ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Με κατάνυξη ο εορτασμός της μνήμης των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στην Αγία Τριάδα (Μέρμπακα)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:45:00 μ.μ. | |
Με κατάνυξη ο εορτασμός της μνήμης των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στην Αγία Τριάδα (Μερμπακα)
 Σε κλίμα κατάνυξης εορτάσθηκε η μνήμη των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στην περιοχή Αγίας Τριάδας (Μέρμπακα) του δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα. Πρόκειται για ένα εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στους Αγίους Ιωακείμ και Άννα.
Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017 τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός, ιερουργούντος του πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Μητροσύλη. Αμέσως μετά το πέρας του εσπερινού και του θείου κηρύγματος, ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνος των Θεοπατόρων πέριξ του ναού.
Το Εκκλησάκι είναι χτισμένο πάνω στα χαλάσματα παλαιότερου Ναού, ίσως και της Βυζαντινής περιόδου, βάση προφορικών μαρτυριών, ενώ γύρω του υπάρχουν απομεινάρια αρχαιοελληνικού Ναού. Στα χαλάσματα του αρχικού Ναού βρέθηκε μία παλαιά εικόνα των Ιωακείμ και Άννης. Ο σημερινός Ναός που ανεγέρθηκε το 1950 και αφιερώθηκε στην Αγίους Άννα και στον Ιωακείμ . Γύρω από τον ναό η περιοχή είναι πνιγμένη στις πορτοκαλιές.
Η σύναξη των δικαίων γονέων της Υπεραγίας Θεοτόκου, σύμφωνα με την αρχαία εκκλησιαστική , παράδοση, ορίστηκε την επομένη του γενεσίου της Θεοτόκου, για τον λόγο ότι αυτοί έγιναν πρόξενοι της παγκόσμιας σωτηρίας με την γέννηση της αγίας θυγατέρας τους. «Τελεῖται δὲ ἡ σύναξις αὐτῶν ἐν τῷ ἑξαέρῳ οἴκῳ τῆς Θεοτόκου, πλησίον τῆς μεγάλης ἐκκλησίας ἐν τοῖς Χαλκοπρατείοις».
 Να αναφέρουμε, λοιπόν, ότι ο Ιωακείμ ήταν γιος του Ελιακείμ από τη φυλή του Ιούδα και απόγονος του Δαβίδ. Έκπτωτος του θρόνου, ιδιώτευε στην Ιουδαία και το περισσότερο χρονικό διάστημα στην Ιερουσαλήμ, όπου είχε μέγαρο με βασιλικό κήπο. Παντρεύτηκε την Άννα, θυγατέρα του Ματθάν Ιερέως από τη φυλή του Λευΐ και της Μαρίας, γυναικός αυτού, από τη φυλή του Ιούδα.
Επειδή οι φυλές, Βασιλική και Ιερατική, συγγένευαν μεταξύ τους, διότι η Βασιλεία εθεωρείτο ίση με την Ιεροσύνη, δεν έδιναν ούτε έπαιρναν θυγατέρες από άλλες φυλές που θεωρούνταν κοινές. Έτσι λοιπόν, αφού θεάρεστα πέρασε τη ζωή του το άγιο αυτό ζευγάρι, όπως μας πληροφορούν τα βιογραφικά σημειώματα των εορτών της 25ης Ιουλίου, 8ης Σεπτεμβρίου και 9ης Δεκεμβρίου, ο μεν Ιωακείμ πέθανε οκτώ χρόνια από τα Εισόδια της κόρης του Θεοτόκου σε ηλικία 92 ετών, η δε Άννα 11 μήνες μετά τον θάνατο του Ιωακείμ, σε ηλικία 83 ετών. Την δε Θεοτόκο απέκτησαν θαυματουργικά, σε ηλικία 80 ετών ο Ιωακείμ και 70 η Άννα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ