ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Προσκυνηματική εκδρομή από το Τολό στην Κρήτη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:03:00 μ.μ. | |
Προσκύνημα από το Τολό στην Κρήτη
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού, η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και η Ένωση Κρητών Αργολίδας, με τις ευλογίες των Μητροπόλεων Γόρτυνας - Αρκαδίας και Αργολίδος, πραγματοποίησαν Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Δέκα Μεσσαράς.

Κατά την εκδρομή αυτή μεταφέρθηκε η ιερή εικόνα των Αγίων Δέκα, από τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τολό Αργολίδας και παρατέθηκε για διήμερο προσκύνημα στον Ναό των Αγίων Δέκα στο χωριό Άγιοι Δέκα στη Μεσσαρά .
Η συγκίνηση ήταν πολύ μεγάλη καθώς η εικόνα έφθασε στο Τολό Αργολίδας μαζί με τους Κρήτες πρόσφυγες που έφυγαν από τη Μεσσαρά το 1860 διωγμένοι από τους Τούρκους.

Οι Άγιοι Δέκα Μάρτυρες οι εν Κρήτη, και τότε αλλά και σήμερα, αποτελούν ορόσημο ηρωισμού, πνευματικής ανδρείας και ελληνορθόδοξου αγωνιστικού φρονήματος, στοιχεία δηλαδή, που ούτε ήταν αλλά και ούτε είναι άγνωστα σε αυτόν τον ένδοξο τόπο στην πανέμορφη Κρήτη μας.
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ήταν το ακόλουθο:

Την Παρασκευή 03 Νοεμβρίου η εικόνα αναχώρησε με τον Ιερέα Μιχαήλ Κόλλια και απόγονους Κρητικών από το Τολό, για το ταξίδι στην Κρήτη. «Επιβιβάσθηκε» με κάθε επισημότητα στο πλοίο Κνωσσός Palace των Μινωικών γραμμών, που ήταν αρωγοί σ ’αυτή την προσπάθεια.
Το Σάββατο πρωί, 04 Νοεμβρίου πλήθος κόσμου, φορείς και ιερός κλήρος, παρουσία του Δημάρχου Γόρτυνας κ. Νίκου Σχοιναράκη υποδέχτηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου την εικόνα. Με πομπή η εικόνα έφτασε, μετά από 187 περίπου χρόνια στους Αγίους Δέκα, την έδρα του Δήμου Γόρτυνας, όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό των Αγίων Δέκα.

Στους επισκέπτες που συνόδευσαν την εικόνα παρέθεσαν πρωινό στο Πνευματικό Κέντρο και στη συνέχεια προσκύνησαν στους τάφους των Αγίων Δέκα. Πραγματοποιήθηκε επίσης σύντομη επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Γόρτυνας και Κνωσσού.
Την Κυριακή 05 Νοεμβρίου τελέσθηκε Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Εκτός από το μεγάλο πλήθος πιστών που ήρθαν από όλη την Κρήτη, στην τελετή παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Μπομποδάκης, ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Χρυσοβαλάντης Τσατσάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων Μανώλης Πατεράκης, η Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αργολίδας Χαρά Καραγιαννάκη, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίων Δέκα Ιωάννης Καπαρουδάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού Γιάννης Γεωργιδάκης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολού Γιώργος Περαντωνάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσαριτών Χαρά Κουρτικάκη, ο πρώην Δήμαρχος Μιχάλης Δαριβιανάκης και ο πρώην Πρόεδρος Μεσσαριτών Αποστόλης Πηρουνάκης.
Στη συνέχεια ο Ιερέας των Αγίων Δέκα Γεώργιος Ραπτάκης παρέθεσε γεύμα για όλους τους πιστούς που συνόδεψαν την εικόνα από το Τολό και την Αθήνα και ακολούθησε Κρητικό γλέντι.

Το απόγευμα μετά την συγκινητική παράκληση στο Ιερό Ναό των Αγίων Δέκα άρχισε το ταξίδι της επιστροφής το οποίο ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 05 Νοεμβρίου το πρωί αφού προηγήθηκε μία στάση των επισκεπτών στον τάφο του Καζαντζάκη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ