ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Απόφαση σταθμός από το Εφετείο Ναυπλίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:28:00 μ.μ. | |
Απόφαση σταθμός από το Εφετείο Ναυπλίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Γράφει ο Βασίλης Κατσαρός

Πρόστιμο που υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί και να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες σε περίπτωση που το Εφετείο Αθήνας ακολουθήσει την αντίστοιχη απόφαση του Εφετείου Ναυπλίου και κρίνει ότι τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο έχουν δοθεί κατά παράβαση της νομολογίας και πρέπει να αποπληρωθούν με την ισοτιμία των νομισμάτων που ίσχυε κατά την ημέρα υπογραφής των σχετικών συμβάσεων.
Τις προηγούμενες μέρες έγινε γνωστό ότι ο Εφετείο Ναυπλίου έκρινε τελεσίδικα επί ατομικής οφειλής δανειολήπτη κατά τράπεζας σε ελβετικό φράγκο. Ουσιαστικά το Εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, κρίνοντας ότι η εξόφληση του δανείου έπρεπε να γίνει με την ισοτιμία ελβετικού φράγκου και ευρώ κατά την ημέρα που υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση , ακυρώνοντας την απαίτηση της τράπεζας για την καταβολή επιπλέον των τόκων «καπέλου» 20-25% .

Είναι χαρακτηριστικό ότι δανειολήπτες και εξυπηρετούσαν επί σειρά ετών τα δάνεια τους και επομένως το άληκτο κεφάλαιο έπρεπε να μειωθεί , λόγω της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ , διαπίστωσαν ότι το υπόλοιπο προς αποπληρωμή έγινε μεγαλύτερο από το αρχικό κεφάλαιο που δανείστηκαν. Για παράδειγμα δανειολήπτης που είχε δανειστεί 210.000 ευρώ και κατέβαλε επί επταετία μηνιαία δόση 1160 ευρώ , δηλαδή έχει εξοφλήσει το 50% του δανείου, σήμερα χρωστά σχεδόν 200 χιλιάδες ευρώ ! Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη σύναψη του δανείου η ισοτιμία ευρώ- φράγκου ήταν 1,6 ενώ στη συνέχεια λόγω της ανατίμησης του φράγκου μειώθηκε στο 1,1 .

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Εφετείου της Αθήνας θα κλείσει τον κύκλο της αντιδικίας τραπεζών και δανειοληπτών γιατί αφορά συλλογική αγωγή που έχουν καταθέσει 2.500 περίπου δανειολήπτες. Υπολογίζεται ότι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε ελβετικό φράγκο φθάνουν περίπου τα 65.000 και ανέρχονται στα 7 δις ευρώ. Πολλά πρωτοδικεία έχουν κρίνει ως σήμερα ως καταχρηστικούς βασικούς όρους των σχετικών δανειακών συμβάσεων αλλά η τελευταία του Εφετείου Ναυπλίου είναι η πρώτη που εκδόθηκε σε δεύτερο βαθμό.

Εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα εξαντλήσουν κάθε νομικό έρεισμα προκειμένου να καλύψουν τις απαιτήσεις που προέκυψαν από την υποτίμηση του ελβετικού φράγκου, θα κινήσουν δηλαδή τη διαδικασία αναίρεσης στον Άρειο Πάγο. Όμως αν η απόφαση επί της συλλογικής προσφυγής δικαιώσει τους δανειολήπτες τότε ανοίγει ο δρόμος για νομοθετική παρέμβαση που θα δικαιώνει τους δανειολήπτες.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ