Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018

Τζουλαμάς: Παραδοσιακή κρητική πίτα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:05:00 μ.μ. |
Τζουλαμάς: Παραδοσιακή κρητική πίτα
 Στην Κρήτη υπάρχουν αρκετά εδέσματα για τις απόκριες, όμως τα περισσότερα πιάτα είναι γαλακτερά, όπως οι μυζηθρόπιτες, σαρικοπιτάκια, μπουρεκάκια.

Η συνταγή του τζουλαμά δεν είναι νηστίσιμη, αλλά αν αφαιρέσετε τα χοιρινά συκωτάκια, τότε θα είναι κατάλληλη για χορτοφάγους.

Παρόλο που το όνομά της παραπέμπει σε τουρκική προέλευση, ο Τζουλαμάς είναι μία παραδοσιακή συνταγή που προέρχεται από τα Μεσσαρά του νομού Ηρακλείου. 

Υλικά:
1/2 κιλό Ρύζι
1 ποτήρι Ζάχαρη
200 γραμμάρια Σταφίδες
200 γραμμάρια Αμύγδαλα (καθαρισμένα & ψιλοκομμένα)
1/2 ποτήρι Ελαιόλαδο
1 πακέτο Φύλλα Κρούστας
Κανέλλα
1/2 φλυτζάνι Χοιρινό Συκώτι
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

-Πλένετε και ψιλοκόβετε το συκώτι.
-Το πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι.
-Σ' ένα τηγάνι ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το ψιλοκομμένο συκώτι για 15 λεπτά περίπου.
-Στη συνέχεια προσθέτετε 5 ποτήρια νερό και όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνετε το ρύζι και το αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά.
-Στη συνέχεια, ρίχνετε τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, το μισό ποτήρι ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλλα.
-Ανακατεύετε και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.
-Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο και απλώνετε τρία φύλλα κρούστας, τα αλείφετε και αυτά με ελαιόλαδο, τα πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλλα.
-Απλώνετε και την υπόλοιπη γέμιση, πασπαλίζοντας με ζάχαρη και κανέλλα.
-Σκεπάζετε με τα άλλα τρία φύλλα, τα αλείφετε με ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλλα και ρίχνετε μισό ποτήρι νερό.
-Ψήνετε τον τζουλαμά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ