ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Αποδοκιμάστηκε η πολιτική της υπερφορολόγησης στις εκλογές των επιμελητηρίων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:56:00 μ.μ. |
Αποδοκιμάστηκε η πολιτική της υπερφορολόγησης στις εκλογές των επιμελητηρίων
 Η παρατεταμένη πίεση στην οικονομία σε συνδυασμό με τις μεγάλες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία δύο έτη, αλλά και η όποια διαφαινόμενη ως «άγονη» από τους επαγγελματίες ανάκαμψη κόστισαν τόσο στο κυβερνών κόμμα όσο και σε άλλες αριστερές και κεντροαριστερές παρατάξεις ακριβά στις επιμελητηριακές εκλογές.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017 και περισσότεροι από 100.000 επαγγελματίες, έμποροι και επιχειρηματίες ψήφισαν σε όλους τους νομούς της χώρας για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων των επιμελητηρίων.

Η εκλογή των νέων διοικητικών συμβουλίων ολοκληρώθηκε κατά το πρώτο μισό του Ιανουαρίου και πλέον οι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζονται να έχουν αναδειχθεί επικεφαλής σε 42 από τα 59 επιμελητήρια της χώρας ή στο περίπου 70% εξ αυτών.

Τα επιμελητήρια είναι υποχρεωτικά αυτοτελείς και ανεξάρτητες ενώσεις φυσικών και νομικών προσώπων, που ασκούν εμπορική δραστηριότητα σε ορισμένη περιφέρεια, και αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Σκοπός τους, σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου 2081/92, είναι η προστασία και ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και των επαγγελμάτων στην περιφέρειά τους, στο πλαίσιο των συμφερόντων της εθνικής οικονομίας, ως και η εν γένει οικονομική πρόοδος αυτής.

Η επεξεργασία του συνόλου των αποτελεσμάτων δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία διεύρυνε σημαντικά την πολιτική της επιρροή, σχολιάζουν στελέχη του χώρου. Κατ’ αρχήν το μεγαλύτερο επιμελητήριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας, επανεξέλεξε τον Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο συνδυασμός του οποίου πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ομως η ανάλυση των αποτελεσμάτων στα υπόλοιπα παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον και επιφυλάσσει αξιόλογα πολιτικά μηνύματα. 

Οι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνον επικράτησαν στα 42 επιμελητήρια από τα 59 (έναντι 36 το 2011) αλλά αν συνυπολογισθούν και αυτοί που συμμετείχαν σε συνεργασίες (κοινά ψηφοδέλτια), η Ν.Δ. εμφανίζεται να ελέγχει τελικά 46. Ακόμα και στα υπόλοιπα επιμελητήρια, εκεί που δεν πλειοψήφησε υποψήφιος της Ν.Δ., αυξήθηκαν σημαντικά τα ποσοστά τους. Χαρακτηριστικά αναφέρονται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών +10,25%, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά +4%, Αργολίδας +7,2%, Αρτας +0,9%, Ηρακλείου +3,8%, Θεσπρωτίας (χωρίς συνδυασμό Ν.Δ. το 2011 τώρα 27,5%), Κεφαλληνίας (χωρίς συνδυασμό Ν.Δ. το 2011 τώρα 39,9%), Κιλκίς +4,85%, Λάρισας +3,9%. Στα μοναδικά όργανα που δεν επικράτησαν υποψήφιοι της Ν.Δ. και μειώθηκαν τα ποσοστά ήταν αυτά στο Επιμελητήριο Χανίων -1,8% και στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας -1%.

Τα επιμελητήρια στα οποία οι υποστηριζόμενοι από τη Ν.Δ. υποψήφιοι αναδείχθηκαν για πρώτη φορά στην προεδρία, είναι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ροδόπης, Αρκαδίας, Ημαθίας, Κοζάνης, Πρέβεζας, Φθιώτιδας και Χίου. Τα επιμελητήρια που ήλεγχε η Ν.Δ. και χάθηκαν είναι το Επιμελητήριο Αρτας και το Επιμελητήριο Λάρισας.

Στα πολύ μεγάλα εμπορικά επιμελητήρια της χώρας και συγκεκριμένα στα Εμπορικά Επιμελητήρια Αθηνών και Πειραιά δεν υπήρξαν καν ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια σε αυτά των προέδρων τους που υποστηρίχθηκαν και πάλι από την αξιωματική αντιπολίτευση και εξελέγησαν με πολύ μεγάλα ποσοστά.

Πηγή: kathimerini.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ