ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Θετικό ξεκίνημα και συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των μανταρινιών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:49:00 π.μ. | |
Θετικό ξεκίνημα και συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των μανταρινιών
Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει γύρω από την πορεία των μανταρινιών αυτήν τη χρονιά στην Αργολίδα, αφού μέχρι τώρα δεν προέκυψαν προβλήματα από τον καιρό.

Ταυτόχρονα, η πρώιμη παραγωγή μανταρινιών Κλαουζελίνα φέτος έφυγε αμέσως για εξαγωγή με τιμή 70 λεπτά, ενώ πέρυσι αντιμετώπιζε δυσκολίες και οδηγήθηκε προς εξαγωγή στα 60 λεπτά. Ο γεωπόνος Βαγγέλης Παπανδριανός, αναφερόμενος στην πορεία των μανταρινιών, τονίζει ότι «οι εποχές που το μανταρίνι με την ποικιλία της Κλημεντίνης κυριαρχούσε, πριν από μία εικοσαετία, πλέον έχουν παρέλθει. Η πτώση των τιμών έφερε προβληματισμό στον παραγωγό και, στη συνέχεια, πανικό, με αποτέλεσμα κάποιοι να διώχνουν το προϊόν σε τιμές ιδιαίτερα χαμηλές».

Οι τιμές που καταγράφηκαν ήταν από 20 λεπτά έως 25 λεπτά, αφού, εκτός των άλλων, όπως λένε οι παραγωγοί, έπεσε η ζήτηση στην εσωτερική αγορά και έτσι η μόνη διέξοδος για την Κλημεντίνη ήταν η εξαγωγή. Τα προβλήματα, φυσικά, οδηγούν ένα μέρος των παραγωγών να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αλλάξουν καλλιέργεια. Τις αμέσως επόμενες μέρες, η διαμόρφωση της τιμής της Κλημεντίνης στην εξαγωγή θα καθορίσει και τη χρονιά.

Η παραγωγή στην Πελοπόννησο

Η κατανομή της παραγωγής μανταρινιών στην Πελοπόννησο το 2016 είχε ως εξής: Η Αργολίδα έφτασε τους 15.043 τόνους, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα την προηγούμενη χρονιά είχε 22.519 τόνους. Η Αρκαδία είχε μηδενικές ποσότητες και τις δύο χρονιές, όπως και η Μεσσηνία. Αντίθετα, η Λακωνία φέτος έφτασε τους 2.715 τόνους, ενώ το 2016 είχε μόλις 1.309 τόνους και, τέλος, η Κορινθία άγγιξε τους 75 τόνους φέτος.

Γιώργος Αργυρίου
Πηγή: ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ