ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Σκηνικό έντασης στα Ίμια: 11 τουρκικά και 8 ελληνικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:30:00 μ.μ. |
Σκηνικό έντασης στα Ίμια: 11 τουρκικά και 8 ελληνικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή (βίντεο)
Πολεμικό σκηνικό έχει στήσει η Άγκυρα γύρω από τα Ίμια, περιγράφει δημοσίευμα της Hürriyet, λίγες ώρες μετά το περιστατικό, όπου ένα τουρκικό πλοίο εμβόλισε και προκάλεσε ζημιές σε πλοίο τουελληνικού Λιμενικού.


Το δημοσίευμα αναφέρει ότι από τις 14.30 της Τρίτης υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πλοίων στις βραχονησίδες.

Χαρακτηριστικά σημειώνει οτι υπάρχουν έντεκα τουρκικά σκάφη και οκτώ ελληνικά.

Η Hürriyet επισημαίνει ότι στις 14.45 δύο ταχύπλοα, με οπλισμένους έλληνες στρατιώτες, έπιασαν την προσοχή των τουρκικών δυνάμεων όταν έφυγαν από τη Λέρο και περνώντας στο ένα μίλι από τα Ίμια, πήγαν στην Κω.

Στο ίδιο δημοσίευμα, υπό τον τίτλο: "Η Ευρώπη διάλεξε την πλευρά της Ελλάδας", υπάρχουν οι δηλώσεις του εκπρόσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος αποκάλυψε ότι το σκάφος του Λιμενικού, το οποίο εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός κοντά στα Ίμια, ήταν συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Hürriyet αναφέρει ότι, μετά το πρώτο περιστατικό, ακολούθησε και δεύτερο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας, το τουρκικό λιμενικό απέτρεψε ελληνικό πλοίο που ήθελε να πλησιάσει στα Ίμια.

Πώς έγινε το συμβάν

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη σημειώθηκε ένα πρωτοφανές περιστατικό, όταν τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα χωρικά μας ύδατα και αφού πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες, εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού.

Το militaire.gr επικαλείται πηγές του Λιμενικού Σώματος που υποστηρίζουν: «Ήθελαν να προκαλέσουν πολύ σοβαρό επεισόδιο, ακόμη και βύθιση του σκάφους».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το τουρκικό πλοίο, το οποίο είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το ελληνικό, είχε πορεία πρόσω ολοταχώς, στοχεύοντας ουσιαστικά στη μέση του σκάφους «Γαύδος» του Λιμενικού.

Ο κυβερνήτης του ελληνικού σκάφους, που ήταν «ακίνητο», αντιλήφθηκε τις προθέσεις του και λίγο πριν γίνει ο εμβολισμός έδωσε εντολή για πρόσω ολοταχώς.

Έτσι δέχτηκε το χτύπημα στην πρύμνη και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Ενδεικτικό της σφοδρότητας της σύγκρουσης, παρά την προσπάθεια του έλληνα καπετάνιου, το γεγονός ότι το σκάφος αφού κατέπλευσε, μετά το επεισόδιο, κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί για επισκευές στον Πειραιά.

Εντονο διάβημα στην Αγκυρα

Σε διάβημα προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών: Σε ανακοίνωση αναφέρει ότι «προχωρά σε έντονο διάβήμα διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με επικίνδυνο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων».

«Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία. Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται».

Το Λιμενικό για το συμβάν στα Ίμια

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για το επεισόδιο στα Ίμια αναφέρει:

Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Στο ναύσταθμο Σαλαμίνας το Γαύδος


Ασήμαντη χαρακτηρίζουν ανώτερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τη ζημιά που υπέστη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 090 ΓΑΥΔΟΣ, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό που είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων.

Το σκάφος σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση βρίσκεται ήδη στη θαλάσσια περιοχή του ναυστάθμου στη Σαλαμίνα και αναμένεται να αξιολογηθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων. Το σκάφος έχει μικρή ζημιά στα κάγκελα και στο κάλυμμα του αεραγωγού που κατεβαίνει στο μηχανοστασίο αλλά και στην κεραία του ασυρμάτου που έχει διπλώσει.

Το 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση.

Προκλητικός ο Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -βγαίνοντας από την ΚΟ του κόμματός του- παραδέχτηκε ότι υπήρξε κάποιο περιστατικό στα Ίμια, αλλά το χαρακτήρισε ως προσέγγιση των δύο πλοίων. υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε πρόβλημα.

«Υπήρξε ένα γεγονός στα Ίμια, αλλά δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα. Δυστυχώς οι έλληνες πάλι απόρησαν. Τα ελληνικά πλοία πάνε και έρχονται στα Ίμια. Μην κάνετε τέτοια πράγματα. Θα μας βάλετε σε μπελάδες. Αστο να πάει. Φυσικά οι δυνάμεις μας έκαναν το καθήκον τους και πάλι χθες το βράδυ», είπε.

Νωρίτερα, εντός της ΚΟ του κόμματος του, ο Ερντογάν είχε δηλώσει: «Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις ανοικτά της Κύπρου με τις έρευνες και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες. Προειδοποιούμε όσους κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην ξεπερνούν τα όρια. Τουρκικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή».

Προειδοποίησε ότι είναι σε γνώση της Τουρκίας οι καιροσκοπικές, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες για έρευνες στην Κύπρο ή στα νησιά του Αιγαίου: «Προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όρια να μην κάνουν το λάθος να υποτιμήσουν την Τουρκία γνωρίζοντας ότι έχει ανοικτό μέτωπο στα νότια της».

Η κατάσταση στην περιοχή

Έως και το μεσημέρι της Τρίτης, γύρω από τα Ίμια βρίσκονταν τρία πλοία (SG διαστάσεων κανονιοφόρου) της τουρκικής ακτοφυλακής, τα οποία είχαν περικυκλώσει τις βραχονησίδες. Στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί και άλλο συμβάν με τουρκική ακταιωρό, όταν ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.

Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε σε επαφή με το πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Και τουρκικές προκλήσεις από αέρος

Όμως το επεισόδιο με τον εμβολισμό δεν ήταν το μοναδικό.

Όπως αναφέρει το militaire.gr, όλη τη νύχτα οι Τούρκοι έκαναν παραβιάσεις με ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ανατολικά της Ρόδου όπου διεξάγουν αεροναυτική άσκηση.

Ειδικότερα σε επτά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας προχώρησαν τη Δευτέρα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Οι πέντε παραβιάσεις -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ- πραγματοποιήθηκαν από τουρκικό κατασκοπευτικό (CN-235) και οι άλλες δύο από ελικόπτερα.

Παράλληλα τα συνολικά 8 τουρκικά αεροσκάφη (1 σχηματισμός F-16, 2 CN-235 και 4 ελικόπτερα) προχώρησαν και σε 10 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, από ελληνικά μαχητικά.

Αθήνα: Μας προβληματίζει η τουρκική προκλητικότητα


«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων.

Ανέφερε ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά».

Για επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Αγκυρας με αφορμή το σημερινό περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό στα Ιμια έκανε λόγο στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός. Και συνέχισε: «Η τουρκική ακταιωρός κινήθηκε και πέραν των εθνικών τους συνόρων και πέραν των κανόνων ναυσιπλοϊας. Πιστεύω ότι ήταν μια ενέργεια που ήταν επιθετική.

Εμείς ως λιμενικό σώμα και ως κυβέρνηση διαφυλάσσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας βρισκόμαστε εκεί συνεχώς και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε εκεί», συμπλήρωσε και έκλεισε λέγοντας ότι «βλέπουμε μια τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει αλλά παρακολουθούμε με ψυχραιμία και σύνεση».

Τουρκικά ΜΜΕ


Οσον αφορά τα τουρκικά ΜΜΕ, η εφημερίδα Μιλιέτ παίζει το θέμα ως έκτακτη είδηση κάνοντας λόγο για ένταση στα Ιμια επειδή «ελληνικά σκάφη προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη νησίδα», ενώ αναφέρουν ότι το ελληνικό σκάφος υπέστη ζημιά.

Πηγές: militaire.gr - ΑΠΕ ΜΠΕ - nooz.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ