Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

Φτιάξτε γλυκό μελιτζανάκι (παραδοσιακή συνταγή)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:57:00 π.μ. |
Φτιάξτε γλυκό μελιτζανάκι (παραδοσιακή συνταγή)
 Κοντά στα μέσα του φθινοπώρου μπορείτε να βρείτε στις λαϊκές μικρά μαβιά μελιτζανάκια, με πάχος και μέγεθος όσο ο αντίχειράς. Είναι ιδανικά για γλυκό ή τουρσί. Μην τα προσπεράσετε! Πάρτε μια καλή ποσότητα και φτιάξτε ένα από τα κλασικότερα γλυκά κουταλιού!

Τα γλυκά του κουταλιού είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παρασκευάσματα της ελληνικής
κουζίνας. Για τη δημιουργία τους επιστρατεύονται όχι μόνο φρούτα, αλλά και λαχανικά και διάφοροι καρποί νωποί και ξηροί. Καρότο, κολοκύθα, ντοματάκια, μελιτζανάκια, ακόμη και ελιές γίνονται
γλυκό του κουταλιού.

Το μελιτζανάκι είναι από τα πιο παραδοσιακά αλλά και από τα πιο νόστιμα γλυκά κουταλιού με «απροσδόκητα» υλικά. Φυσικά δεν γίνεται με μεγάλες μελιτζάνες. Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε μικρά μελιτζανάκια παρόμοιου μεγέθους που δεν έχουν ακόμη σποριάσει.

Μια συνταγή παρακαταθήκη, από γιαγιά...

Υλικά

35 μικρά, τρυφερά, γερά μελιτζανάκια
1200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κούπα νερό
χυμό 3 λεμονιών
φλούδα και χυμό 1 λεμονιού ακέρωτου
4-5 φύλλα αρμπαρόριζα
35 καρφάκια γαρύφαλλου
35 αμύγδαλα ασπρισμένα

Οδηγίες

Χρόνος: 50 λεπτά περίπου

-Αγοράζουμε γερά και ίδιου μεγέθους μικρά μελιτζανάκια.

-Κόβουμε τα κοτσανάκια, προσεκτικά.

-Τα πλένουμε με άφθονο νερό σε σουρωτήρι.

-Μόλις τα χαράξουμε όλα τα περιχύνουμε με το χυμό των 3 λεμονιών για να μη μας μαυρίσουν.

-Σε πλατιά σωτέ κατσαρόλα, σκεπάζουμε τα μελιτζανάκια με νερό,ίσα να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 7 λεπτά.

-Χύνουμε το νερό και προσθέτουμε άλλο ξαναβράζοντάς τα άλλα 7 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τ' αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, να μπορούμε να τα κρατάμε.

-Στην κατσαρόλα μας βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα του λεμονιού και ξεκινάμε σε μέτρια θερμοκρασία το βρασμό.

-Παράλληλα καρφώνουμε σε κάθε μελιτζανάκι, στη θέση του κοτσανιού, ένα γαρύφαλλο.

-Επίσης μπήγουμε κι από ένα αμύγδαλο, προσεκτικά, σε κάθε σχισμή.

-Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού από την κατσαρόλα, αραδιάζουμε τακτικά τα μελιτζανάκια, και προσθέτουμε 4-5 πλυμένα φύλλα αρμπαρόριζας. Αν επιθυμούμε προσθέτουμε επιπλέον αμυγδαλάκια.

-Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε, χωρίς να ανακατεύουμε και χωρίς ξάφρισμα (δεν χρειάζεται) μέχρι να δέσει το σιρόπι, ικανοποιητικά. Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.

-Μόλις το κατεβάσουμε από την εστία, αφαιρούμε τις αρμπαρόριζες, το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα και απολαμβάνουμε αρωματικό, σπιτικό γλυκό του κουταλιού όλο το χρόνο!


Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ