ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Χέρμαν βαν Ρομπέι από το Ναύπλιο: Η Ε.Ε. να εκμεταλλευθεί τη θετική συγκυρία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:37:00 μ.μ. |
Χέρμαν βαν Ρομπέι από το Ναύπλιο: Η Ε.Ε. να εκμεταλλευθεί τη θετική συγκυρία
 Στο Ναύπλιο βρέθηκαν χθες κορυφαίοι Ευρωπαίοι αναλυτές, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί για το ετήσιο διήμερο σεμινάριο του ΕΛΙΑΜΕΠ. Σκοπός ήταν να δοθούν απαντήσεις στο ερώτημα κατά πόσον αυτήν τη χρονική στιγμή που υπάρχει αέρας στα πανιά της Ε.Ε. πρέπει να γίνει περαιτέρω ευρωπαϊκή εμβάθυνση και δομικές αλλαγές, και συγκεκριμένα ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές.

Με θέα το Μπούρτζι, ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι σκιαγράφησε το πού βρίσκονται τα πράγματα στην Ε.Ε. αυτήν τη στιγμή, εξηγώντας πού στηρίζεται η ευφορία η οποία κυριαρχεί στις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες: Πρώτον, η κρίση της Ευρωζώνης, που ήταν η βασική ανησυχία τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πλέον παρελθόν, ακόμα και για την Ελλάδα που προβλέπεται να έχει ανάπτυξη κοντά στο 2% φέτος. Δεύτερον, η απειλή της πολιτικής αστάθειας σε Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία με τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα έχει πλέον εξαφανιστεί. Μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία να αποτελούν ακόμα ερώτημα, καθώς ο κίνδυνος να εκλεγεί το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Μπ. Γκρίλο παραμένει ορατός, αλλά ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως η απειλή για τη διάλυση της Ευρωζώνης δεν ισχύει, καθώς σήμερα ακόμα και τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στηρίζουν το ευρώ, το οποίο παραμένει δημοφιλές. Τρίτον, η μεταναστευτική κρίση, που είχε φτάσει στο ζενίθ της στο τέλος του 2015, είναι πλέον διαχειρίσιμη, ιδιαιτέρως μετά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας που μείωσε δραστικά τις μεταναστευτικές ροές. Τέλος, η μέχρι τώρα παγκόσμια υπερδύναμη, οι ΗΠΑ, μετά την εκλογή του Ντ. Τραμπ και την πολωτική ρητορική του έχει μετατρέψει την Ε.Ε. βασικό λιμάνι σταθερότητας του πλανήτη.

Το Brexit

Οσον αφορά το Brexit, ο κ. Ρομπέι παρατήρησε ότι εκτός από την περίπτωση της Ιρλανδίας σε κανένα από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη το θέμα δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, ενώ η σκιά της εξόδου κρατάει για την ώρα τα κράτη-μέλη ενωμένα περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. Συγχρόνως, η αναθέρμανση των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας δημιουργεί το πλέον πρόσφορο έδαφος «για την ενίσχυση της Eνωσης».

Για τον καθηγητή και πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Λουκά Τσούκαλη, αυτή η κατάσταση ευρωπαϊκής ευφορίας είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητη», καθώς μόλις πριν από έναν χρόνο, το 2016, αναλυτές έβλεπαν ακόμα και το τέλος της Ευρώπης τη στιγμή που οι παραπάνω πολυ-κρίσεις δεν είχαν ακόμα αντιμετωπιστεί. Καθώς η ψυχολογία της Ε.Ε. έχει ιδιαίτερα σκαμπανεβάσματα, το χρονικό παράθυρο ευκαιρίας για πραγματικές αλλαγές είναι πολύ μικρό, συμπλήρωσε.

Γι’ αυτό ο κ. Ρομπέι τόνισε ότι αν δεν μπορέσει η Ε.Ε. να καταλάβει τι γίνεται πραγματικά στην κοινωνία και αναλωθεί αυτό το κύμα της αλλαγής σε θέματα μάλλον τεχνικά, όπως τι ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πρέπει να έχει η Ε.Ε., αν πρέπει να συσταθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και αν χρειάζεται ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, τότε θα έχει χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία που θα μπορούσε να φέρει τους Ευρωπαίους πολίτες κοντά στην Ε.Ε.

Εδωσαν το «παρών»

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Μακρόν, Ζ. Πισανί-Φερί, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες Τ. Γκάρντνερ, ο αρχισυντάκτης των Financial Times Τ. Μπάρμπερ, ο πολιτικός αναλυτής Γ. Εμμανουηλίδης, ο καθηγητής Οικονομικών Γ. Παγουλάτος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Ν. Διαμαντούρος και ο Γ. Τζούντιτσι που ήταν εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα.

Πηγή: kathimerini.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ