ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Όταν βουλευτής του Ναυπλίου μονομάχησε με όπλο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:40:00 μ.μ. | |
Όταν βουλευτής του Ναυπλίου μονομάχησε με όπλο
 Ήταν στις 8 Ιουνίου του 1904 όταν με αφορμή τη συζήτηση ενός νομοσχεδίου για την Παιδεία «συγκρούονται» ο βουλευτής Ναυπλίου Νικόλαος Φαρμακόπουλος και ο βουλευτής Βάλτου Ιωάννης Στάικος.


Αφορμή ήταν μια αναφορά του γιατρού, βουλευτή Ναυπλίας Θεόδωρου Φαρμακόπουλου για την ίδρυση Δημοτικών Σχολείων, μεταξύ των οποίων και ένα στον Βάλτο.
Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΣΚΡΙΠ» της 10ης Ιουνίου 1904 για τη μονομαχία Στάικου - Φαρμακόπουλου, που έγινε παρουσία δημοσιογράφου

«Ο κ. Στάικος: Οχι, εις τον Βάλτον δεν ιδρύθησαν. Κύριε Πρόεδρε, τον λόγον διά να αποδείξω ότι λέγει ψεύματα.

Ο κ. Ν. Φαρμακόπουλος (σ.σ. αδελφός του προηγούμενου): Σεις λέγετε ψεύματα.

Ο κ. Στάικος: Εγώ; Θα σας κάμω να σιωπήσετε.

Ο κ. Ν. Φαρμακόπουλος: Μην τα λέτε εις εμέ αυτά, διότι σας ξέρω και με ξέρετε. Ενθυμείσθε εις το Ναύπλιον που εκρύβητε από κάτω από το μπιλλιάρδο. (….)

Ο κ. Στάικος κατόπιν βεβαιοί ότι κανέν Δημοτικόν Σχολείον δεν ωκοδομήθη εις τον Βάλτον και διαμαρτύρεται, διά τούτο, ίνα αποδείξη, λέγει ψεύστην τον κ. Φαρμακόπουλον και ίνα προκαλέση τον αδελφόν του κ. Ν. Φαρμακόπουλον να επαναλάβη όσα είπε καθαρά, διότι άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει το θάρρος να το είπη, δεν είναι άνθρωπος, είναι μουλάρι.

Θόρυβος και διαμαρτυρίαι εκ μέρους της αντιπολιτεύσεως, γενική δε κατάπληξις»

(εφημερίδα «ΣΚΡΙΠ» 9 Ιουνίου 1904, Ψηφιακή Συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης).

Η μονομαχία με τα σημερινά δεδομένα έγινε σε «ζωντανή» σύνδεση καθώς την παρακολούθησε τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος από την εφημερίδα «ΣΚΡΙΠ», που κυκλοφόρησε στις 10 Ιουνίου 1904 με αναλυτικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η μονομαχία έγινε απόγευμα στην περιοχή Γουδή, λίγο μετά το Νοσοκομείο Παίδων.

Κατά τη μονομαχία τραυματίστηκε στο πόδι ο Στάικος. Και όλοι ήταν ευχαριστημένοι!…

«Σας βεβαιώ, απήντησεν ο τραυματίας, κύριοι, ότι χαίρω υπερβολικά, διότι το αποτέλεσμα υπήρξεν αιματηρόν. Είχαμε πλέον καταντήσει μέσα εις την Βουλήν αηδία. Μπαμ, μπουμ εις τον αέρα και ετελείωνε», έγραφε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της παραπάνω εφημερίδας.

Και λίγο παρακάτω αναφερόταν ακόμα:

«Δεν αμφέβαλλον είπεν (σ.σ. ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Θ. Δηλιγιάννης). Ο Νικόλαος Φαρμακόπουλος ήτο πάντοτε δεινός σκοπευτής».

Πηγή: efsyn.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ