ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Παραγωγή και έξυπνος τρόπος διάθεσης βιολογικών προϊόντων από μία νεαρή αγρότισσα στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:24:00 μ.μ. | |
Παραγωγή και έξυπνος τρόπος διάθεσης βιολογικών προϊόντων από μία νεαρή αγρότισσα στην Αργολίδα
Θεωρώ ότι ένα επάγγελμα είναι δύσκολο, όταν σε κάποιον δεν αρέσει αυτό που κάνει», αναφέρει μια νεαρή δραστήρια αγρότισσα από την Αργολίδα, η οποία παράγει βιολογικά προϊόντα στο χωριό Κιβέρη Αργολίδας και τα διαθέτει σε βιολογικές αγορές, αλλά και σε σούπερ μάρκετ, ενώ έχει δημιουργήσει το δικό της e-shop μέσω του site «Γης Έργα». Επίσης, πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και την παράδοση σε σπίτια με βιολογικά πακέτα κυρίως για παιδιά βρεφικής ηλικίας.

Η Δήμητρα Τσακίρη ξεκίνησε να καλλιεργεί ένα μικρό θερμοκήπιο με αγγούρια και ντομάτες, ενώ σήμερα έχει καταφέρει να διαχειρίζεται 100 στρέμματα βιολογικών προϊόντων. «Καλλιεργώ κηπευτικά, έχω θερμοκήπια όπου καλλιεργώ ανάλογα με την εποχή. Τώρα έχω φασόλι και ντομάτα και από υπαίθρια έχω λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, φράουλα, μαρούλι και πατάτες. Επίσης, από δέντρα έχω ελιές, μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, βερίκοκα και ρόδια. Όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τον αγροτικό τομέα, ξεκίνησα με ένα θερμοκήπιο 300 τετραγωνικών μέτρων για το οποίο πιστοποιήθηκα. Μόλις κατάλαβα, λοιπόν, ότι αυτή η δουλειά είναι για μένα, άρχισα να εντάσσω και τα υπόλοιπα στρέμματα της οικογένειάς μου, τα οποία μέχρι τότε ήταν ανεκμετάλλευτα».

Όπως τονίζει, ξεκίνησε να πουλά τα προϊόντα της σε βιολογική αγορά μία φορά την εβδομάδα, ενώ σήμερα πηγαίνει πέντε φορές. Επιπλέον, έχει υπάρξει πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής για τέσσερα χρόνια. Εκτός αυτών, διαθέτει τα προϊόντα της σε γνωστά σούπερ μάρκετ, ενώ τυποποιεί το λάδι της με δική της ετικέτα και το εξάγει στο εξωτερικό μαζί με ελιές και πορτοκάλια. «Ξεκίνησα να συνεργάζομαι με σούπερ μάρκετ, όταν ήρθε στην εκμετάλλευσή μου μία μεγάλη ιταλική εταιρεία πιστοποίησης βιολογικών. Με αυτόν τον τρόπο, μαθεύτηκε το όνομά μου και ξεκίνησα τη συνεργασία».
Εκπαίδευση

Η Δήμητρα Τσακίρη αναφέρει πως η εισαγωγή της στη Σχολή Τεχνολόγων-Γεωπόνων του Μεσολογγίου ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει την αγροτική της δραστηριότητα: «Η επιλογή μου να σπουδάσω τεχνολόγος-γεωπόνος ήταν εντελώς τυχαία. Μετά από έναν χρόνο, ξεκινήσαμε να κάνουμε εργαστήρια. Όταν μπήκα στο θερμοκήπιο, συνειδητοποίησα ότι αυτό ταιριάζει σε μένα, είδα ότι μου άρεσε πολύ και είπα ότι θα το κάνω». Εκτός, όμως, από τις γνώσεις που απέκτησε στη σχολή, συνέχισε να διαβάζει μόνη της για τη βιολογική καλλιέργεια: «Με έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό οι γνώσεις από τη σχολή. Βέβαια, στην αρχή ήταν δύσκολο να ασχοληθείς με τη βιολογική καλλιέργεια, γιατί δεν είχε άνοδο και δεν υπήρχαν βιολογικά σκευάσματα για να κάνουμε την πρόληψη, οπότε σε αυτό το κομμάτι διάβασα μόνη μου για το πώς να φτιάξω βιολογικά σκευάσματα. Έφτιαχνα, λοιπόν, σκευάσματα από τσουκνίδα, καθώς και κομπόστ».

Διάθεση προϊόντων

Ένας αγρότης για να επιβιώσει σήμερα πρέπει να αντιλαμβάνεται την εκμετάλλευσή του ως μία αγροτική επιχείρηση, αναφέρει η Δήμητρα. «Για μένα, το καλύτερο πλάνο για έναν παραγωγό είναι να παράγει και να διακινεί μόνος του τα προϊόντα του με τον δικό του τρόπο, χωρίς μεσάζοντες». Σε αυτήν τη λογική, κινείται και η νεαρή αγρότισσα, η οποία έχει δημιουργήσει το δικό της e-shop, μέσω της ιστοσελίδας «gis-erga.gr», μέσω της οποίας μπορεί να προμηθευτεί κάποιος τα προϊόντα της απευθείας. Εκτός, όμως, από αυτό πρόκειται να εγκαινιάσει ένα νέο είδος προώθησης των προϊόντων της προς τους καταναλωτές. Η Δήμητρα θα ετοιμάζει μικρά τελάρα με τα προϊόντα της για όποιον επιθυμεί να τα λαμβάνει έτοιμα στην πόρτα του. «Η ενέργεια αυτή θα απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες με παιδιά βρεφικής ηλικίας, αφού πιστεύουμε πως η βιολογική καλλιέργεια είναι ένας τρόπος να συμβάλουμε στην καλύτερη υγεία των παιδιών, αλλά και του κόσμου

Πηγή: ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ