ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Ομιλία του Γ. Μανιάτη στο νομοσχέδιο του Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής για τον «Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό» (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:44:00 μ.μ. | |
Ομιλία του Γ.Μανιάτη στο νομοσχέδιο του Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής για τον «Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό»
Ομιλία του Ειδικού Εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Μανιάτη στο νομοσχέδιο του Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής για τον «Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό».


Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, μια-δυο φορές, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, έχω πει ότι και να θέλουμε ν’ αγιάσουμε, δεν μας αφήνετε. Τώρα είναι η τρίτη φορά. Γιατί ένα καλό νομοσχέδιο επί της αρχής, με πολύ λαθεμένα άρθρα όμως, θα μπορούσε να συγκεντρώσει τη συμφωνία από αρκετές πλευρές του Κοινοβουλίου.

Αυτό είναι το νομοσχέδιο των 10 σελίδων που θέλετε να συζητήσουμε. Το βλέπετε; Και αυτές είναι οι 20 εκπρόθεσμες τροπολογίες των 150 σελίδων που η Κυβέρνηση καταθέτοντάς τες νύχτα και προσβάλλοντας βαθύτατα εσάς, την κυβερνητική πλειοψηφία, σας καλεί να τις εγκρίνετε.

Εάν εσείς δεν ντρέπεστε και δεν απαιτείτε από την Κυβέρνησή σας να μη φέρνει πενταπλάσιες και δεκαπλάσιες σε όγκο κι έκταση τροπολογίες, τότε το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Κυβέρνησης, είναι και προσωπικά δικό σας.

Το ξέρω ότι δεν καταλαβαίνετε. Το κακό είναι ότι μετά από τρία χρόνια δεν καταλαβαίνετε ούτε τα προφανή, ούτε τη βαθιά προσβολή του Κοινοβουλίου, ούτε την προσβολή της λαϊκής κυριαρχίας, ούτε την προσβολή των θεσμών που υποτίθεται ότι εσείς, ως εκλεγμένοι από τον λαό, οφείλετε να προστατεύσετε.

Αφού, λοιπόν, αισθάνεστε περήφανοι, να παραμείνετε και να συνεχίσετε σε αυτή την κατεύθυνση. Ήδη η κατρακύλα σας είναι ορατή σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Και χαιρόμαστε πάρα πολύ που είστε περήφανοι, γιατί ο καθένας σας θα πάρει τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό οσονούπω, πάρα πολύ γρήγορα.

Δυστυχώς, το θέμα της νομοθετικής προχειρότητας, που είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτής της Κυβέρνησης, νομίζετε ότι σας επιτρέπει να συμπεριφέρεστε ωσάν το κράτος και το εθνικό Κοινοβούλιο να είναι το φέουδά σας. Ζείτε σε ένα σύννεφο κυβερνητικής αυταρέσκειας. Όμως, η ζωή κάνει κύκλους και εκεί που είστε τώρα, ήταν κάποιοι άλλοι. Και εκεί που είναι οι άλλοι, θα βρεθείτε πάρα πολύ σύντομα. Αναρωτιέμαι ποια θα είναι η τότε δική σας αντιπολιτευτική τακτική.

Έχουμε μερικά πολύ καθαρά πράγματα. Διώχνετε επενδυτές που θέλουν να έρθουν. Ο κ. Τσίπρας τυπικά με θεατρινισμούς δήθεν προσκαλεί καινούργιους, αλλά δεν λέει τίποτα γι' αυτούς που είναι ήδη εγκατεστημένοι και τους διώχνει είτε ο ίδιος είτε οι αρμόδιοι Υπουργοί του. Και τα παραδείγματα από το Ελληνικό μέχρι τα μεταλλεία Χαλκιδικής στις Σκουριές, περισσεύουν.

Δεν κάνετε απολύτως τίποτε για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Χθες υπερψηφίσατε τον πιο ψεύτικο προϋπολογισμό των χρόνων των μνημονίων. Και με την αλαζονεία, ότι είναι δήθεν ο τελευταίος προϋπολογισμός των μνημονίων και κατά συνέπεια η χώρα το καλοκαίρι το 2018 θα βγει σε μία καθαρή και ασφαλή έξοδο στις αγορές, αν σας ρωτήσει ένας πολίτης στο χωριό σας, καθώς όλοι πάμε στα χωριά μας τις γιορτές, έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε στην ερώτηση, ποιο είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχετε διαμορφώσει μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης;

Εάν μπορείτε να το πείτε, τότε θα μπορέσετε να κυκλοφορήσετε. Λυπούμαστε, όμως, πάρα πολύ για το ότι έχετε ακόμη τη δική σας συννεφούλα όπου νομίζετε ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει. Το σανό τελείωσε.

Δεν με ενοχλεί να με διακόπτετε, αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί σημαίνει ότι ενοχλούνται τα ένστικτά σας. Αν αφήσετε, όμως, το ένστικτο της πολιτικής σας επιβίωσης να επικρατήσει, ίσως να είστε πιο χρήσιμοι για τον ελληνικό λαό.

Πριν περάσω στο νομοσχέδιο δεν μπορώ να μην υπενθυμίσω το ξεπούλημα της εθνικής κυριαρχίας, μέσω της υποθήκευσης του συνόλου της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο Τσίπρα-Σόιμπλε, το ονοματεπώνυμο των 99 ετών εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, που δεν το είχε κάνει κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός και καμία κυβερνητική πλειοψηφία.

Όμως, προφανώς η δημαγωγία και ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, σε στενή συνεργασία με την ακροδεξιά του Καμμένου, έχουν συνομολογήσει ότι η συγκολλητική ουσία της εξουσίας είναι τόσο δυνατή που δεν πειράζει να υποχωρήσετε και στα πάντα όλα.

Και, για να τελειώσω και με αυτό, επειδή στον Προϋπολογισμό το καταφέρατε να μοιράσετε επιδόματα και να κάνετε μία αναδιανομή της φτώχειας, προχθές ο Βαγγέλης Βενιζέλος, απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο, είπε ότι είναι ανεπίγνωστα αλαζών. Δυστυχώς, είστε όλοι σας ανεπίγνωστα αλαζόνες και για το λόγο αυτόν θα τιμωρηθείτε από τον ελληνικό λαό!

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο, το θέμα της διαστημικής τεχνολογίας συνιστά ένα κορυφαίο θέμα μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει η χώρα πριν από το 2000, με την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου, καθώς και το 2008 δημιουργήθηκε η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών. Οι εταιρείες αυτές σήμερα απασχολούν 2.000 εργαζόμενους. Είναι 40 εταιρείες και έχουν έναν κύκλο εργασιών 150 εκατ. €.

Η Ελλάδα, λοιπόν, συμμετείχε στις διαστημικές εξελίξεις. Τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα συμμετείχαν και κατάφερναν, στα ανταγωνιστικά προγράμματα, να παίρνουν περισσότερα κονδύλια από αυτά που υπήρχε η εθνική συμμετοχή.

Αυτό που κάνετε είναι σημαντικό; Εγώ λέω, ναι. Είναι, όμως, ένα από τα εκατό βήματα που έχουν ήδη γίνει. Δημιουργείτε έναν οργανισμό. Τον δημιουργείτε, άραγε, με έναν μοντέρνο και σύγχρονο τρόπο; Ε, δυστυχώς η απάντηση είναι ένα θλιβερό «όχι», γιατί είστε ιδεοληπτικοί. Γιατί ο Υπουργός συνεχίζει να έχει υπερεξουσίες.

Για τα θέματα της διαστημικής τεχνολογίας ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, που θα μπορούσε να είναι ας πούμε ιατρός ή θα μπορούσε να μην έχει καμία απολύτως σχέση με τη διαστημική τεχνολογία, σας καλεί εσάς να υπερψηφίσετε ένα νομοσχέδιο όπου όλα είναι συγκεντρωμένα στις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδώσει ο Υπουργός.

Σας κάνω το εξής εξαιρετικά απλό ερώτημα: Γιατί, κύριε Υπουργέ το διοικητικό συμβούλιο αυτού του Οργανισμού δεν το συγκροτείτε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες εκχωρώντας σε αυτό το σύνολο των αρμοδιοτήτων, που με αλαζονικό τρόπο έχετε εκχωρήσει στον εαυτό σας; Εσείς είστε καταλληλότερος από το να παίρνουν αποφάσεις οι επτά ή εννέα Έλληνες υψηλού κύρους στο διοικητικό συμβούλιο; Εκτός εάν έχετε σκοπό να διορίσετε κομματικούς εγκάθετους.

Συνιστά ένα βασικό στοιχείο ανησυχίας της επιστημονικής κοινότητας το γεγονός ότι δεν θα προκηρύξετε τις θέσεις του διοικητικού συμβουλίου. Θα τις προκηρύξετε ή θα διορίσετε απευθείας, κύριε Υπουργέ;

Γιατί, αν τις προκηρύξετε και έρχεται μια Επιτροπή να αξιολογήσει τους Έλληνες εντός εθνικού εδάφους ή τους Έλληνες της αλλοδαπής, που υπηρετούν σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα ή στην ελεύθερη αγορά, τότε πράγματι θα αποδείξετε ότι η κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου είναι μια θετική προσπάθεια και όχι η απόπειρα δημιουργίας ενός ακόμη μηχανισμού, όπου θα διορίσετε κολλητούς, κομματικούς εγκάθετους και ταυτόχρονα, θα δώσετε τη δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση προσλήψεις.

Γιατί κατ’ εξαίρεση προσλήψεις και γιατί όχι με διαδικασίες πλήρους διαφάνειας και γιατί ακόμη και οι αποσπάσεις κατ’ εξαίρεση; Τι είναι αυτό που σας εμποδίζει; Γιατί δεν θα μπορούσε το Εθνικό Κοινοβούλιο να σας δώσει μια εξουσιοδότηση σε περίπτωση που μπορούσατε να τεκμηριώσετε ότι πράγματι υπάρχουν τέτοιες ανάγκες;

Θα τελειώσω με το θέμα της ΕΡΤ. Αυτή η ιστορία, όπου προικοδοτείται το εμπορικό κομμάτι πρέπει να τεκμηριωθεί απολύτως από την Κυβέρνηση. Η ΕΡΤ είναι ασφαλώς το αγαπημένο σας παιδί. Ασφαλώς είναι το βήμα, στο οποίο ο κάθε κυβερνητικός μπορεί να εκφράσει τη δική του αυταπάτη, όμως οι Έλληνες πολίτες είναι αυτοί που κρατούν όρθια την ΕΡΤ, με αυτό που πληρώνουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού και δεν απαιτεί καμία επιστημονική ή εμπορική ικανότητα να βγάζει πλεονάσματα η ΕΡΤ. Βγάζει πλεονάσματα, γιατί υπάρχουν υπερκρατήσεις από τους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει έσοδο από τον ανταγωνισμό, από τη διαφήμιση. Όλα υποχρεωτικά σε μια ΕΡΤ που είναι κάτω από το 5% τηλεθέαση πάρα πολλές φορές.

Προτελευταία παρατήρηση. Επειδή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ταλαιπώρησε το Εθνικό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Επικρατείας σας έδωσε την απάντηση που έπρεπε να έχετε πάρει, προσπαθήσατε και αυτόν τον θεσμό να τον υποσκάψετε, να τον σαμποτάρετε και τώρα συνεχίζετε την επίθεση σε βάρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η ερώτηση του απλού Έλληνα πολίτη είναι η εξής: Πριν από ενάμισι χρόνο εδώ, σε αυτή την Αίθουσα ισχυριζόταν η Κυβέρνηση ότι μπορούν να δοθούν αποκλειστικά και μόνο τέσσερις άδειες. Σήμερα, μετά την απόφαση του ΣτΕ και μετά τις αποκαλύψεις για τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι οι άδειες που μπορούν να εκχωρηθούν στην Ελλάδα, με βάση τις σύγχρονες τεχνολογίες, είναι τουλάχιστον τριπλάσιες και τετραπλάσιες από τις τέσσερις, για τις οποίες εσείς ομνύατε στη φερεγγυότητα του περίφημου Ινστιτούτου της Φλωρεντίας;

Μας ανησυχεί πάρα πολύ, γιατί σχετίζεται πάλι με τα ζητήματα της ελευθεροτυπίας, το θέμα που έγινε προχθές με τον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τη δέσμευση των λογαριασμών. Να το προσέξετε, υπάρχουν 120 εργαζόμενοι. Αυτοί είναι ολισθηροί δρόμοι. Οδηγούν σε κατήφορο χωρίς επιστροφή και στα ζητήματα αυτά θα μας βρείτε όλους απέναντι.

Κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνησή σας είναι ήδη πολιτικό παρελθόν. Στις επόμενες εθνικές εκλογές θα αποτελέσετε και κυβερνητικό παρελθόν. Με την αγάπη μας! Με την αγάπη του Κινήματος Αλλαγής!

Δείτε παρακάτω το video της ομιλίας του Γ. Μανιάτη:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ