ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Προβλήματα στη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών βλέπουν και οι συμβολαιογράφοι του Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:36:00 μ.μ. |
Προβλήματα στη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών βλέπουν και οι συμβολαιογράφοι του Ναυπλίου
 Την προειδοποίηση πως οι διατάξεις για τους πλειστηριασμούς που περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο δεν προστατεύουν τους αδύναμους πολίτες, απευθύνουν οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας, τονίζοντας πως η ηλεκτρονική διαδικασία πλειστηριασμών εμπεριέχει ατέλειες.

Οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι Εφετείων Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας, Ηρακλείου, Ναυπλίου, Κέρκυρας Ιωαννίνων και Θράκης εξέδωσαν δελτίου Τύπου στο οποίο αναφέρουν πως με την επιχειρούμενη τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επιβάλλεται η “παρέκταση” της τοπικής αρμοδιότητας των συμβολαιογράφων, αφού πλέον ορίζεται ότι αν δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς συμβολαιογράφοι στην περιφέρεια κάποιου συμβολαιογραφικού συλλόγου, τότε οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται από συμβολαιογράφους του συμβολαιογραφικού συλλόγου της πρωτεύουσας του κράτους.

«Ως συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της περιφέρειας διαμαρτυρόμαστε έντονα και δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στην εν λόγω τροποποίηση και καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης να την αποσύρει», τονίζουν σχετικά.

Κατά τους ίδιους η αρμοδιότητα των συμβολαιογράφων στην άσκηση των καθηκόντων τους στην ειρηνοδικειακή περιφέρεια στην οποία υπηρετούν, δεν επιδέχεται εξαιρέσεις.

«Απέχουμε από τα καθήκοντά μας διενέργειας των πλειστηριασμών διεκδικώντας την διεξαγωγή τους σε συνθήκες νομιμότητας που δεν θα υποβιβάζουν το κύρος του θεσμού. Τα όσα διαδραματίζονται κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία της χώρας είναι πρωτόγνωρα στο νομικό μας πολιτισμό.

Οι πλειστηριασμοί είναι μέρος της απονομής της δικαιοσύνης και πρέπει να διεξάγονται από τον συμβολαιογράφο με ασφάλεια δικαίου και νομιμότητα», τονίζουν.

Στο σημείο αυτό οι συμβολαιογράφοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές στρεβλώσεις από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

«Η διεξαγωγή των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα πρέπει να γίνεται μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, των οποίων την ευθύνη λειτουργίας, εποπτείας και ελέγχου πρέπει να έχει η ελληνική Πολιτεία. Επιβάλλεται να γίνει ορθή νομοθέτησηπερί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, διότι η ισχύουσα νομοθεσία έχει ασάφειες και ατέλειες, που θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία», αναφέρουν.

Οι ίδιοι δηλώνουν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στη νομοθετική πρωτοβουλία λέγοντας πως η επιλογή του τρόπου διενέργειας των πλειστηριασμών είναι δικαίωμα του επισπεύδοντα δανειστή, ο οποίος μπορεί να κρίνει τον προσφορότερο τρόπο για την ικανοποίηση της απαίτησής του κατά του οφειλέτη.

«Καλούμε την Πολιτεία να μεριμνήσει με τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, πλέον των μέχρι σήμερα προβλεπόμενων, για την προστασία των αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας, οι οποίοι υπό τις παρούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες κινδυνεύουν να απωλέσουν την κατοικία τους, η οποία είναι πλέον έκθετη σε αναγκαστική εκτέλεση και για οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: cnn.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ