ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας: Άμεσος εμβολιασμός παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με το εμβόλιο ιλαράς (ΜΜR)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:09:00 μ.μ. | | |
Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας:  Άμεσος εμβολιασμός παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με το εμβόλιο ιλαράς (ΜΜR)
Ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, προλαμβάνοντας 2-3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.


Παρ’ όλα αυτά ακόμη και σήμερα παγκοσμίως, κατ’ εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.

Από τη βρεφική ηλικία έως και την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως :διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμοβλογιά, έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α&Β, λοιμώξεις από ΗΡV και γρίπη.

Σήμερα με την εξάπλωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος, τα πλοκάμια του οποίου έχουν φτάσει μέχρι την Ελλάδα, ο κίνδυνος επανεμφάνισης των νόσων αυτών είναι ορατός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σ’ όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι. Έως 3-9-2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα ιλαράς με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Ευτυχώς δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος , ωστόσο ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι ορατός.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ΠΡΟΛΗΨΗΣ της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (ΜΜR) το οποίο εξασφαλίζει υψηλού βαθμού εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό. Είναι δε επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές.

Με το άνοιγμα λοιπόν των βιβλίων για τη νέα σχολική χρονιά οφείλουν οι γονείς να ανοίγουν και το βιβλιάριο υγείας των παιδιών, να ελέγχουν και να απευθύνονται στον παιδίατρο για τη σωστή τήρηση του προγράμματος εμβολιασμών.

Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς –ερυθράς-παρωτίτιδας (ΜΜR) των παιδιών των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Εκτάκτως λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς συστήνεται να εφαρμόζεται η 1η δόση του εμβολίου ΜΜR στην ηλικία των 12 μηνών και η 2η δόση τρείς μήνες μετά την 1η δόση, ή εάν έχει παρέλθει το διάστημα αυτό, το ταχύτερο δυνατόν.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας εύχεται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ, υπενθυμίζοντας την Ιπποκράτειο ρήση:

«Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν. Το δε προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν».

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ