ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Αντάμωμα Κρητών στο Ναύπλιο για το φεστιβάλ "Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας" (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:12:00 μ.μ. | | | |
Αντάμωμα Κρητών στο Ναύπλιο για το φεστιβάλ "Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας" (βίντεο)
Στα πλαίσια του 1ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ «Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας» που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα «Αντάμωμα Κρητών» στην πρωτεύουσα της Αργολίδας το Ναύπλιο.
 Από τις ρίζες των Λευκών Ορέων ως τους πρόποδες του Ψηλορείτη, του αιώνιου ιερού βουνού, με το Ιδαίον Άντρο και τη Ζώμινθο, σύμβολα ενός μοναδικού πολιτισμού του Μινωικού που έδωσε τα φώτα του στην οικουμένη οι γενεές της Κρήτης σμίξανε στο ξακουστό Ανάπλι μεταλαμπαδεύοντας την παράδοση και την λεβεντιά με χορούς, μαντινάδες και σκοπούς της Μεγαλονήσου.
Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017, η Ένωση Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας «Ο Μίνωας», σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Τολού, διοργάνωσαν, στο Τολό και το Ναύπλιο, ένα μοναδικό ταξίδι από το παρελθόν στο σήμερα, γεμάτο κρητική παράδοση.
Περισσότεροι από 15 Πολιτιστικοί Κρητικοί Σύλλογοι της Πελοποννήσου και του Λεκανοπεδίου Αττικής βρέθηκαν στην Αργολίδα για να τιμήσουν τους πρόγονους αλλά και για να σμίξουν με τους απόγονους σ’ ένα αντάμωμα δηλωτικό της μεταλαμπάδευσης των αρχών και των αξιών της παράδοσης από γενιά σε γενιά, με τον μοναδικό τρόπο που οι Κρήτες ξέρουν να το πράττουν!
Στο Λιμάνι του Τολού, η Χορευτική Ομάδα Τολού, υποδεχθηκε τους Κρητικούς με λεβέντικους παραδοσιακούς χορούς της Μεγαλονήσου ενώ για όλους υπήρχε κρητική τσικουδιά και κεράσματα, προσφορά των ξενοδόχων του Τολού.
Στο ιστορικό Ναύπλιο οι σύλλογοι που συμμετείχαν έφθασαν με το κρουαζιερόπλοιο Μανταλένα, όπου στο Λιμάνι, το πλοίο θα υποδέχθηκαν με ξεχωριστό τρόπο οι ψαρόβαρκες του Συλλόγου Αλιέων Ναυπλίου.
Με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, παρουσιαστηκαν παραδοσιακοί χοροί και σκοποί της ακριβής κρητικής παράδοσης.
Στην εκδηλωση χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων Μανώλης Πατεράκης, η Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας «Ο Μίνωας» Χαρά Καραγιαννάκη και ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσσος Χειβιδόπουλος ο οποίος δέχθηκε και ένα κρητικό μαχαίρι ως δώρο από τους συλλόγους που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Την εκδηλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου ανάμεσά τους ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ελένη Παναγιωτοπούλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Σαρρής κα.
Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Ένωση Κρητών Ν. Κορινθίας, Σύλλογος Κρητών Αχαΐας, Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας, Σύλλογος Κρητών Ν. Ηλείας, Σύλλογος Κρητών Ηλιούπολης, Σύλλογος Κρητών Ελληνικού, Ένωση Κρητών Ιλίου, Σύλλογος Κρητών Πέυκης, Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Δ. Ωρωπίων και πέριξ περιοχών, Δικταίοι Καστρινοί, Σύλλογος Κρητών Μελισσίων, Σύλλογος Κρητών Σαλαμίνας, Αδελφότης Κρητών Περιστερίου, Σύλλογος Κρητών Αγ. Δημητρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Αλίμου, Σύλλογος Κρητών Πετρούπολης, Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης, Ένωση Κρητών Αγ. Βαρβάρας, Σύλλογος Κρητών Βοιωτίας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ