Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017

Πώς προέκυψε η φράση "και ο μήνας έχει εννιά"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:23:00 π.μ. |
Πώς προέκυψε η φράση "και ο μήνας έχει εννιά"
Οι εκδοχές για το πώς προέκυψε η φράση "και ο μήνας έχει εννιά" είναι τρεις…

Σύμφωνα με την επικρατέστερη, κάθε εννέα του μήνα πληρωνόντουσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αναφερόμαστε στα πρώτα χρόνια του νέου ελληνικού κράτους. Μετά από πολύχρονη δουλεία οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να πάρουν τα δικά τους χρήματα στα χέρια τους και έτσι η 9η του μήνα συνδέθηκε με την ευημερία, την οικονομική άνεση και συνεπώς την ευημερία, την χαρά κλπ.

Άλλη μια εκδοχή, όχι τόσο διαδεδομένη είναι πώς προέρχεται από την απάντηση των Σπαρτιατών στους Αθηναίους, όταν αυτοί τους ζήτησαν για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες: «Είναι εννέα του μηνός και δεν είναι γιομάτο το φεγγάρι».

Μια τρίτη εκδοχή συνδέει την φράση με το ραμαζάνι των Τούρκων. Ο ένατος μήνας του μουσουλμανικού σεληνιακού ημερολογίου είναι ο μήνας του Ραμαζανιού. Κατά την διάρκεια αυτού του μήνα οι πιστοί μουσουλμάνοι δεν εργάζονται, προσεύχονται όλη μέρα και το βράδυ, με τη δύση του ηλίου, όταν τερματίζεται η ημερήσια νηστεία, επιτρέπεται το φαγητό σε μεγάλες ποσότητες. 

Τέλος, το 9 για όσους ασχολούνται με την αριθμολογία είναι ένας ιδιαίτερος αριθμός, που σχετίζεται με την αρμονία, την προσφορά, την εύνοια. Ίσως να έπαιξε και αυτό κάποιο ρόλο.

Πηγή: i-diadromi.gr
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ