ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

8 νεκροί και 15 τραυματίες από τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν με φορτηγό (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:14:00 π.μ. |
8 νεκροί και 15 τραυματίες από τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν με φορτηγό (βίντεο)
Το μεσημέρι της Τρίτης (τοπική ώρα) το Μανχάταν αιματοκυλίστηκε όταν άνδρας παρέσυρε με φορτηγό ποδηλάτες, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 15. Πρόκειται για την πρώτη φονική επίθεση η οποία διαπράχθηκε στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.


Δράστης του χτυπήματος, σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα, είναι ο 29χρονος Σαϊφούλο Σάιποφ, που διέμενε στην Τάμπα της Φλόριντα, κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν και είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 2010. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φώναζε «Αλλαχού Ακμπάρ» όταν βγήκε από το αυτοκίνητο.

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο μιας τζιχαντιστικής επίθεσης, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια επίθεση αυτού του είδους και τέτοιας βαρύτητας αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο.

Ο μακελάρης του Μανχάταν μπήκε σε ποδηλατόδρομο στο ύψος της οδού Χιούστον στις 15:05 τοπική ώρα και συνέχισε να οδηγεί για 17 ολόκληρα τετράγωνα παρασύροντας πεζούς και ποδηλάτες που βρίσκονταν στο διάβα του.

Το φορτηγάκι που οδηγούσε ο 29χρονος, αφού παρέσυρε πεζούς και ποδηλάτες, συγκρούστηκε με ένα σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντας δύο παιδιά και δύο ενήλικες που επέβαιναν σε αυτό.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Νέα Υόρκη τόνισε ότι η επίθεση ήταν σκόπιμη, προσθέτοντας ότι το περιστατικό ερευνάται ως «τρομοκρατικό», ενώ λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό πως στο φορτηγό του δράστη βρέθηκαν φωτογραφίες με σημαίες του ISIS και χειρόγραφο σημείωμα -γραμμένο στα αγγλικά- στο οποίο έγραφε πως έκανε την επίθεση για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από το ISIS.

Μετά τη σύγκρουση με το σχολικό λεωφορείο ο Σάιποφ βγήκε από το φορτηγό και άρχισε να τρέχει ανάμεσα στα αυτοκίνητα, κρατώντας ένα αεροβόλο και ένα όπλο του paintball.

Τρομοκρατημένοι πολίτες, που δεν γνώριζαν ότι τα όπλα είναι ψεύτικα, άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι για να απομακρυνθούν από το σημείο. Εκεί έσπευσαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, που πυροβόλησαν τον δράστη της ειδεχθούς επίθεσης στην κοιλιακή χώρα και στη συνέχεια τον συνέλαβαν.

Πέντε Αργεντινοί και μια υπήκοος Βελγίου ανάμεσα στους 8 νεκρούς

Πέντε πολίτες της Αργεντινής είναι ανάμεσα στους οκτώ ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο Μανχάταν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Τα θύματα «κατάγονταν από το Ροσάριο» και ανήκαν «σε μια ομάδα φίλων που είχαν πάει (στη Νέα Υόρκη) για να γιορτάσουν την 30ή επέτειο από το τέλος των σπουδών τους στην πολυτεχνική σχολή» της πόλης αυτής, 300 χλμ. βόρεια του Μπουένος Άιρες, διευκρίνισε το ΥΠΕΞ της Αργεντινής σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Μετά βαθιάς μου λύπης ανακοινώνω ότι υπάρχει ένα θύμα από το Βέλγιο στο Μανχάταν, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και στους φίλους» του θύματος, ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας και αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης. «Οι σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα της επίθεσης στη Νέα Υόρκη», πρόσθεσε ο Ρέιντερς.

Ο βέλγος ΥΠΕΞ διευκρίνισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Belga ότι το θύμα είναι «μια γυναίκα από το Ρουλέρς της δυτικής Φλάνδρας, που επισκεπτόταν την πόλη (της Νέας Υόρκης) συνοδευόμενη από την αδελφή της και τη μητέρα της».

Η πυροσβεστική υπηρεσία έκανε λόγο για 11 τραυματίες μετά την επίθεση, σε «σοβαρή», αλλά όχι κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγονται τρεις Βέλγοι, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.
Μετά την επίθεση ο Τραμπ διέταξε να γίνουν ακόμη αυστηρότεροι οι έλεγχοι στους ξένους

Ο ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι διέταξε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα ελέγχου των αλλοδαπών που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα, μερικές ώρες μετά τη διάπραξη μιας επίθεσης η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι ένδεκα στη Νέα Υόρκη.

«Μόλις διέταξα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να ενισχύσει το ήδη πολύ αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων» των ξένων που θέλουν να μπουν στις ΗΠΑ, ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Καλή η πολιτική ορθότητα, αλλά όχι για αυτό!», συμπλήρωσε ο ρεπουμπλικάνος.

«Βλέπουν» μοναχικό λύκο


Για τρομοκρατικό χτύπημα έκανε λόγο ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, που χαρακτήρισε την επίθεση μια «άνανδρη πράξη».

Μίλησε επίσης για μια «επώδυνη ημέρα για τη Νέα Υόρκη».

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο δήλωσε με τη σειρά του ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η επίθεση ήταν μέρος κάποιου μεγαλύτερου σχεδίου.

«Η νέα τρομοκρατική τακτική, και έχουν απευθύνει δημόσιο κάλεσμα για αυτό, είναι για τους μοναχικούς λύκους να προχωρούν μόνοι τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Ολα αυτά είναι οι πρώτες πληροφορίες. Εχουν περάσει μόλις μερικές ώρες αλλά σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο σχέδιο πίσω από την επίθεση. Αυτές είναι οι πράξεις ενός ανθρώπου που ήθελε να προκαλέσει πόνο, θάνατο και τρόμο».

Ο ύποπτος χειρουργήθηκε μετά τον τραυματισμό του

Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επρόκειτο για τον Σαϊφούλο Σαΐποφ, κάτοικο του Νιού Τζέρσεϊ, όπου είχε νοικιαστεί το φορτηγάκι. Διέθετε άδεια μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ, τη λεγόμενη «πράσινη κάρτα», και δούλευε ως οδηγός για την Uber, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η οποία διευκρίνισε πως ο άνδρας βρισκόταν ήδη «στο ραντάρ» της αστυνομίας.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι ο άνδρας τραυματίστηκε από σφαίρες ανδρών της στην κοιλιακή χώρα και εισήχθη σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ, χειρουργήθηκε το βράδυ και η πρόγνωση είναι ότι θα επιζήσει.

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις ΗΠΑ.

Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας), κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, όπου βρισκόταν πλήθος ανθρώπων, αρκετοί από τους οποίους φορούσαν ήδη μεταμφιέσεις για να γιορτάσουν το Χάλογουιν.

«Στόχος από το 2001»

«Ξέρουμε από τον Σεπτέμβριο του 2001 ότι είμαστε στόχος», αλλά «θα ζήσουμε τις ζωές μας και δεν θα αφήσουμε την τρομοκρατία να νικήσει», τόνισε ο Άντριου Κιούμο, ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ανακοίνωσε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην εξαιρετικά τουριστική οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση σε οποιονδήποτε έχει φωτογραφίες ή βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης να της δώσει το υλικό αυτό.

Το One World Trade Center, ο ουρανοξύστης που υψώνεται στο σημείο όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι που κατέρρευσαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001, φωτιζόταν όλη τη νύχτα με το κόκκινο, το λευκό και το μπλε, προς τιμή «της ελευθερίας και της δημοκρατίας», ενώ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί υπόσχονταν ότι δεν θα υποχωρήσουν έναντι της τρομοκρατίας χρησιμοποιώντας την ετικέτα #NYCstrong («η Νέα Υόρκη δυνατή»).
Πηγή: iefimerida.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ