ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Ανακοινώθηκαν οι καθηγητές και το πρόγραμμα του Λυκείου Επιδαύρου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:13:00 μ.μ. |
Ανακοινώθηκαν οι καθηγητές και το πρόγραμμα του Λύκειο Επιδαύρου
  Το Λύκειο Επιδαύρου, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη χρονιά λειτουργίας (121 σπουδαστές από 11 χώρες του κόσμου), επιστρέφει διευρυμένο σε δύο κύκλους: από τις 2 μέχρι τις 16 Ιουλίου και από τις 18 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου.


Με την κοινή θεματική Πολιτεία και Πολίτης να διαπνέει τις παραστάσεις του αρχαίου δράματος αλλά και το πρόγραμμα σπουδών και εκδηλώσεων του Λυκείου, τα εργαστήρια του Λυκείου εστιάζουν «στη σημασία του χορού στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, ως στοιχείο κομβικής σημασίας για την έννοια του πολίτη.»

Οι καθηγητές που πρόκειται να διδάξουν την φετινή χρονιά είναι:



– Μάρτα Γκουρνίτσκα, σκηνοθέτρια και ιδρύτρια της ρηξικέλευθης ομάδας «Χορός Γυναικών»
– Mαρία Σμάεβιτς, ηθοποιός, σκηνοθέτρια και ειδικός του συστήματος βιομηχανικής κίνησης στο διάσημο ρωσικό Ινστιτούτο Θεατρικών Τεχνών Γκίτις,
– Τζαγιαχαντράν Παλαζύ, διεθνώς αναγνωρισμένος ινδός χορευτής, χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Κινητικών Τεχνών Ατακαλάρι
– Πίτσετ Κλουνσούν, ταϋλανδός, χορευτής και χορογράφος
– Τσι, ηθοποιός και καθηγήτρια κινεζικής όπερας στη Θεατρική Ακαδημία της Σανγκάης
– Ενρίκο Μποναβέρα, ηθοποιός του Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνου
– Ντένις Ράιντ, αμερικάνος σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής
– Ρομπέρτο Ρομέι, σκηνοθέτης, δάσκαλος θεάτρου και μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Λυκείου
– Σαντζό Γκανγκούλι, δημιουργός του μεγαλύτερου πολιτικοκοινωνικού θεατρικού δικτύου στην Ινδία
– Λίλο Μπάουρ, συνεργάτιδα του Théâtre de Complicité
– Γεωργία Μαυραγάνη, σκηνοθέτρια
κ.α.

Οι κύκλοι του Λυκείου θα κορυφωθούν με δυο παρουσιάσεις στο Μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και στο Αρχαίο Στάδιο, ανοιχτές στο κοινό. Την καλλιτεχνική επιμέλεια θα αναλάβουν η Πατρίσια Απέργη και η Ομάδα Griffon – Ιωάννα Πορτόλου, Γιάννης Νικολαΐδης και Σεσίλ Μικρούτσικου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναφέρει σχετικά με το φετινό Λύκειο Επιδαύρου:

«Φέτος θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στη συμμετοχή των σπουδαστών, όχι μόνο στο πλαίσιο των μαθημάτων αλλά και σε κάποιες από τις παραστάσεις των αρχαίων θεάτρων.

Το Λύκειο δεν είναι απλώς ένα θερινό σχολείο για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών αλλά και τόπος συνάντησης νέων τάσεων της εφαρμοσμένης σκηνικής έρευνας, και δημιουργικής ανταλλαγής ανάμεσα σε δασκάλους ηθοποιούς, δραματουργούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, χορογράφους, θεωρητικούς του θεάτρου και σπουδαστές δραματικών σχολών και Ακαδημιών Θεάτρου από ολόκληρο τον κόσμο.

Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του βρίσκεται η επιθυμία σύνδεσης των μαθημάτων με τη θεματική των θεάτρων της Επιδαύρου. Φέτος το Λύκειο θα εστιάσει στη σημασία του χορού στην αρχαία τραγωδία και κωμωδία, ως στοιχείο κομβικής σημασίας για την έννοια του πολίτη. Ο χορός, που συχνά φέρνει σε αμηχανία τους σύχρονους σκηνοθέτες για το τι σηματοδοτεί μέσα στο αρχαίο έργο και πώς ερμηνεύεται στο σήμερα, δίνει πολλές δυνατότητες ερμηνείας των σχέσεων του συνόλου με την πολιτεία, αλλά και δίνει την ευκαιρία, μέσα από την πολυεπίπεδη δομή του, ως σύνθεση λόγου, κίνησης, μουσικής, τραγουδιού κι ερμηνείας, για μια δημιουργική εργαστηριακή έρευνα σε έναν νέο καλλιτέχνη.»

Τέλος, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Λυκείου Επιδαύρου, συνεχίζεται στην Αργολίδα το πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα», επίσης σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο, ενώ το καλοκαίρι οι γονείς που έρχονται στην Επίδαυρο θα έχουν τη δυνατότητα να εμπιστευτούν και φέτος τα παιδιά τους στους θεατροπαιδαγωγούς που καθοδηγούν το εργαστήρι «Δημιουργική Απασχόληση για παιδιά», με θέμα κάθε φορά αφιερωμένο στο έργο που παίζεται στοΑρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Πρόγραμμα – Λύκειο Επιδαύρου 2018

Πρακτικά Εργαστήρια (Καθημερινά κατά τη διάρκεια του προγράμματος– μόνο για τους σπουδαστές του Λυκείου Επιδαύρου)

Α’ ΚΥΚΛΟΣ (2-16 Ιουλίου 2018)

1. Μαρία Σμάεβιτς
2. Λίλο Μπάουρ
3. Ντέννις Ράιντ
4. Μάρτα Γκουρνίτσκα
5. Πατρίσια Απέργη

Β’ ΚΥΚΛΟΣ (18 Ιουλίου -1 Αυγούστου 2018)

1. Σαντζόι Γκανγκούλι
2. Πιτσέτ Κλουντσούν
3. Φραντσέσκο Ορίγκο – Ενρίκο Μποναβέρα
4. Γεωργία Μαυραγάνη
5. Griffón Dance Company

Διαλέξεις/ Masterclasses/Θεωρητικά εργαστήρια

1. Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Θεατρολόγος- σκηνοθέτις
2. Ευφημία Καρακάντζα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
3. Άννα Σταυρακοπούλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ