ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Γ.Μανιάτης: Η υποψηφιότητά μου είναι παραταξιακή και όχι κομματική

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:35:00 μ.μ. | |
Γ.Μανιάτης: Η υποψηφιότητά μου ειναι παραταξιακή και όχι κομματική
Συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

«Τέρμα στην πολιτική λαθροβίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα πολιτεύεται με τις δικές μας πλάτες» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Μανιάτης. Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος αρχηγός για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς αποκλείει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για αυτόνομη πορεία του χώρου: «Στόχος μας είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι ο πολιτικός απομονωτισμός, ούτε ο κυβερνητικός αναχωρητισμός» αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «τα ανοίγματα προς τη μόλις πρόσφατα "προδοτική" Κεντροαριστερά θα βρίσκουν την πόρτα μας κλειστή».

Ο Μανιάτης επισημαίνει πως η «στείρα αντιπαράθεση για τη διαδικασία της κάλπης απώθησε πολίτες». Επιμένει στην πρότασή του πως πρέπει να πραγματοποιηθούν ντιμπέιτ και στις 13 περιφέρειες, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «ουδείς συνυποψήφιος διαφωνεί με μια δημοκρατικά και με κανόνες κατοχυρωμένη προεκλογική εκστρατεία».
Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να θέσετε υποψηφιότητα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς;
Οι προσωπικές αξίες, η κοινωνική, επαγγελματική και πολιτική μου διαδρομή. Μεγάλωσα στην ελληνική περιφέρεια με αξίες όπως ειλικρίνεια, υπευθυνότητα, αριστεία, εργατικότητα, σεβασμός, αυτοπεποίθηση, περηφάνια. Μάθαμε να δίνουμε, να προσφέρουμε. Στο σιδηρουργείο του παππού και του πατέρα μου έμαθα πως παλεύεις στη ζωή για να κάνεις πράξη τα όνειρά σου. Εκεί έμαθα ότι όταν αγαπάς κάτι το υπηρετείς. Κι αυτό κάνω. Μοιράζομαι ως ακαδημαϊκός δάσκαλος τη γνώση με τους φοιτητές μου, με το μέλλον της κοινωνίας μας. Αυτή μου η εμπειρία με οδήγησε και στην πολιτική. Eζησα από τα μέσα την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης. Συμμετείχα με αυταπάρνηση στον αγώνα πολιτικής επιβίωσης που κάναμε βαλλόμενοι πανταχόθεν. Κρατήσαμε Θερμοπύλες απέναντι σε ριψάσπιδες που πρόδωσαν την παράταξη στα δύσκολα. Η υποψηφιότητά μου θέλω να αλλάξει το κομματικό και πολιτικό σκηνικό της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Eνας διαφορετικός πολιτικός πολιτισμός που στηρίζεται στην ειλικρίνεια, την αξιοπιστία και κυρίως στο πραγματικό έργο, αυτό για το οποίο πρέπει να μας κρίνουν όλοι οι πολίτες.
Μπορεί να ενώσει τον ευρύτερο χώρο του πολιτικού κέντρου ένα στέλεχος με δηλωμένη κομματική ταυτότητα;
Αντιλαμβάνομαι την υποψηφιότητά μου ως παραταξιακή και όχι ως κομματική, που αποτυπώνει τις δύο βασικές ψυχές της παράταξης: την κοινωνική και τη μεταρρυθμιστική. Τo 2015, ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Σοσιαλδημοκρατίας, δημιουργήσαμε τη ΔΗΣΥ, δείγμα ευρέων συναινέσεων και συνθέσεων του προοδευτικού χώρου. Χαίρομαι που η προσωπική μου συμβολή στο εγχείρημα ήταν καθοριστική. Eχουμε άλλωστε το πρόσφατο παράδειγμα του Μακρόν, που το έργο του στις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε ήταν βασικό κριτήριο για την εκλογή του.
Συμφωνείτε με τον διαχωρισμό παλιού και νέου; Η εμπειρία σας στην πολιτική σάς κάνει κομμάτι του παλιού;
Να μη συγχέουμε το «νέο» με το ηλικιακό νέο. Νέο στην εποχή των fake news και της post truth πολιτικής είναι το υπεύθυνο, το ειλικρινές, το αξιόπιστο. Νέο σε μια πολιτική επανεκκίνηση είναι το διαφορετικό, αυτό που ξεπερνάει το λαθεμένο παλιό. Πολιτικά νέο δεν είναι το αδοκίμαστο. Οι ηγετικές ευθύνες απαιτούν προηγούμενη επιτυχία σε πολιτικές και διαχειριστικές εξετάσεις. Νέο στην πολιτική είναι η επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση, το βιογραφικό σημείωμα, τα ένσημα δουλειάς, όχι τα κομματικά σιρίτια των μηχανισμών. Δείτε το παράδειγμα Τσίπρα. Νέος ηλικιακά, αλλά προϊόν του κομματικού σωλήνα. Αυτό είναι το παλαιοκομματικό «νέο», το νέο μόνο σε ηλικία, το ημιμαθές, χωρίς ένσημα ζωής και δουλειάς. Νέο στην πολιτική είναι επίσης η δυνατότητα να σχεδιάσεις το μέλλον με βάση τη γνώση, την εμπειρία, τη δεξιότητα της αξιολόγησης και της σύνθεσης. Να το προγραμματίσεις και να το υλοποιήσεις για να προσφέρεις, να δώσεις προοπτική, πέρα απ' την ελπίδα. Νέο στην πολιτική είναι να είσαι αυτόφωτος, αυτοδημιούργητος κι όχι προϊόν νεποτισμού και συμψηφισμών. Ημουν ήδη ακαδημαϊκός όταν για πρώτη φορά εκλέχθηκα βουλευτής στην πατρίδα μου, την Αργολίδα. Εξάλλου και μόνο το να διδάσκεις Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα και Πολιτικές Περιβάλλοντος κι Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά είναι πολύ δυνατά εφαλτήρια διαρκούς αναζήτησης και ανανέωσης.
Από το ΠΑΣΟΚ προέρχονται σχεδόν οι μισοί από τους υποψήφιους αρχηγούς. Με αυτό το δεδομένο, φοβάστε τις επιπτώσεις μιας εσωκομματικής διαμάχης;
Σε καμία περίπτωση. Η ποιότητα και το ήθος των υποψηφίων μας αποκλείουν αρνητικές εσωκομματικές επιπτώσεις.
Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν την υποψηφιότητά σας να ξεχωρίζει;
Ο νέος πολιτικός πολιτισμός, οι καθαρές πολιτικές προτάσεις, το σχέδιο πολιτικής και προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας. Χρειαζόμαστε νέα ηγεσία, παραγωγική ταυτότητα, αυτόνομη πολιτική. Η στασιμότητα θα ξεπεραστεί αν τα αλλάξουμε όλα συνδυαστικά, αν κάνουμε τη δημιουργική ανατροπή. Προτάσεις και πρόγραμμα που στηρίζονται και υπογράφονται από την αξιοπιστία του έργου μου. Εργο για μια σύγχρονη Ελλάδα, πραγματική βάση για εθνική αξιοπρέπεια και νέα κοινωνική συνοχή. Στον ενάμιση χρόνο της υπουργικής μου θητείας στο υπουργείο Ενέργειας αδειοδότησα 105 νέες επενδύσεις των 6,1 δισ. ευρώ για 9.000 θέσεις εργασίας. Με δικό μου νόμο το 2011 δημιουργήθηκε Εθνικός Φορέας Ερευνών Υδρογονανθράκων. Θεσμοθέτησα το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, στο οποίο θα εισρέει 75% των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, δίνοντας ανάσα ζωής στο ασφαλιστικό σύστημα. Η Ελλάδα, με υπογραφή μου, πρώτη στην Ευρώπη θεσμοθέτησε το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, αλλά και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον». Εκανα πράξη την ανάπτυξη με κοινωνικό μέρισμα. Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονος προοδευτικός πατριωτισμός πρέπει να είναι οι στρατηγικοί στόχοι της χώρας για την ανάταξή της και την ανάκτηση της ισότιμης θέσης της εντός της ΕΕ.
Αν τελικά ο νέος φορέας έχει ενιαία μορφή, είστε έτοιμος να συμφωνήσετε στην αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ, που έχει προσφέρει τεράστιο μεταρρυθμιστικό και κοινωνικό έργο στην πατρίδα, πρέπει να μετεξελιχθεί για να μπορεί να υπηρετεί τις βασικές αρχές και αξίες του. Η τελική απόφαση ανήκει στα μέλη του και τους φίλους του.
Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας εκλογής είναι ακόμα υπό συζήτηση. Θεωρείτε πως οι διαφωνίες που προέκυψαν έβλαψαν το εγχείρημα;
Υπήρξε στείρα αντιπαράθεση για τη διαδικασία της κάλπης που απώθησε πολίτες. Ελπίζω να μη συνεχιστεί η κατάσταση αυτή.
Υπάρχουν για σας «κόκκινες γραμμές», σημεία τα οποία, αν δεν εκπληρωθούν, θα σας ωθήσουν να αποχωρήσετε από την κούρσα;
Τη μάχη θα τη δώσω μέχρι τέλους. Το επόμενο σημαντικό έργο της επιτροπής Αλιβιζάτου είναι να προσδιορίσει κανόνες προεκλογικής εκστρατείας. Οι υποψήφιοι από το ίδιο κόμμα θα πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση σε οργανωτικές δομές, data base και στελεχιακό δυναμικό του κόμματος. Να πραγματοποιηθούν ντιμπέιτ στις 13 περιφέρειες με δημοσιογράφους από τα τοπικά ΜΜΕ και κεντρικά ντιμπέιτ για την ανεργία και την ανάπτυξη. Είμαι σίγουρος ότι ουδείς συνυποψήφιός μου διαφωνεί με μια δημοκρατικά και με κανόνες κατοχυρωμένη προεκλογική εκστρατεία. Εχουμε υποχρέωση στην κοινωνία να γίνουμε το θετικό παράδειγμα για τους συμπολίτες και τα παιδιά μας.
Επειτα από μια έντονη προεκλογική περίοδο, θα μπορέσει ο νέος ηγέτης να συσπειρώσει τη βάση της προοδευτικής παράταξης ή έχουμε πια ξεπεράσει την εποχή των προσώπων;
Στην προεκλογική εκστρατεία δίνουμε εξετάσεις κυρίως ως πρόσωπα για να εμπνεύσουμε και να κάνουμε πράξη τον σεβασμό προς τους πολίτες, τους θεσμούς, την παράταξη. Ο νέος ηγέτης πρέπει να εκφράσει την ενότητα, τη διεύρυνση και την προοπτική νίκης της προοδευτικής παράταξης. Υπάρχει πολιτική ωριμότητα και παραταξιακή ενσυναίσθηση για το εγχείρημα.



«Θέλουμε να ανατρέψουμε τον δικοματισμό ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ»

«Ο νέος φορέας δίνει διέξοδο στους πολίτες της Κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας. Ο δικοματισμός ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρός, εύθραυστος και σκοπεύουμε να τον ανατρέψουμε ως εναλλακτική πρόταση, με όρους ισότιμης διεκδίκησης, πρωταγωνιστές των πολιτικών πραγμάτων και καταλύτης των εξελίξεων» αναφέρει ο Γιάννης Μανιάτης και επισημαίνει ότι στόχος της Κεντροαριστεράς είναι να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση, όχι συμπληρωματική λύση: «Η κεντρική μας ιδέα είναι η νέα παραγωγική σοσιαλδημοκρατία απέναντι στον παρασιτικό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον αγοραίο δεξιό συντηρητισμό της ΝΔ. Η πολιτική αυτονομία είναι θέμα πολιτικής πρότασης και αξιοπιστίας. Συνιστά πολιτική αφέλεια να «τσιμπάμε» το δόλωμα του πολιτικού προσεταιρισμού που επιχειρεί ρητά ο κ. Τσίπρας και άρρητα ο κ. Μητσοτάκης. Οι δορυφορικές λύσεις ετεροπροσδιορίζονται. Αντίθετα, οι εναλλακτικές λύσεις αυτοπροσδιορίζονται. Είμαι βέβαιος ότι ο νέος φορέας θα αναδειχθεί στον πρωταγωνιστή των επόμενων εκλογών. Στόχος μας είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι ο πολιτικός απομονωτισμός, ούτε ο κυβερνητικός αναχωρητισμός. Στόχος, να κληθούν οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας να συζητήσουν με βάση το δικό μας προγραμματικό πλαίσιο.

Υπάρχει χώρος στον νέο φορέα για τα στελέχη που άφησαν το ΠΑΣΟΚ για να ενισχύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει πιθανότητα συμπόρευσης με τη Σοσιαλιστική Τάση του Κώστα Χρυσόγονου;
Χώρος γι’ αυτούς που έκαναν καριέρα πάνω στην οργή, το μίσος και τη διχόνοια δεν υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε πολιτικά και διέσυρε ιδεολογικά τους προοδευτικούς πολίτες. Δήθεν αριστερό, εθνολαϊκιστικό μόρφωμα, με πολλά προσωπεία και λαθραία πολιτική, στην προσπάθεια να οικειοποιηθεί την Κεντροαριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία. Δεν υπάρχει χώρος για πολιτικάντηδες της καρέκλας. Υπάρχει χώρος μόνο για τους αγνούς πολίτες που παραπλανήθηκαν κι έπεσαν θύματα της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε η χώρα στη σύγχρονη ιστορία της.

Πώς κρίνετε τη νέα αντιπολιτευτική θέση της ΔΗΣΥ να μην υπερψηφίζει όσα νομοσχέδια δεν στηρίζονται από τους ΑΝΕΛ, ακόμα κι αν συμφωνεί;
Τέρμα στην πολιτική λαθροβίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα πολιτεύεται με τις δικές μας πλάτες. Απόλυτα σωστή επιλογή. Για δύο χρόνια στηρίξαμε κάθε προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση, διευκολύνοντας τελικά την κυβέρνηση του εθνολαϊκισμού, χαρίζοντας στους δύο εταίρους την πολυτέλεια να διαφωνούν μεταξύ τους, αλλά να περνούν τα νομοσχέδια με τη δική μας υπευθυνότητα. Ας δούμε λοιπόν τώρα πια πόσο τους ενώνει η «καρέκλα».
Ανεξάρτητα από την αντιπολιτευτική θέση που θα πάρετε μέσα στη Βουλή, ποια είναι η γνώμη σας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου;
Στηρίζω το δικαίωμα του κάθε πολίτη να αυτοπροσδιορίζεται, να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει και φυσικά να συνεχίζει τη ζωή του με τα ίδια νομικά και πολιτικά δικαιώματα κάθε έλληνα συμπολίτη του.

Μπορεί να αντέξει κι άλλο η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ή αναμένετε περισσότερα ανοίγματα του Πρωθυπουργού προς την Κεντροαριστερά;
Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα μπορούσε να διακοπεί αν υπάρξει μόνο διαφωνία για τη μοιρασιά των καρεκλών εξουσίας. Τα ανοίγματα προς την μόλις πρόσφατα «προδοτική» Κεντροαριστερά θα βρίσκουν την πόρτα μας κλειστή.

Eldorado Gold και Ελληνικό: Είναι η κυβέρνηση αυτή που βάζει προσκόμματα στις επενδύσεις;
Απολύτως. Ξεκινώντας από το Ελληνικό. Το 2014, 35 χρόνια μετά τον νόμο Τρίτση, νομοθέτησα ως υπουργός το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής». Προβλέψαμε για το Ελληνικό, απόλυτη συμβατότητα με το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ. Φυσικά δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε αόρατα δάση κι εκ των υστέρων αρχαιότητες. Οσο για την Eldorado, την αδειοδοτήσαμε το 2011 με τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές που άντεξαν 18 φορές στον έλεγχο του ΣτΕ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κινείται από εμπάθεια, άγνοια, ανικανότητα και ιδεοληψία. Πρέπει άλλωστε να διαχειριστεί τους τοπικούς ή κλαδικούς στρατούς, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει και τις δύο επενδύσεις.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ