ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Γ. Μανιάτης: Η αγροτική σας πολιτική καταστρέφει την ελληνική γεωργία - Ο Ανάβαλος στα αζήτητα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:01:00 μ.μ. | |
Γ. Μανιάτης: Η αγροτική σας πολιτική καταστρέφει την ελληνική γεωργία - Ο Ανάβαλος στα αζήτητα
 Ομιλία του Γ. Μανιάτη, στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙΟΥ με θέμα: «Η αντιαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια στους αγρότες»


Τα αδιέξοδα της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης από τις εξωπραγματικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών και φορολογίας, μέχρι την απόλυτη ανικανότητα αξιοποίησης των προοπτικών που παρέχει η 4η βιομηχανική επανάσταση, αναδείξαμε στη συζήτηση της επερώτησης. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί το μέλλον του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Μπορεί να επιτευχθεί 80% μείωση της σπατάλης του νερού, 60% μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος και της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και 70% μείωση των αγροτικών εφοδίων και των φυτοφαρμάκων. Αντίστοιχα καμία πρωτοβουλία δεν έχει παρθεί για την επέκταση του Αναβάλου προς Κουτσοπόδι – Μυκήνες - Φίχτια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Μανιάτη.

«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε προηγουμένως ότι στο εθνικό θέμα των Σκοπίων υπάρχει κυβερνητική διγλωσσία και ανικανότητα. Και είναι έτσι. Το βλέπουμε καθημερινά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αυτή η διγλωσσία και ανικανότητα δεν χαρακτηρίζει μόνο τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά διαπερνά οριζόντια το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και πολύ περισσότερο τα θέματα του πρωτογενούς τομέα, της αγροτικής παραγωγής, της αλιείας κ.λπ..

Κύριε Υπουργέ, το Υπουργείο, με τη δική σας ευθύνη, είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα αναξιόπιστης και αντιπαραγωγικής πολιτικής. Πριν λίγες μέρες δεν τολμήσατε να σβήσετε τα τρία κεράκια των γενεθλίων σας. Θυμάστε με τι πανηγυρισμούς και διθυράμβους σβήσατε το πρώτο σας κεράκι και το δεύτερο κεράκι; Για το τρίτο γιατί ντρέπεστε;

Διότι, προφανώς, δεν θέλετε να δείτε στα μάτια τους Έλληνες πολίτες. Διότι, προφανώς, ίσως θα έπρεπε να υπάρχει μία λαμπάδα για το θάψιμο όλων των ελπίδων, των προοπτικών και ονείρων που είχατε δημιουργήσει στους Έλληνες πολίτες.

Ερχόμαστε, λοιπόν, τώρα να δούμε τι έχει γίνει σε αυτά τα τρία χρόνια του μνημονίου Τσίπρα.

Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε στους Έλληνες πολίτες, ότι μέχρι και το 2015 ο αγροτικός τομέας, ο πρωτογενής τομέας ήταν εκτός μνημονίων. Δεν είχε παρέμβει η τρόικα στους Έλληνες αγρότες, στον πρωτογενή τομέα, μέχρι το 2015. Και τι καταφέρατε; Εντάξατε πλήρως το σύνολο των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα στο μνημόνιο το δικό σας, αυτό που υπογράψατε. Μεγάλο επίτευγμα!

Και, βεβαίως, αφού έχετε οδηγήσει σε αγρανάπαυση το σύνολο της ελληνικής παραγωγής, έχετε προχωρήσει και σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα μέτρα, όπως είναι τα εξής: Φορολόγηση των ενισχύσεων της ΚΑΠ, αποδυνάμωση της ελληνικής κτηνοτροφίας με την επέκταση της ημερομηνίας του φρέσκου γάλακτος, ανυπαρξία τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, κατάργηση του ΟΓΑ και μείωση των αγροτικών συντάξεων, καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και απόλυτη ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά.

Πάρτι ελληνοποιήσεων γίνεται, συναδέλφισσες και συνάδελφοι! Επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές, εκτός αγοράς βγαίνουν οι Έλληνες παραγωγοί και τα κερδοσκοπικά τερτίπια των μεσαζόντων είναι ο κανόνας στον αγροτικό τομέα.

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο θέμα, στο οποίο θέλω να αναφερθώ. Πρώτο ζήτημα είναι η εξοντωτική φορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές. Είχαμε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση: «Δημιουργείτε θερμοκήπιο εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής». Και η πραγματικότητα, δυστυχώς, ήρθε να μας επιβεβαιώσει. Το καινούργιο «φρούτο» στην ελληνική ύπαιθρο, στην ελληνική περιφέρεια ξέρετε ποιο είναι; Διάφοροι τύποι, Έλληνες και Βαλκάνιοι, παριστάνουν τους εμπόρους, αγοράζουν τα προϊόντα χωρίς παραστατικά και τα κάνουν εξαγωγή ατυποποίητα σε γειτονικές χώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει η εθνική οικονομία, να χάνει ο Έλληνας αγρότης, να δυσφημίζεται το ελληνικό προϊόν, να κινδυνεύει η υγεία των καταναλωτών και στο τέλος της ημέρας ο πρωτογενής τομέας να χάνει μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία, γιατί ακριβώς, λόγω της απώλειας και των εσόδων του Δημοσίου, δεν υπάρχει καμία προοπτική και ελπίδα.

Πρέπει να σας πω ότι αυτό το παράδειγμα το αντιμετωπίζουμε και στην Αργολίδα με τα πορτοκάλια. Αυτές είναι τραγικές περιπτώσεις, για τις οποίες η Κυβέρνηση δεν έχει καμία απάντηση, όπως δεν έχει και καμία απάντηση για το ότι δεν προχωρούν τα προγράμματα των νέων αγροτών, δεν έχει καμία απάντηση στο γιατί έβγαλαν έξω από τις 120 δόσεις τους αγρότες.

Έρχομαι στο δεύτερο θέμα, στον φόρο στο κρασί. Ιλαροτραγωδία! Τραγική ανικανότητα! Τον Αύγουστο υποσχεθήκατε στους αμπελουργούς, στους οινοποιούς, στους εξαγωγείς ότι θα τον καταργήσετε. Τους κοροϊδεύετε. Τώρα κάνετε ότι δεν τρέχει τίποτα. Ακόμα και να καταργήσετε τον φόρο στο κρασί, η ζημιά έχει ήδη γίνει. Πολλές από αυτές τις αγορές έχουν ήδη χαθεί και συνεχίζουν να χάνονται. Η ζημιά πια έχει επέλθει.

Έρχομαι στο τρίτο ζήτημα. Κύριε Υπουργέ, έχετε ακούσει τον όρο «4η Βιομηχανική Επανάσταση»; Σας έχουν ενημερώσει οι σύμβουλοί σας, ότι σε όλο τον σύγχρονο, τον αναπτυγμένο κόσμο, η γεωργία πια αλλάζει με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών; Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να μας προσφέρουν 80% μείωση της σπατάλης του νερού, 60% μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος, της κατανάλωσης ενέργειας, 70% μείωση των αγροτικών εφοδίων και των φυτοφαρμάκων.

Έχετε κάνει τίποτε; Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου σας σε αυτή τη μεγάλη επανάσταση που έχει ήδη ξεκινήσει και στην οποία προσπαθούν με αγωνία να ενταχθούν κάποιες πιλοτικές περιοχές, όπως η Ξάνθη, η Αργολίδα, η Αιτωλοακαρνανία; Απέναντί τους αυτοί οι πρωτοπόροι αγρότες βρίσκουν μόνο τη γραφειοκρατία του Υπουργείου!

Δεν θα αναφερθώ καθόλου στο ότι δεν έχετε προχωρήσει την προκήρυξη του προγράμματος για τις αγροτικές συμβουλές, για τις συμβουλές στον πρωτογενή τομέα.

Το τέταρτο ζήτημα αφορά το νερό και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, επειδή πριν λίγους μήνες επισκεφθήκατε τον τόπο μου, την Αργολίδα, σας βάλαμε τότε το θέμα της επέκτασης του Αναβάλου, του έργου πνοής της Αργολίδας. Είναι ένα έργο το οποίο δρομολογήθηκε την περίοδο 2010-2014, γύρισε σελίδα και μάλιστα, το 2012 προκηρύξαμε την πρώτη επέκταση του έργου για 6.850.000 προς Ελληνικό και Κουτσοπόδι. Το έργο αυτό έπρεπε να έχει τελειώσει μέσα στο 2015, έχουμε μπει στο 2018 κι ακόμη το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, γιατί δεν έχουν προχωρήσει, υποτίθεται, κάποιες μικρές απαλλοτριώσεις.

Υπάρχει, όμως, κι ένα δεύτερο. Η υποκρισία της Κυβέρνησης, η κομματική της σκοπιμότητα να παρουσιάσει ψεύτικο υπερπλεόνασμα, την οδήγησαν να κάνει αυτό που έχει μάθει να κάνει: να μειώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 850 εκατ. €.

Θύμα αυτής της μείωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν και η άλλη επέκταση του Αναβάλου προς τις Μυκήνες, τα Φίχτια, το Μοναστηράκι, εκεί που είχαμε διασφαλίσει 7.800.000 €, είχαμε ολοκληρώσει τις μελέτες, είχαμε τελειώσει τα τεύχη δημοπράτησης και σήμερα που μιλάμε, μετά από τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε και αυτή η επέκταση προς τις Μήκυνες να έχει γίνει πράξη. Τα κατάπιατε όλα, για να παραστήσετε, δήθεν, τους κοινωνικά ευαίσθητους.

Και περιττεύει να πω, καθώς το αναπτύξαμε αυτό στην πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ενεργειακές Κοινότητες, ότι η μοναδική δράση, δομικού χαρακτήρα, που έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από τις αρχές του 2015, ήταν η δυνατότητα να εγκαταστήσουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οι 416 Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), όπου είναι ενταγμένοι 300.000 Έλληνες αγρότες και που μπορούν να μειώσουν κατά 50% το κόστος της ενέργειας. Ο μέσος αγρότης πληρώνει 5.000 - 6.000 € τον χρόνο, κατ’ ελάχιστον, για τη ΔΕΗ. Αυτά τα χρήματα μπορούν να μειωθούν στο μισό. Δεν κάνετε, όμως, τίποτε, ενώ εμείς νομοθετήσαμε από το τέλος του 2014 τη δυνατότητα να το εντάξουμε.

Τελευταία, ίσως και σημαντικότερη, παρατήρηση, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Κύριε Υπουργέ, για το πρόγραμμα 2014-2020, για τη γεωργία, την αλιεία, την κτηνοτροφία και όλους τους τομείς, παραλάβατε από εμάς 20 δις € και άλλα 15 δις για υπόλοιπο ΕΣΠΑ. Ο πήχης της ικανότητας της διαπραγμάτευσής σας είναι τα 20 δις €. Μη διανοηθείτε να πείτε ότι λόγω του Brexit θα υπάρξουν μειώσεις, διότι σας θυμίζω ότι τέτοιες προσπάθειες είχαν γίνει και το 2011 και το 2012 και τις αποτρέψαμε.

Προχωράτε, όμως, σε κάτι τραγικό, αδιανόητο. Μιλήσατε για επανεθνικοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Είναι σοβαρό πράγμα να απευθυνθείτε στους Έλληνες αγρότες και μπροστά στο αδιέξοδο που έχετε δημιουργήσει με τη δική σας ανικανότητα, να μιλήσετε για επανεθνικοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δηλαδή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να πληρώνει επιδοτήσεις των αγροτών.

Μπροστά, ακριβώς, στην ανικανότητά σας να διαμορφώσετε μία εθνική στρατηγική, με συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, για ένα στρατηγικό σχέδιο, για το θεμέλιο του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, που είναι ο πρωτογενής τομέας, προχωρείτε σε «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».

Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε με ειλικρίνεια τους Έλληνες αγρότες. Εμείς, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στο Κίνημα Αλλαγής, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και τους κοιτάμε στα μάτια. Έχουμε πει την αλήθεια και είμαστε η μοναδική παράταξη που έχει πρόγραμμα ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πράγματι το θεμέλιο για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και θα φέρει χαμόγελο και αισιοδοξία στους αγρότες. Θα φέρει χαμόγελο, αισιοδοξία και προοπτική κυρίως στα νέα παιδιά που θέλουν να καινοτομήσουν, να δημιουργήσουν, να γίνουν εξωστρεφείς αγρότες και παραγωγοί και να φέρουν νέο εθνικό πλούτο».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ