ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Η ευχάριστη έκπληξη με παραδοσιακό έθιμο σε πλήρωμα και επιβάτες πλοίου στη Σύρο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:31:00 μ.μ. |
Η ευχάριστη έκπληξη με παραδοσιακό έθιμο σε πλήρωμα και επιβάτες πλοίου στη Σύρο
 Για μια ακόμα φορά το Παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης», έδωσε ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό τόνο στην πόλης μας, με τις Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τα Πρωτοχρονιάτικα Συριανά κάλαντα που παρουσίασαν.
Μικροί και μεγάλοι, μέλη του Συλλόγου, έδωσαν ραντεβού στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και ξεχύθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Ερμούπολης ψέλνοντας τα κάλαντα.
Ο κόσμος τους κοιτούσε με καμάρι και τους φωτογράφιζε με τα κινητά του τηλέφωνα ενώ συμμετείχε έμπρακτα στην αξιέπαινη προσπάθεια του συλλόγου στο να συγκεντρωθούν χρήματα για τη στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου.
Αυτή τη χρονιά ο καιρός σύμμαχος και δεκάδες μέλη, με πρωτεργάτη και τον άνθρωπο που έφερε στην επιφάνεια το συγκεκριμένο έθιμο, τον ακούραστο δάσκαλο Χορού, Νίκο Σολάρη.
Έτσι λοιπόν λίγο μετά τις 10.30 το πρωί το Παραδοσιακό Καραβάκι άρχιζε να κάνει την εμφάνιση του και τον κόσμο να το αγκαλιάζει καθώς για πρώτη φορά, κάτοικοι, επιχειρηματίες και επισκέπτες το καμάρωσαν μέχρι την περιοχή του ΙΚΑ, οργώνοντας…την Ερμούπολη!
Με πολύ όρεξη και κέφι τα μικρά μέλη του Παραδοσιακού εργαστηρίου Σύρου αναβίωσαν αυτό το τόσο ξεχωριστό έθιμο!
Η πρώτη στάση έγινε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου τους περίμενε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης μαζί με τον Περιφερειακό σύμβουλο κ. Δαδάο οι οποίοι μάλιστα έκαναν την αρχή στην σημαντική προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα για την Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων.
Οι εκκωφαντικοί ήχοι των μπουρούδων και το ομοίωμα του πολεμικού πλοίου που κρατούσαν τα παιδιά στα χέρια τους, έδωσαν γιορτινό χρώμα και φυσικά κέρδισαν τις εντυπώσεις από τον κόσμο που έσπευσε να φωτογραφήσει το παραδοσιακό έθιμο και να δώσει συγχαρητήρια για αυτή την τόσο αυθεντική αναβίωση.
Το Καραβάκι ήταν μια ωραία συνήθεια που χαίρονταν όλοι οι Συριανοί και δήλωνε τη στενή τους σχέση με τη θάλασσα για ένα σκάφος του στόλου που ξεχώριζε κάθε εποχή, το «Αβέρωφ» παλιότερα ή το «Έλλη» τα μεταπολεμικά χρόνια και σαν έθιμο διατηρήθηκε μέχρι το 1955 – 1956 οπότε, όπως και πολλά άλλα υποχώρησε μπροστά σε άλλα «μοντέρνα» και αμφίβολα.
Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε στο λιμάνι της Σύρου, πλήρωμα και επιβάτες. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος θέλησε φέτος να μεγαλώσει το ταξίδι του και να ευχηθεί στο Πλήρωμα και τους επιβάτες του Fast Ferries Andros.
Ο κ. Σόλαρης ευχήθηκε «Καλά ταξίδια» στον Πλοίαρχο και στο πλήρωμα του ΕΓ/ΟΓ «Fast Ferries Andros» προσφέροντας παραδοσιακά γλυκίσματα και αναμνηστικά.
Αξίζει να αναφερθεί το πόσο φιλόξενα υποδέχτηκαν οι επιχειρηματίες του νησιού , κερνώντας μερικές φορές γλυκίσματα και τσίπουρο, όπως τα παραδοσιακά προϊόντα του κ. Πρέκα.
Εκεί τους περίμενε ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, οι αντιδήμαρχοι Θωμαή Μενδρινού, Φραγκίσκος Βακόνδιος, Μάριος Βουτσίνος και Δομένικος Σαγκινέτος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέας Γιαλόγλου, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι: Δημήτρης Κοσμάς, Νίκος Φωτεινιάς, Γουλιέλμος Πρίντεζης, Μάρκος Ρούσσος και Απόστολος Ρουσσουνέλος.
Το «Άρωμα Παράδοσης» ευχαριστεί τον Αρχιμανδρίτη Βενέδικτο Φραγκογιάννη για την παραχώρηση του Πολεμικού Πλοίου, το Πρακτορείο του Κώστα Γαβιώτη, την πενταμελή παραδοσιακή ορχήστρα και όλα τα μέλη του για την αθρόα συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία!

Και του χρόνου…
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ