ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ασφαλιστική ενημερότητα με την καταβολή τουλάχιστον 168 ευρώ το μήνα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:11:00 μ.μ. |
Ασφαλιστική ενημερότητα με την καταβολή τουλάχιστον 168 ευρώ το μήνα
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ασφαλιστική ενημερότητα θα δίνει ο ΕΦΚΑ σε όσους μη μισθωτούς (επαγγελματίες, αγρότες, μπλοκάκια) κατέβαλλαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και έπειτα κάθε μήνα την ελάχιστη εισφορά (σ.σ. 168 ευρώ), σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις αρχικές δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας, ασφαλιστική ενημερότητα θα μπορούσε να δοθεί ακόμη και με μερική καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (δηλαδή και με ποσά κάτω των 168 ευρώ). Βάσει της τελευταίας εγκυκλίου, αυτό δεν ισχύει και ασφαλιστική ενημερότητα θα μπορούν να έχουν όσοι κατέβαλλαν τουλάχιστον 168 ευρώ το μήνα από τις αρχές του έτους. Αντίθετα, χάνουν την ενημερότητα όσοι έως τώρα κατέβαλαν λιγότερα, παρασυρμένοι από τις προφορικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος:


1. Προβλέπει τη χορήγηση βεβαίωσης 6μηνης (αντί μηνιαίας) διάρκειας σε φυσικά πρόσωπα που είναι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, εφόσον έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα που προηγείται της χορήγησης της βεβαίωσης.

2. Ειδικά για το διάστημα από 1-1-2017 και μέχρι την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών βάσει των εισοδημάτων του 2016, ο ασφαλισμένος θεωρείται ενήμερος εφόσον έχει καταβάλει, κατ’ ελάχιστον, το ποσό που αντιστοιχεί στην κατά περίπτωση κατώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους μήνες που προηγούνται της χορήγησης της βεβαίωσης.

3. Για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους που κατά το έτος 2017 απασχολούνται παράλληλα και ως μισθωτοί, θα λαμβάνουν βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας για την μη μισθωτή τους δραστηριότητα, εφόσον δεν βαρύνονται με οφειλές προηγούμενων ετών, χωρίς τον έλεγχο της καταβολής της ελάχιστης, κατά περίπτωση, εισφοράς, δεδομένου ότι καταβάλουν ήδη την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά από την μισθωτή απασχόληση.

Πηγη: capital.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ