ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Το «κοινωνικό μέρισμα» του 1852 που δόθηκε από τον Όθωνα!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:21:00 μ.μ. |
Το «κοινωνικό μέρισμα» του 1852 που δόθηκε από τον Όθωνα!
 Στο ΦΕΚ, με αριθμό 13, της 21 Μαρτίου του 1852, το οποίο υπογράφει  ο Ελέω Θεού Βασιλεύς της Ελλάδος Όθων, συναντά κανείς από τις  πρώτες -ίσως- διαθέσεις του κοινωνικού μερίσματος σε άπορους πολίτες,  που στερούνται των αναγκαίων μέσων προς πορισμό!

Εκείνη τη περίοδο όπως προκύπτει από το ΦΕΚ, τα οικονομικά του Ελληνικού Κράτους ήταν "ανθηρά" ώστε να διαθέσει το υπουργείο Οικονομικών  "επί πιστώσει", μέχρι 30.000 κιλά διάφορους καρπούς, τους οποίους είχε  στις δημόσιες αποθήκες.
Υπήρχε μάλιστα πρόβλεψη αν οι καρποί δεν επαρκούσαν ή η μετακομιδή ήταν δύσκολη ή δαπανηρή για το υπουργείο Οικονομικών να δοθούν με δαπάνη του Δημοσίου, άλλοι καρποί, εντός πάντα του ορίου των 30.000 κιλών.
Οι αιτήσεις εκείνης της εποχής,  όπως είναι φυσικό, για τη παραλαβή των καρπών (κυρίως σιτηρών και σταφίδας) συντάσσονταν "επί απλού χάρτου".

Η ιδέα της διάθεσης αυτού που σήμερα λέμε κοινωνικό μέρισμα προήλθε από τη Γαλλία, η οποία είχε βοηθήσει άπορους και πληγέντες από καταστροφές πολίτες από το 1846 (πλημμύρες του Λίγηρα ποταμού όταν η στάθμη υπερέβη τα 7 μέτρα, που μετέτρεψαν σε λίμνη την περιοχή της Ορλεάνης)
Εκείνο που είναι χαρακτηριστικό κατά τη συζήτηση -τότε- στη Βουλή των Ελλήνων είναι η αποκάλυψη του υπουργού Οικονομικών ότι το 1852 το Κράτος με έσοδα στο Προϋπολογισμό 16 εκατομμύρια δραχμές δεν θα παρουσίαζε έλλειμμα αν διέθετε 100.000 ή 200.000 δραχμές, που εκτιμάτο το κόστος για τη διάθεση των 30.000 κιλών καρπών, κόστος το οποίο χαρακτήριζε μηδενικό.

Με απλά λόγια, το κοινωνικό μέρισμα ήταν τότε το 0,625% έως 1,25%  των εσόδων του Προϋπολογισμού.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ