ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

368 τα κρούσματα ιλαράς σε όλη την Ελλάδα - 79 στην Πελοπόννησο - 17 στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:49:00 μ.μ. | | |
368 τα κρούσματα ιλαρά σε όλη την Ελλάδα - 79 στην Πελοπόννησο - 17 στην Αργολίδα
 Τα 79 έχουν φτάσει τα διαγνωσμένα κρούσματα ιλαράς στην Πελοπόννησο, με τη Αργολίδα μέχρι στιγμής να καταγράφει 17 από αυτά, 11 τον Αύγουστο, 5 τον Σεπτέμβριο και 1 τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Κόρινθο εχουν καταγραφεί 49 στη Λακωνία 12 και στην Μεσσηνία μόνο 1.

Κρούσματα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι τις 29 Οκτωβρίου στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί 368 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Στη χώρα μας έχει καταγραφεί και ένας θάνατος.

Το πρώτο κρούσμα δηλώθηκε στις 17 Μαΐου 2017, ενώ το 2014 και το 2015 είχαν δηλωθεί από ένα κρούσμα σε όλη την Ελλάδα, ενώ το 2016 κανένα.

Σε τσιγγάνους
Από τα 368 δηλωθέντα κρούσματα:
-335 κρούσματα (91%) ήταν ελληνικής υπηκοότητας, από τα οποία: 265 (72% επί του συνόλου των κρουσμάτων) ήταν Έλληνες Ρομά και 70 (19% επί του συνόλου των κρουσμάτων) ανήκαν στο γενικό πληθυσμό
-33 κρούσματα (9%) ήταν αλλοδαπής υπηκοότητας (5 κρούσματα ρουμανικής υπηκοότητας – Ρομά, μετακινούμενοι πληθυσμοί, που ήρθαν στην Ελλάδα για εποχικές αγροτικές εργασίες, μαζί με τις οικογένειες τους – 2 κρούσματα μαροκινής υπηκοότητας, 2 κρούσματα βουλγαρικής υπηκοότητας, 2 κρούσματα ρουμανικής υπηκοότητας, 3 κρούσματα γεωργιανής υπηκοότητας, 13 κρούσματα αλβανικής υπηκοότητας, 2 κρούσματα συριακής υπηκοότητας, 1 κρούσμα πακιστανικής υπηκοότητας, 1 κρούσμα από Κένυα, 1 κρούσμα από το Μπαγκλαντές και 1 κρούσμα από Ινδονησία).

Από τα 368 δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς, τα 298 κρούσματα (81%) αφορούσαν σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, με το μεγαλύτερο αριθμό στην ηλικιακή ομάδα 1-4 ετών και 42 (11%) ήταν βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους.

Δράσεις ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό της ιλαράς  2017 

Οι δράσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό της ιλαράς περιλαμβάνουν: 

Ι. Ενίσχυση της επιτήρησης της νόσου: ‐ Ενίσχυση της επιτήρησης των ύποπτων περιστατικών ιλαράς και των εγκεφαλιτίδων: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη λοίμωξη από ιό της ιλαράς και την ανάγκη διερεύνησης των ύποπτων κρουσμάτων μέσα στην περίοδο μετάδοσης. Στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υπάρχει ειδική θεματική ενότητα. ‐ Καθημερινή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών με το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Ιλαράς Ερυθράς – Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur, για την έγκαιρη διερεύνηση των διαγνωσθέντων κρουσμάτων. ‐ Διερεύνηση κρουσμάτων: Το Γραφείο Νοσημάτων που προλαμβάνονται με Εμβολιασμό και Συγγενών Νοσημάτων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. διενεργεί -εντός 24 ωρών- διερεύνηση κάθε κρούσματος ιλαράς (τηλεφωνική συνέντευξη), προκειμένου να καθορισθούν ο πιθανός τόπος έκθεσης, οι παράγοντες κινδύνου και η βαρύτητα της νόσου. Παρακολουθείται, επίσης, καθημερινά η πορεία και έκβαση των νοσηλευόμενων ασθενών. ‐ Καθημερινή ενημέρωση των φορέων, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, για τα διαγνωσμένα κρούσματα (Υπουργείο Υγείας, Νοσοκομεία, Περιφέρειες/ Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας). 

II. Ενημέρωση - ευαισθητοποίηση επαγγελματιών υγείας: Ήδη από τον Απρίλιο του 2017 έχει αποσταλεί ενημερωτική επιστολή προς όλους τους επαγγελματίες υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, Γενικές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών με στόχο την ευαισθητοποίηση τους για την έγκαιρη ανίχνευση και δήλωση κρουσμάτων Ιλαράς στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και την λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς της νόσου σε μονάδες υγείας. 

III. Ενημέρωση - ευαισθητοποίηση κοινού: Ενημερωτικό υλικό για τη λοίμωξη από τον ιό της ιλαράς είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα (www.keelpno.gr). Τον Ιούνιο του 2017 δημιουργήθηκε και διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό (αφίσα σε ελληνική και αγγλική έκδοση) προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τις Γενικές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών, τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Αττικής και Πειραιά, τα αεροδρόμια/λιμεναρχεία της χώρας, Ιατρικούς συλλόγους, ανάλογα με τις ανάγκες τους. 

IV. Επικοινωνία με φορείς δημόσιας υγείας του εξωτερικού: Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων (ECDC) και δηλώνει τα περιστατικά στο ECDC, σε μηνιαία βάση, βάσει του πρωτοκόλλου του ECDC. 

V. Στρατηγικές πρόληψης και ελέγχου - Προληπτικά μέτρα Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς- ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR), το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές εμβόλιο, όπως έχει καταδειχθεί από την εμπειρία εμβολιασμού πολλών εκατομμυρίων παιδιών σε όλον τον κόσμο. Ενόψει της τρέχουσας επιδημικής έξαρσης ιλαράς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αποφασίσει και συστήνει : 

«α/ τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Έκθεση 02.11.2017 ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης Γραφείο Νοσημάτων που Προλαμβάνονται με Εμβολιασμό και Συγγενών Νοσημάτων Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 8899 049, 210 8899 005 9 μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR). 

β/ τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2 ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή – εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η . Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.» 

Η χορήγηση του εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις: 

• Σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή. Η HIV λοίμωξη δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη. 

• Σε έγκυες γυναίκες. Σε επίνοσες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να δίνονται σαφείς οδηγίες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο MMR για τον θεωρητικό κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο. 

• Σε άτομα που παρουσίασαν αντίδραση υπερευαισθησίας σε προηγούμενη δόση του εμβολίου, στη ζελατίνη ή στη νεομυκίνη. Η αλλεργία στο αυγό δεν αποτελεί αντένδειξη. 

• Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 14 ημέρες πριν τη χορήγηση γ-σφαιρίνης ή μετάγγισης αίματος ή 3 μήνες μετά. 

VI. Δράσεις εμβολιασμού 

Το διάστημα Μάρτιος 2016 – 30 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν 27.149 δόσεις MMR στον πληθυσμό των προσφύγων-μεταναστών που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στα κέντρα φιλοξενίας το διάστημα αυτό και το προσωπικό του PHILOS τους τελευταίους μήνες. 

Τον Αύγουστο του 2017 λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημία ιλαράς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τις υγειονομικές ανάγκες που έχουν προκύψει από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού Ρομά το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε σε μαζικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού προσφύγων-μεταναστών και Ρομά ηλικίας 12 μηνών έως 18 ετών έναντι της ιλαράς. 

Κατά το διάστημα 15 Αυγούστου 2017 – 24 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν 3.014 δόσεις MMR σε καταυλισμούς Ρομά. Η δράση θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Την πραγματοποίηση των εμβολιασμών έχει αναλάβει το προσωπικό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PHILOS σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, την Ύπατη Αρμοστεία, την Ελληνική Ένωση Διαμεσολαβητών Ρομά και τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα κέντρα φιλοξενίας.

Ολόκληρη η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ