ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Τι συζήτησαν Τσίπρας - Ζάετς - Οι δηλώσεις των δυο πρωθυπουργών (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:48:00 μ.μ. |
Τι συζήτησαν Τσίπρας - Ζάετς - Οι δηλώσεις των δυο πρωθυπουργών (βίντεο)
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση διάρκειας περίπου δυόμιση ωρών που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.


Αλ.Τσίπρας: Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια
"Και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο Νταβός με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

"Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχλεσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον", είπε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τον διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση και υπογράμμισε: "Για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων".

Αλ. Τσίπρας: Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης

Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιωνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Ζ. Ζάεφ: Αλλάζουμε τις ονομασίες του αεροδρομίου των Σκοπίων και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της χώρας

Tη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της ΠΓΔΜ που οδηγεί προς την Ελλάδα, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στο Νταβός.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι οι ενέργειες αυτές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση του αποδεικνύουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές αξιώσεις.

Το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ μετονομάστηκαν σε «Μέγας Αλέξανδρος» από την τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Όπως γνωστοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε αυτοκινητόδρομο «Φιλίας».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στη διαπραγματευτική διαδικασία για την αναζήτηση λύσης στο θέματος του ονόματος, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ανήγγειλε την ανύψωση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, υπό την παρακολούθηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι μετά από 25 και πλέον χρόνια έφθασε πλέον η στιγμή να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, εξέλιξη, που όπως σημείωσε, θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του, προκειμένου να επιτευχτεί ο στρατηγικός στόχος της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, η λύση που θα μπορούσε να δρομολογηθεί στο θέμα του ονόματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ