ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Καλό ξεκίνημα για τις Κλημεντίνες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:26:00 μ.μ. |
Καλό ξεκίνημα για τις Κλημεντίνες
 Πριν από δεκαπέντε ημέρες ξεκίνησε η συγκοµιδή των μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνης. Άρτα και Θεσπρωτία είναι το μεγαλύτερο παραγωγικό κέντρο αυτής της ποικιλίας μανταρινιών. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους εμπόρους. Η παραγωγή αναμένεται να είναι λίγο μειωμένη. Προβλήματα υπάρχουν από τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν κάποιες περιοχές της Λακωνίας, Αργολίδας και Θεσπρωτίας.  Η ποιότητα όμως είναι καλή και οι τιμές ξεκίνησαν σε καλά για την εποχή επίπεδα.

 Πάνω από 30 λεπτά το κιλό είναι οι τιμές στην Λακωνία. Από 35 μέχρι 38 λεπτά είναι στην Αργολίδα. Από 35 λεπτά ξεκίνησαν στην Θεσπρωτία. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας, Νίκος Γκίζας, «ομαλά εξελίσσεται η φετινή εμπορική περίοδος για τις Κλημεντίνες. Η παραγωγή φαίνεται να είναι μειωμένη σε ποσοστό 10-15% σε σχέση με πέρσι».

Και προσθέτει: «οι τιμές είναι αρκετά καλές και ικανοποιητικές ξεκίνησε στα 35-38 λεπτά το κιλό. Εκτιμάται ότι τελικά δεν θα πέσουν κάτω από 33-35 λεπτά το κιλό (παραδοτέο στην εξαγωγική εταιρία). Πέρσι η τιμή είχε πέσει κάτω από τα 30 λεπτά. Δυστυχώς έχουν πληγεί από την κακοκαιρία περιοχές στην Αργολίδα, Λακωνία και Θεσπρωτία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον για την απορρόφηση της παραγωγής που δεν έχει προβλήματα».

Μιλώντας με παραγωγούς μανταρινιών από την Θεσπρωτία μας επιβεβαίωσαν ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα από το χαλάζι σε κάποιες περιοχές. Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, «η παραγωγή όμως ποιοτικά δεν έχει προβλήματα και ποσοτικά αν και περιμέναμε μικρότερη κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα (μειωμένη σε ποσοστό 15% σε σχέση με πέρσι)».

Οι τιμές ξεκίνησαν από 35 λεπτά το κιλό, στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα. Στη συνέχεια έπεσαν στα 27 – 30 λεπτά το κιλό. Δυστυχώς στην περιοχή οι παραγωγοί δεν είναι οργανωμένοι και δεν μπορούν να κερδίσουν καλές τιμές, όπως κάνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σημαντικές ζημιές στα εσπεριδοειδή υπήρξαν από την χαλαζόπτωση σε περιοχές της Λακωνίας. Όπως ανέφεραν οι παραγωγοί της περιοχής, το χαλάζι έπεφτε για περίπου μιάμιση ώρα στις περιοχές Γλυκόβρυση – Κροκεές. Όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμών ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Sparta Orange, Πέτρος Μπλέτας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ομαλά διαμορφώνονται οι τιμές πάνω από 30 λεπτά το κιλό. Υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγές. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής θα κατευθυνθεί στις βαλκανικές χώρες, ενώ ένα μικρό ποσοστό πάει προς Ιταλία».

Ζημιές στα εσπεριδοειδή έφερε η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε, στις αρχές Νοεμβρίου, στις περιοχές Φιχτίων – Κουτσοποδίου – Σχινοχωρίου, του Δήμου Άργους Μυκηνών, στην Αργολίδα. Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού. Το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ