ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Πατέντα από επιστήμονες για την καταπολέμηση του σκαθαριού που καταστρέφει τους φοίνικες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:34:00 π.μ. |
Πατέντα από επιστήμονες για την καταπολέμηση του σκαθαριού που καταστρέφει τους φοίνικες
Μια καινοτόμο συσκευή για την πρόληψη των προσβολών στους φοίνικες από το σκαθάρι, δημιούργησαν επιστήμονες στο Ηράκλειο. Η ιδέα είναι να χρησιμοποιείται μια συσκευή με τη μορφή μικρού φωτοβολταϊκού που θα διοχετεύει ρεύμα μόλις εντοπίζεται το σκαθάρι, το οποίο φυσικά θα θανατώνεται.

Σε όλη την Ελλάδα, το πρόβλημα με το σκαθάρι που καταστρέφει τους φοίνικες είναι τεράστιο.

Οι προσπάθειες ανάπτυξης συσκευής για την πρόληψη των προσβολών από το σκαθάρι των φοινικοειδών Rhynchophorus ferrugineus, με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και προσελκυστικών ουσιών, ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2017 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο, με επιτυχία. Η συσκευή αναπαράχθηκε σε 4 πρωτότυπα. Το σύνολο της προσπάθειας (καινοτόμος ιδέα, χρηματοδότηση, ανάπτυξη συσκευής, πειραματισμοί, απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες κ.α.) αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία της Εταιρείας Δακοφάκα με υπεύθυνο τον Ευρικλή Φιτσάκη και της Παναγιώτας Ψειροφωνιά, που συνεργάζεται επίσης με το ΤΕΙ Κρήτης.
H συσκευή αποτελείται από: Φωτοβολταϊκό πάνελ, το κουτί μετασχηματισμού του ηλεκτρικού ρεύματος και το προστατευτικό κάλυμμα του φοίνικα.

Ο φοίνικας κλαδεύεται και τα παλαιά φύλλα αφαιρούνται από τη βάση τους. Το προστατευτικό κάλυμμα με οπές τοποθετείται στην κλαδεμένη στεφάνη του φοινικοειδούς και συγκρατείται με ιμάντες. Κάτω από το κάλυμμα υπάρχει προσελκυστική ουσία για να προσανατολίσει τα έντομα να κινηθούν προς τις οπές του καλύμματος. Στο εσωτερικό σημείο της κόμης, αλλά σε ηλιόλουστη θέση, τοποθετείται το φωτοβολταϊκό και το κουτί της συσκευής.
Όταν ένα έντομο προσπαθήσει να περάσει διαμέσω των οπών για να αφήσει τα αυγά του στο φοίνικα το κύκλωμα θα κλείσει και ηλεκτρικό ρεύμα θα το διαπεράσει και θα το θανατώσει ή θα του προκαλέσει σημαντική ζημιά. Η συσκευή μεταδίδει πληροφορίες στο χρήστη μέσω κάρτας SIM.
Πρόκειται για μία καινοτόμο και οικολογική προσέγγιση στο πρόβλημα, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και χωρίς την κατανάλωση ενέργειας.

Η περιγραφή της παραπάνω συσκευής κατατέθηκε για λήψη διπλώματος ευρεσιτεχνίας με Αρ. Αίτησης 2017-01625 και εντός των επόμενων ημερών θα αποσταλεί προς αξιολόγηση σε Ερευνητικό Ίδρυμα της Αθήνας. Η διάθεση της συσκευής θα πραγματοποιηθεί αρχικά στη Γαλλία, από μεγάλη Γαλλική εταιρεία.

Πέρα από τα παραπάνω, η ομάδα ασχολείται και με άλλα θέματα που αφορούν στη Γεωργία και αναζητά καινοτόμες λύσεις. Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται ανακοίνωση και άλλων καινοτόμων σχεδίων.

Πηγή: candianews.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ