ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Από 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:42:00 μ.μ. |
Από 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης
Με τιμή ελαφρά υψηλότερη κατά πέντε λεπτά σε σχέση με πέρσι λόγω της αύξησης του ΕΦΚ από την αρχή του χρόνου στα 280 ευρώ ανά 1000 λίτρα θα διατεθεί φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο.

Με το δεδομένο αυτό η τιμή στα μεγάλα αστικά κέντρα θα διαμορφωθεί κοντά στα 95 λεπτά το λίτρο στην περιφέρεια στα 97 λεπτά και στα νησιά λίγο πάνω από το 1 ευρώ .

Το μεγάλο ζητούμενο για φέτος είναι οι προϋποθέσεις που θα ορίσει το υπουργείο οικονομικών για την διανομή του επιδόματος θέρμανσης με το κονδύλι να είναι μειωμένο από τα 108 εκ ευρώ που δεσμεύτηκαν πέρσι για αυτόν τον σκοπό στο 55- 60 εκ ευρώ .

Με βάση το νόμο για το επίδομα θέρμανσης μέχρι και το 2016 αντιστοιχούσε σε 25 λεπτά το λίτρο και το τελικό ποσό διαμορφώνονταν με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ το ύψος της επιδότησης αυξάνεται ανάλογα με την περιοχή Ειδικότερα δικαιούχοι του επιδόματος είναι

Άγαμοι με εισόδημα την προηγούμενη χρονιά έως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ

Έγγαμοι με εισόδημα έως 22.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 2000 ευρώ για κάθε τέκνο . Το ακίνητο για το οποίο επιδοτείται το πετρέλαιο δεν θα πρέπει ως αντικειμενική αξία τα 200.000 ευρώ

Το ύψος του επιδόματος

Το επίδομα ορίζεται σε 25 λεπτά ανά λίτρο αλλά το ανώτερο ύψος του καθορίζεται με μια διαβάθμιση στην κατανάλωση που σχετίζεται με την κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχές . Για τον λόγο αυτό η χώρα έχει χωριστεί σε τέσσερις ζώνες

Στην ζώνη Α περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών Έβρου Ιωαννίνων Δράμας Καστοριάς Κοζάνης Σερρών και Φλωρίνης.

Στην ζώνη Β περιλαμβάνονται οι νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.

Στην ζώνη Γ περιλαμβάνονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου.

Στην ζώνη Δ περιλαμβάνονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

Για την ζώνη Α ορίζεται ανώτατο όριο κατανάλωσης ανά τετραγωνικό μέτρο τα 25 λίτρα ανώτατο όριο συνολικής κατανάλωσης πρώτης κατοικίας τα 2000 λίτρα για τον άγαμο και 2500 λίτρα για τον έγγαμο ή την μονογονεϊκή οικογένεια.

Για την ζώνη Β ορίζεται ανώτατο όριο κατανάλωσης ανά τμ τα 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο πρώτης κατοικίας και ανώτατη συνολική κατανάλωση 1200 λίτρα για τον άγαμο και 1500 λίτρα για τον έγγαμο ή την μονογονεϊκή οικογένεια

Για την ζώνη Γ ορίζεται ανώτατο όριο κατανάλωσης ανά τ.μ. τα 8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο πρώτης κατοικίας και ανώτατη συνολική κατανάλωση 640 λίτρα για τον άγαμο και 800 λίτρα για τον έγγαμο ή την μονογονεϊκή οικογένεια

Για την ζώνη Δ ορίζεται ανώτατο όριο κατανάλωσης ανά τετραγωνικό μέτρο πρώτης κατοικίας τα 5 λίτρα ανα τετραγωνικό μέτρο πρώτης κατοικίας και ανώτατη συνολική κατανάλωση 400 λίτρα για τον άγαμο και 500 λίτρα για τον έγγαμο ή την μονογονεϊκή οικογένεια.

Το πρόβλημα με την φετινή χρονιά είναι το περιορισμένο κατά 50% κονδύλι για το επίδομα το οποίο μπορεί να μοιραστεί με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι να περικοπεί οριζόντια η επιδότηση ανά λίτρο από τα 25 λεπτά τα 12 ή 13 λεπτά με αποτέλεσμα να πρέπει οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών να πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια, κάτι όμως που θα έχει ως αποτέλεσμα οι μισοί δικαιούχοι, περίπου 350.000 νοικοκυριά να μείνουν χωρίς επίδομα και να δουν αυτομάτως τη θέρμανση του φετινού χειμώνα να ακριβαίνει πάνω από 20%.

Πηγή: news247.gr
Φώτο ΑΠΕ ΜΠΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ