ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Εγκαίνια Ναού για τους ηρωικός πεσόντες της Σχολής των Αξιωματικών Ναυπλίου στη Μάχη της Κρήτης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:40:00 π.μ. | |
Εγκαίνια Ναού για τους ηρωικός πεσόντες της Σχολής των Αξιωματικών Ναυπλίου στη Μάχη της Κρήτης
 Με την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκαν, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου, που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο της 50 Μ.Ε. στην Αγυιά Κυδωνίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός προεξήρχε κατά τις ακολουθίες του Όρθρου και των Εγκαινίων, ενώ τέλεσε την πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην εγκαινιασθείσα Αγία Τράπεζα συλειτουργούντων Κληρικών της Μητροπόλεως και συμπροσευχούμενων των τοπικών αρχών, του Αντιπεριφεριάρχη Χανίων κ. Απόστολου Βουλγαράκη, του Διοικητού Ταξιάρχου Γρηγορίου Κοκολάκη, αξιωματικών και στρατευσίμων και ευσεβών Χριστιανών.
Το τραγικό δυστύχημα του 1958

Ακολουθούν κάποια ιστορικά στοιχεία για το μνημείο από την αναφορά του π. Στυλιανού Σταγάκη ο οποίος διακονεί στην εκεί Ενορία.

Το 1941 οι Γερμανοί επιτίθονται στην Κρήτη. Στην θέση Πύργος πάνω από το σημερινό χωριό της Αγυιάς μερικοί δεκάδες πρωτοετείς έφερδοι της Σχολής των Αξιωματικών Ναυπλίου αμύνονται της κρητικής γης, έχοντας φτάσει με πλοίο στην Κρήτη μέσω Γυθείου και Καλαμάτας, μαζί με κατοίκους της περιοχής.

Το 1953 ο τότε Δήμαρχος Χανίων κ. Μουντάκης αποφασίζει την δημιουργία του Μνημείου της Μάχης της Κρήτης στην σημερινή του τοποθεσία εντός του στρατοπέδου Αγυιάς.

Το 1958 κατά τους τότε εορτασμούς της Μάχης της Κρήτης ένα αεροπλάνο από λάθος χειρισμό ”κόβει” το πανω μέρος του Μνημείου με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός πατέρα και του παιδιού του από το Πατελάρι Κυδωνίας ενώ ο πιλότος πέφτει νεκρός σε λόφο πίσω απο το στρατόπεδο.

Οι εορτασμοί συνεχίζονται κανονικά μέχρι την δεκαετία 1990 οπότε δημιουργείται νέο μνημείο στην περιοχή της Συκολιάς.

Το 2017 το Εθελοντικό κλιμάκιο Αγυιάς σε συνεργασία πολλών, ξεκινάει την αναπαλαίωση ανακαίνιση και πλήρη αποκατάσταση του Ιστορικού Μνημείου και του Ναού εντός αυτού.

Τέλος τον Φεβρουάριο του 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου πραγματοποιεί λαμπρά βυζαντινά εγκαίνια στο όνομα του Αγ. Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου τιμώντας έτσι τους ηρωικός πεσόντες αλλά και όλους όσους εργάστηκαν και αποκατέστησαν τον Ναό.

Πηγή: imka.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ