ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Γ. Μανιάτης: Η Ελλάδα γη ατυχίας για επενδύσεις (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:09:00 μ.μ. | |
Γ. Μανιάτης: Η Ελλάδα γη ατυχίας για επενδύσεις (βίντεο)
 Τρεις χαρακτηρισμούς απέδωσε στον Προϋπολογισμό οικ. Έτους 2018 ο Γιάννης Μανιάτης, Ειδικός Εισηγητής της ΔΗΣΥ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. Α) Προϋπολογισμός που εμπεριέχει πολλά ψέματα, β) Συντηρητικός, αντιαναπτυξιακός και αντικοινωνικός και γ) Προϋπολογισμός που δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση.

Επιπλέον κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να βρεθούν νέες πηγές εθνικού πλούτου, έτσι ώστε να υποκατασταθεί η υπερφορολόγηση ή τα δάνεια με άλλες πηγές. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε: στην αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και του ορυκτού πλούτου της χώρας, στη μεταρρύθμιση του δημοσίου, στα ελληνικά Πανεπιστήμια, στις Προστατευόμενες Περιοχές και στην Εξοικονόμηση Ενέργειας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Μανιάτη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάθε φορά που συζητούμε τον προϋπολογισμό, πρέπει να κοιτάμε και την τρέχουσα επικαιρότητα.

Χθες βράδυ άκουσα τον Έλληνα Πρωθυπουργό να απευθύνεται στους διεθνείς επενδυτές σε Συνέδριο που γίνεται τώρα στη Νέα Υόρκη και να χαρακτηρίζει την πατρίδα μας ως «γη της ευκαιρίας, που έχει ανοιχτές πύλες προς τους επενδυτές».

Δεν ξέρω εάν η Ελλάδα είναι η γη της ευκαιρίας, ξέρω, όμως, ότι σίγουρα η Ελλάδα είναι μια τυχερή χώρα από τη φύση, αλλά είχε την ατυχία τα τελευταία χρόνια να την κυβερνά η Κυβέρνηση με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, ο οποίος φαίνεται ότι θα περάσει στο βιβλίο της πολιτικής ως ο Πρωθυπουργός της ασυνέπειας, της αυταπάτης, που έκανε, όμως και μια διεθνή επιτυχία. Διεθνοποίησε την ελληνική λέξη «κωλοτούμπα». Και τώρα πια Ισπανοί, Γερμανοί, Βρετανοί χρησιμοποιούν την ελληνική λέξη «κωλοτούμπα», για να δείξουν την ασυνέπεια ανάμεσα στις υποσχέσεις και τα έργα του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί και με τον Προϋπολογισμό που έχουμε μπροστά μας, να παίξει το ρόλο του «τζάμπα απελευθερωτή». Είναι γι άλλη μια φορά ένας ρόλος τον οποίο αναθέτει ο ίδιος στον εαυτό του και γι άλλη μια φορά αποτυγχάνει. Θα μας απελευθέρωνε από τα μνημόνια και τελικά μας βύθισε σε δύο επιπλέον μνημόνια. Θα μας απελευθερώσει -υποτίθεται- το καλοκαίρι του 2018 από το τρέχον μνημόνιο, αλλά δυστυχώς η χώρα θα συνεχίσει να είναι μέχρι το 2060 υπό επιτροπεία. Διότι όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει ασφαλής και καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, όταν η χώρα δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πολύ περισσότερο όταν η χώρα δεν έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα επιτρέψει να βγούμε στις αγορές με αξιοπιστία απέναντι σ’ αυτούς από τους οποίους θέλουμε να δανειστούμε.

Εμείς χθες, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, μαζί με το ΠΟΤΑΜΙ, καταθέσαμε Πρόταση Νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και θέλω κι από αυτό το Βήμα να καλέσω την Κυβέρνηση και τους συναδέλφους της πλειοψηφίας να συζητήσουμε το συντομότερο δυνατό αυτή την Πρόταση Νόμου Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού που διασφαλίζει την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα από τους πλειστηριασμούς. Είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η Κυβέρνηση και το ελάχιστο για το οποίο πρέπει να πιέσουν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας τη δική τους Κυβέρνηση.

Έρχομαι τώρα στο ίδιο το κείμενο του Προϋπολογισμού. Θα μπορούσε κανείς να δώσει κάποια χαρακτηριστικά στον Προϋπολογισμό; Εγώ αποπειρώμαι να δώσω τρεις χαρακτηρισμούς:

Πρώτος χαρακτηρισμός: Είναι ένας Προϋπολογισμός ο οποίος εμπεριέχει κραυγαλέα ψέματα.

Δεύτερος χαρακτηρισμός: Είναι ένας Προϋπολογισμός ο οποίος έχει πεντακάθαρα μέτρα λιτότητας, αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά.

Τρίτος χαρακτηρισμός: Είναι ένας Προϋπολογισμός ο οποίος δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση, ενώ θα μπορούσε πράγματι να βγει η χώρα από την κρίση, γιατί σας θυμίζω ότι συζητούμε τον τελευταίο Προϋπολογισμό, ίσως τον πιο κρίσιμο, μετά από τόσα χρόνια μνημονίων.

Για να δούμε τώρα ποια χαρακτηριστικά ψέματα έχει ο Προϋπολογισμός που συζητούμε:

Θέλω να πάτε, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, στο κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων. Τι λέει ο Προϋπολογισμός; Λέει ότι θα εισπράξει η χώρα 2,74 δις € το 2018 από ιδιωτικοποιήσεις. Από αυτά, τα 2,1 δις € αφορούν σε ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες δεν έχει καν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον σύμβουλο. Μιλώ για τη ΔΕΗ, μιλώ για τα ΕΛΠΕ, μιλώ για ένα σύνολο άλλων επιχειρήσεων. Κι εδώ προβλέπεται, για παράδειγμα, η είσπραξη 500 εκατ. € από την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ και 100 εκατ. € από την πώληση του ιερού και όσιου για τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν το περίφημο 17% της ΔΕΗ, το οποίο ορκιζόταν ο κ. Τσίπρας ότι θα συνιστούσε εθνικό έγκλημα αν το πουλούσε. Στον Προϋπολογισμό τον οποίο προσυπογράφει ο κ. Τσίπρας, προβλέπεται φέτος να πωληθεί έναντι 100 εκατ. € και το εναπομένον 17% της ΔΕΗ μαζί με τις 3 σύγχρονες Λιγνιτικές Μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας.

Χαρακτήρισα τον Προϋπολογισμό ως έναν συντηρητικό, αντιαναπτυξιακό και αντικοινωνικό Προϋπολογισμό, ο οποίος δυστυχώς δεν δίνει καμία ελπίδα διεξόδου. Είναι έτσι; Για να δούμε.

Με την πολιτική της Κυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια -2015 έως 2017- πόσα έχασε η εθνική οικονομία εξαιτίας του γεγονότος ότι, ενώ η χώρα έτρεχε με ρυθμό ανάπτυξης 0,7% το 2014, συνεχίζει να βρίσκεται ακόμη σε ύφεση και στην καλύτερη των περιπτώσεων φέτος για πρώτη φορά αντί για 2,7% αύξηση, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, οριακά θα έχουμε αύξηση 1,5%.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες πολίτες έχασαν από τη μεγάλη πίτα του εγχώριου προϊόντος γύρω στα 30 δις €, γιατί αυτός ήταν ο σχεδιασμός πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του.

Και πώς προσπαθεί να αμυνθεί η Κυβέρνηση σε αυτά τα προφανή; Με τον πολιτικό αντιπερισπασμό που λέγεται «κοινωνικό μέρισμα».

Πρόκειται για ένα κοινωνικό μέρισμα το οποίο από πού προκύπτει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Προκύπτει από τη φτωχοποίηση και την υπερφορολόγηση – ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις- της μεσαίας τάξης. Προκύπτει από τη μη έκδοση εκατοντάδων χιλιάδων συντάξεων. Προκύπτει από τη μη αποπληρωμή των προμηθευτών του δημοσίου και για τον λόγο αυτόν αυξάνουν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές. Προκύπτει από την περικοπή-πετσόκομμα των συντάξεων χηρείας. Από την περικοπή έως εξαφάνιση των επιδομάτων των πολυτέκνων. Από το ότι χάνουν το ΕΚΑΣ άλλες 140.000 Έλληνες χαμηλοσυνταξιούχοι. Από το γεγονός ότι δεν θα δουν ποτέ το ΕΚΑΣ οι νέοι 200.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν υποβάλει αίτηση μετά τον Μάιο του 2016.

Και όλα αυτά έναντι τίνος τιμήματος; Έναντι της ανικανότητας της Κυβέρνησης να προχωρήσει η χώρα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, που προσπαθεί τώρα πια να βρει ένα μαξιλάρι, προκειμένου να υποκαταστήσει την αναμενόμενη κοινωνική αναταραχή. Δόθηκαν 238 εκατ. € λιγότερα για το ΕΚΑΣ, 250 εκατ. € λιγότερα για πολυτεκνικά επιδόματα, 120 εκατ. € λιγότερα από τη μη έκπτωση των ιατρικών δαπανών. Προφανώς, είναι πολυτέλεια να αρρωσταίνει κανείς και να πηγαίνει στον γιατρό και να ζητάει αποδείξεις, γι’ αυτό δεν πρέπει και να εκπίπτει, λέει η Κυβέρνηση!

Επίσης, έχουμε 50% μείωση του επιδόματος θέρμανσης. Αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Είναι αυτός ο ΦΠΑ για τον οποίο είχαμε όρκους τιμής και πίστης, ακόμα και από τον συνεταίρο της Κυβέρνησης τον κ. Καμμένο, ότι πρόκειται για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις. Κι έρχονται γι άλλη μια φορά να επιβάλουν αύξηση του ΦΠΑ. Εμείς ζητούμε στην Πρόταση Νόμου μας να παραταθεί το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ γι άλλη μία χρονιά, μέσα στο 2018.

Όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ συζητούσαμε για τη γενιά των 700 €. Δυστυχώς πια συζητούμε για τη γενιά των 360 €, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Ερώτημα: Θα μπορούσε να υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση; Μπορούμε να βρούμε νέες πηγές εθνικού πλούτου, έτσι ώστε να υποκαταστήσουμε την υπερφορολόγηση ή τα δάνεια με άλλες πηγές;

Απαντώ συγκεκριμένα και πολύ συνοπτικά: Ναι, ένας άλλος προϋπολογισμός είναι εφικτός, ένας προϋπολογισμός προοδευτικός που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, αξιοποίηση των νέων πηγών εθνικού πλούτου, που μπορεί να φέρει επενδυτές και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ένας προϋπολογισμός που θα απευθύνεται στον παρανομαστή, πώς, δηλαδή, θα αυξήσουμε την εθνική πίτα.

Δημόσια περιουσία. Έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι η δημόσια περιουσία ξεπερνάει τα 50 δις €. Με μόχλευση που μπορεί να υπάρξει με συμμετοχή ιδιωτών, μπορούμε να έχουμε 150 δις € επενδύσεις σε ένα βάθος δεκαπενταετίας. Με άλλα λόγια, για τα επόμενα 15 χρόνια μπορούμε να έχουμε επενδύσεις μόνον από τη δημόσια περιουσία της τάξης των 10 δις € κάθε χρόνο.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Δημόσια έσοδα τουλάχιστον του 30% αυτών των 10 δις € κάθε χρόνο. Μπορούν να εισρέουν 3 δις € το χρόνο στα δημόσια ταμεία, εάν προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με ρήτρα απασχόλησης, ρήτρα βιωσιμότητας, ρήτρα τοπικής ωφελιμότητας και ρήτρα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, που μπορεί να συνεισφέρει έως και 2 δις € το χρόνο στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μεταρρύθμιση του δημοσίου. Αντί να δημιουργούνται κι άλλες, κι άλλες κι άλλες Ειδικές και Γενικές Γραμματείες για να εξυπηρετηθεί το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ, να μεταρρυθμιστεί το ελληνικό δημόσιο, έτσι ώστε να έχουμε εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών της τάξης του 1 δις € κάθε χρόνο.

Επόμενη πηγή εθνικού πλούτου, τα ελληνικά πανεπιστήμια. Κύριε Υπουργέ, ξέρετε πόσο αύξησε η Κύπρος το ΑΕΠ της από την αξιοποίηση των κυπριακών πανεπιστημίων; Κατά 2,5%. Εάν απελευθερώσετε τα ελληνικά πανεπιστήμια και μετασχηματιστούν σε διεθνή κέντρα ξενόγλωσσων σπουδών, όπου θα έρχονται οι αλλοδαποί να σπουδάζουν, πληρώνοντας δίδακτρα, τότε με βάση την πρόταση και τη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, μπορούμε να έχουμε 2 δις €/χρόνο επιπλέον έσοδα στον ελληνικό Προϋπολογισμό από τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Προστατευόμενες περιοχές. Το 25% της χώρας είναι προστατευόμενες περιοχές. Τον Δεκέμβρη του 2014 είχαμε καταλήξει σε ένα ομόφωνο πόρισμα πώς μπορούμε, αξιοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αξιοποιήσουμε τις προστατευόμενες περιοχές. Ήρθε η μελέτη της «διαΝΕΟσις» πριν λίγες εβδομάδες και μας δικαίωσε. Κάθε χρόνο 1,8 δις € και δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας μπορούν να υπάρξουν άμεσα, εάν αξιοποιήσουμε σωστά και αναπτυξιακά τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας.

Εξοικονόμηση ενέργειας. Έχουμε προτείνει, κύριε Υπουργέ -και θέλω να το δείτε γι άλλη μια φορά, γιατί ο προκάτοχός σας είχε συμφωνήσει- μόνο με φοροαπαλλαγή για όποιον θέλει να επενδύσει ενεργειακά στο σπίτι του ένα κονδύλι έως 15.000 €. Να δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρξει μια πράσινη οικοδομή, μια πράσινη αξιοποίηση των 7.000.000 κτιρίων και διαμερισμάτων που έχει η χώρα. Να μη χτίσουμε πια άλλα ντουβάρια. Να αξιοποιήσουμε και να βελτιώσουμε τις υφιστάμενες υποδομές και μέσα από φοροαπαλλαγές τελικά να διπλασιάσετε τα έσοδα από την αξιοποίηση ακριβώς αυτών των φοροαπαλλαγών, λόγω της είσπραξης ΦΠΑ και της έκδοσης τιμολογίων.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός που συζητούμε δυστυχώς δεν θα είναι ο Προϋπολογισμός της εξόδου της χώρας από την κρίση. Θα είναι ένας ακόμη Προϋπολογισμός που θα συνεχίσει να κρατά τη χώρα σε εποπτεία, που θα συνεχίσει να μην έχει η χώρα αξιοπιστία. Ένας Προϋπολογισμός ο οποίος δεν θα μας δώσει τη δυνατότητα να πάρουμε τις μεγάλες δημοσιονομικές ανάσες που έχει τόσο ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία. Για το λόγο αυτό, εμείς καταψηφίζουμε αυτόν τον Προϋπολογισμό, τον τελευταίο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Δείτε παρακατω το video της ομιλίας του Γ. Μανιάτη
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ