ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Τιμητικές πλακέτες για τους πεσόντες Anzac σε Πύλο και Μεθώνη - Συζητήσεις για ανέγερση μνημείου σε Άργος και Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:58:00 π.μ. |
Τιμητικές πλακέτες για τους πεσόντες Anzac σε Πύλο και Μεθώνη - Συζητήσεις για ανέγερση μνημείου σε Άργος και Ναύπλιο
Σε μια κίνηση, που λειτουργεί μεταξύ άλλων ως υπενθύμιση των ιστορικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, δύο τιμητικές πλακέτες για τους πεσόντες στα ιστορικά μέρη της Μεσσηνίας, Πύλο και Μεθώνη, πρόκειται να παρουσιαστούν στη Μελβούρνη προτού αποσταλούν στην Ελλάδα.

Οι πλακέτες θα αναγερθούν στη μνήμη των στρατιωτών Anzac και άλλων Συμμαχικών δυνάμεων, που βρέθηκαν στην Ελλάδα ως αιχμάλωτοι πολέμου εν μέσω των τραγικών περιστατικών του Β' Παγκοσμίου με τα πλοία «Sebastiano Veniero-Jason» - ο τορπιλισμός του οποίου έλαβε χώρα στις 9 του Δεκέμβρη 1941 στη Μεθώνη - και «Nino Bixio», που έφτασε στο λιμάνι της Πύλου στις 17 Αυγούστου 1942.

Το ιταλικό «Nino Bixio» μετέφερε εκατοντάδες αιχμαλώτους πολέμου οι οποίοι είχαν επιβιώσει από την επιχείρηση καταβύθισης του πλοίου που είχε προηγηθεί στα ανοιχτά της Πύλου. Περισσότεροι από 300 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση.

Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και Αυστραλοί που πιάστηκαν αιχμάλωτοι στα πεδία των μαχών της Λιβύης. Ένας εκ των επιζώντων, ο τότε νεαρός στρατιώτης Bill Rudd, πρόκειται σύντομα να γιορτάσει τα 100ά του γενέθλια στη Μελβούρνη.

Ο κ. Rudd θα παραβρεθεί στα αποκαλυπτήρια των τιμητικών πλακών που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, στο κατάστημα Vanilla, 17-21 Eaton Street, Oakleigh, στις 12 το μεσημέρι.

Πρόκειται για ένα από κοινού εγχείρημα της Παμπυλιακής Αδελφότητας «Ναυαρίνο», της Παμμεσσηνιακής Αδελφότητας «Παπαφλέσσας» με τη συμμετοχή επίσης του Bill Rudd και του ιστορικού Jim Claven, φέρνοντας σε πέρας την πρωτοβουλία για τοποθέτηση των τιμητικών πλακών στο λιμάνι της Πύλου και της γειτονικής Μεθώνης, σε μνήμη αυτών των τραγικών γεγονότων.

Οι τιμητικές πλακέτες αποτελούν μέρος της προσπάθειας καταγραφής της φυσικής παρουσίας των ANZAcs στα ελληνικά εδάφη, για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και τη διευκόλυνση των απογόνων τους που επιθυμούν να επισκεφθούν αυτά τα μέρη.

Οι διοργανωτές βρίσκονται μάλιστα ήδη σε συζητήσεις για την ανέργεση αντίστοιχων μνημείων στη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο, το Άργος, το Ναύπλιο και τη Λευκάδα, καθώς επίσης και στο χωριό Μουρνιές της Κρήτης, όπου σκοτώθηκε ο James Ζαμπέλης, ο μοναδικός Έλληνας των στρατευμάτων ANZAC που υπηρέτησε και σκοτώθηκε στην ελληνική εκστρατεία του 1941.

Πηγή: neoskosmos.com
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ