ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Μανταρίνια: Από 20 μέχρι 50 λεπτά το κιλό κυμάνθηκαν οι Κλημεντίνες - Μειωμένη παραγωγή στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:55:00 μ.μ. | |
Μανταρίνια: Από 20 μέχρι 50 λεπτά το κιλό κυμάνθηκαν οι Κλημεντίνες - Μειωμένη παραγωγή στην Αργολίδα
Προς το τέλος της εμπορικής τους περιόδου βρίσκονται τα μανταρίνια της ποικιλίας Κλημεντίνης. Νωρίτερα φέτος βγήκε στην αγορά η παραγωγή της Θεσπρωτίας. Μειωμένη παραγωγή είχαμε στην Αργολίδα, που είχαμε κάποιες ζημιές από τις δύο χαλαζοπτώσεις. Από τα μέσα Δεκεμβρίου ξεκίνησε η συγκομιδή των μανταρινιών Nova. 

Σε καλά επίπεδα (σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε και μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι) κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού σε Λακωνία, Άρτα, καθώς και στην Αργολίδα για τα μανταρίνια που δεν «χτυπήθηκαν» από το χαλάζι. Προβληματισμός υπάρχει στους παραγωγούς της Θεσπρωτίας, που αν και φέτος είχαν καλή ποιότητα, οι τιμές παρέμειναν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές.

Αργολίδα

Δύο χαλαζοπτώσεις έπληξαν την παραγωγή μανταρινιών της Αργολίδας. Παρόλα αυτά χωρίς προβλήματα εξελίσσονται οι εξαγωγές για τις Κλημεντίνες, ενώ νωρίτερα ξεκίνησε η συγκομιδή μανταρινιών Nova, από τις 10 Δεκεμβρίου, για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Προβλήματα από ασθένειες δεν υπήρξαν και ήταν καλής ποιότητας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου, «φέτος η παραγωγή μανταρινιών είναι μειωμένη στην Αργολίδα σε ποσοστό περίπου 15-20%.

Στις περιοχές που δεν υπήρξαν χαλαζοπτώσεις η ποιότητα ήταν πολύ καλή και οι τιμές κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 40 - 45 λεπτά το κιλό. Όταν έπεσε ο μεγάλος όγκος της παραγωγής μειώθηκαν για λίγες ημέρες στα 35 λεπτά αλλά στην συνέχεια επανήλθαν στα προηγούμενα επίπεδα. Τα μανταρίνια που χτυπήθηκαν από το χαλάζι πωλήθηκαν σε χαμηλότερες τιμές. Αυτή την εποχή έχουμε ελάχιστες ποσότητες Κλημεντίνες που κατευθύνονται στην εγχώρια αγορά.

Μετά τα μέσα Δεκεμβρίου έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά τα Nova. Πλέον έχουν μείνει ελάχιστες ποσότητες για εξαγωγή. Οι τιμές παραγωγού εδώ και ένα μήνα κυμαίνονται στα 40 λεπτά για εξαγωγή και σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε και στα 45 λεπτά».

Λακωνία

Ικανοποιημένος για την μέχρι στιγμής διάθεση των μανταρινιών δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, Sparta Orange, κ. Πέτρος Μπλέτας. Όπως ανέφερε, «ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η διάθεση της Κλημεντίνης και έχει ξεκινήσει η εξαγωγή των Nova. Ήδη έχει εξαχθεί το τρίτο φορτίο για το εξωτερικό. Όλα δείχνουν ότι τα μανταρίνια δεν έχουν πρόβλημα διάθεσης».

Μιλώντας για τις τιμές παραγωγού ο κ. Μπλέτας δήλωσε ότι «με μικρή άνοδο, σε σχέση με πέρσι, κινήθηκαν οι τιμές στην Κλημεντίνη και κυμάνθηκαν μεταξύ 20 - 30 λεπτά το κιλό. Τα Νova αυτή την περίοδο διατίθενται στα 27 - 35 λεπτά το κιλό. Η συνολικά παραγωγή στην Λακωνία παρουσίασε μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι. Κάποια προβλήματα είχαμε από την χαλαζόπτωση που έπληξε το Νοέμβριο κάποιες περιοχές της νότιας Λακωνίας».

Άρτα

Στην Άρτα η εξαγωγική δραστηριότητα της Κλημεντίνης βρίσκεται προς το τέλος της και ξεκίνησαν αυτή την περίοδο με μικρές ποσότητες οι εξαγωγές στα Nova, στα οποία φέτος είχαμε μια μικρή πρωιμότητα. Για την Κλημεντίνη κινηθήκαμε σε μια ποσότητα της τάξης των 25.000 τόνων, σε τιμές που παρέμειναν σταθερές σε σχέση με πέρσι, κατά μέσο όρο στα 28 λεπτά το κιλό. Στα Nova οι τιμές ξεκίνησαν από 28 λεπτά το κιλό, τιμή σταθερή σε σχέση με πέρσι.

Θεσπρωτία

Στην Θεσπρωτία ολοκληρώθηκε η συγκομιδή των μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνης (αποτελούν το 55% της συνολικής καλλιέργειας μανταρινιών στην περιοχή) και βαδίζει προς το τέλος της η ποικιλία Nova. Τον προβληματισμό του εκφράζει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κ. Κιτσιλής, για το ύψος των τιμών στις Κλημεντίνες, οι οποίες κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες περιοχές. Όπως ανέφερε «αν και η παραγωγή φέτος ήταν μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και η ποιότητα πολύ καλή (δεν υπήρχαν προβλήματα με παγετό και χαλάζι), οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να κερδίσουν μια καλή τιμή. Οι τιμές κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 24 λεπτά το κιλό (σε κάποιες περιπτώσεις μειώθηκαν μέχρι και 22 λεπτά), που είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που υπήρξαν σε άλλες περιοχές. Μεγαλύτερη τιμή έπιασε η ποικιλία Nova, που κυμάνθηκε στα 28 - 34 λεπτά το κιλό».

Χανιά

Φθίνουσα πορεία έχει η καλλιέργεια μανταρινιών στα Χανιά, που κυμαίνεται περίπου στα 2.000 στρέμματα (μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν που ήταν πάνω από 3.500 στρέμματα). Η παραγωγή απορροφάται κυρίως από την τοπική αγορά. «Οι ποσότητες παραγωγής του νομού Χανίων είναι μικρές για όλες τις ποικιλίες που καλλιεργούνται. Ολοκληρώθηκε η εμπορική περίοδος για τις Κλημεντίνες, πουλήθηκαν περίπου 300 τόνοι από τους συνολικά 500 τόνους που παρήχθησαν (λόγω μειωμένης ζήτησης και καιρικών συνθηκών). Οι τιμές ξεκίνησαν από 50 και κατέληξαν στα 30 λεπτά», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, πρόεδρος Γεωπόνων Χανίων. Και προσθέτει: «Αυτή την περίοδο κυκλοφορούν στην αγορά τα ντόπια Χανίων, που οι τιμές του κυμαίνονται μεταξύ 40 - 50 λεπτών. Εκτιμάται ότι από τους περίπου 300 τόνους έχουν απορροφηθεί 150. Τα Nova ξεκίνησε από τις 20 Δεκεμβρίου την συγκομιδή και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Από τους περίπου 300 τόνους εκτιμάται ότι έχουν πωληθεί περίπου 80. Τα όψιμα μανταρίνια Ανκόρ αναμένεται να ξεκινήσουν από τα τέλη Ιανουαρίου (700 τόνοι η εκτιμώμενη παραγωγή)».

Εξαγωγές
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των εξαγωγέων, η φετινή παραγωγή μανταρινιών (όλων των ποικιλιών) αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα των 178.000 τόνων (αυξημένη σε σχέση με πέρσι που ήταν της τάξης των 175.000 τόνων). Οι περσινές εξαγωγές μανταρινιών ανήλθαν σε περίπου 94.500 τόνους. Μέχρι στιγμής οι φετινές εξαγωγές κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ