Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018

Εξώσεις εξπρές από τα εκπλειστηριασμένα ακίνητα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:56:00 μ.μ. |
Εξώσεις εξπρές από τα εκπλειστηριασμένα ακίνητα
Με άγριες διαθέσεις πρόκειται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, αφου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζητά εξώσεις δανειοληπτών από εκπλειστηριασμένα ακίνητα.


Έντονη ανησυχία για ενδεχόμενες πολιτικές αναταράξεις λόγω των αντιδράσεων που θα προκαλέσουν οι αναγκαστικές εξώσεις δανειοληπτών από τα ακίνητα που θα αποκτήσουν μέσω των πλειστηριασμών οι τράπεζες, επικρατεί στα ανώτερα διοικητικά τους κλιμάκια. Η αποκλειστική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να φέρει σαρωτικές ανατροπές στους πιστωτές, αλλά και στους οφειλέτες.

Έρχονται εξώσεις δανειοληπτών

Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο SSM, έχει διαμηνύσει ότι δεν αρκεί η αγορά ενός σπιτιού ή μιας επαγγελματικής στέγης από τον επισπεύδοντα πιστωτή κατά τη διαδικασία του εκπλειστηριασμού, αλλά είναι απαραίτητο και το... άδειασμα του ακινήτου από τον οφειλέτη εντός τουλάχιστον δύο μηνών.

Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη θα θεωρήσουν ότι το ακίνητο είναι αξιοποιήσιμο και θα δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για τη ρευστοποίησή του, χωρίς να μειωθεί η αξία του στον ισολογισμό του πιστωτικού ιδρύματος. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ο SSM θα θεωρήσει ότι η τράπεζα κωλυσιεργεί και θα την υποχρεώσει σε αναπροσαρμογές στο ενεργητικό της.

Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα στον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων για την κάλυψη του εκάστοτε μη εξυπηρετούμενου ανοίγματος. Εάν διαπιστωθεί δε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων περιπτώσεων, δεν αποκλείεται η εποπτική αρχή να ζητήσει οριζόντιες αναπροσαρμογές στο σύνολο του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτουν οι τράπεζες. Πρόκειται για επιβαρύνσεις ικανές να οδηγήσουν ακόμα και σε αναγκαστικές αυξήσεις κεφαλαίου.

Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος εκτιμά ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2018, κατά πάσα πιθανότητα την άνοιξη, οι εξώσεις δανειοληπτών από την απολεσθείσα περιουσία τους θα κυριαρχήσουν στην επικαιρότητα.

Σήμερα, με την κτηματαγορά ουσιαστικά νεκρή, τα δεσμευμένα ακίνητα αποτιμώνται στις θεωρητικές εμπορικές αξίες που εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος. Με την έναρξη ωστόσο των πλειστηριασμών, οι τιμές αυτές θα αναπροσαρμοστούν στη βάση των μεταβιβάσεων που θα γίνουν. Το 2018 δεν αναμένεται αξιόλογο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί. Για τον λόγο αυτόν οι τράπεζες προβαίνουν στην απόκτηση των ακινήτων που διατίθενται μέσω των πλειστηριασμών, από τον πρώτο γύρο εκποίησής τους, στην τρέχουσα εμπορική τους τιμή.

Πηγή: kerdos.gr
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ