσμένης πολιτικής, την οποία εμπλουτίζει με πρόσωπα από κάθε άποψη άξια και διατεθειμένα να συνεισφέρουν στη συλλογική εθνική προσπάθεια για την ανάταξη του τόπου. Το γεγονός ότι πλέον το Μητρώο Στελεχών αποτελεί για την Νέα Δημοκρατία ένα σημαντικό κεκτημένο, το οποίο έχει συντελέσει καθοριστικά στο να προσελκύσει ανθρώπους από διάφορους επαγγελματικούς χώρους της μαχόμενης κοινωνίας, είναι ήδη ένα μεγάλο επίτευγμα που αποδεικνύει στην πράξη πως η πολιτική έχει πολλά να ωφεληθεί αν ανανεώσει τα μεθοδολογικά εργαλεία της από πρακτικές εμπνευσμένες από το χώρο των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις πρωτοβουλίες του αυτές, αποδεικνύει ότι εκτός από τη λεκτική επισήμανση των αιτίων της κακοδαιμονίας, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και στην έμπρακτη αντιμετώπισή τους, προσφεύγοντας και στις πλέον ριζοσπαστικές και καινοτόμες κινήσεις, που προσφέρονται για την εξυπηρέτηση της κύριας επιδίωξής του, που είναι η ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου σε μεθόδους, πρόσωπα και πρακτικές, ώστε η Νέα Δημοκρατία να μετασχηματισθεί πραγματικά στο φορέα αποκόλλησης της πολιτικής ζωής του τόπου από την κυριαρχία του παλαιοκομματισμού και των πρακτικών του, που έπαιξαν καθοριστικό παράγοντα στην διαμόρφωση της κρίσης που σήμερα βιώνουμε.


*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο liberal.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ