ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Μέρκελ σε Ζάεφ: Καλωσορίζω τον «Μακεδόνα» πρωθυπουργό στο Βερολίνο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:57:00 μ.μ. |
Μέρκελ σε Ζάεφ: Καλωσορίζω τον «Μακεδόνα» πρωθυπουργό στο Βερολίνο (βίντεο)
Η Ανγκελα Μέρκελ αποκάλεσε «Μακεδόνα» πρωθυπουργό τον Ζόραν Ζάεφ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, ενώ σε κάθε αναφορά της στην ΠΓΔΜ αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία».


«Χαίρομαι που καλωσορίζω σήμερα στο Βερολίνο τον Μακεδόνα πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος μπροστά στις κάμερες, ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις της με τον ηγέτη της ΠΓΔΜ.

Μεταξύ άλλων, η Μέρκελ σχολίασε ότι ποτέ άλλοτε τα τελευταία δέκα χρόνια δεν ήταν τόσο κοντά η λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ σημείωσε ότι το Βερολίνο μπορεί να συμβάλει και θα παροτρύνει Αθήνα και Σκόπια να κάνουν τα αναγκαία βήματα.

«Είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που με την κυβέρνηση Ζάεφ τώρα ήρθε πάλι κινητικότητα στις συνομιλίες. Μίλησα χθες και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία τη άλλη. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Αλλά από τη δική μας πλευρά κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε πολύ μια λύση, και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, θα παροτρύνουμε και τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη να κάνουν βήματα που είναι αναγκαία. Θα έλεγα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν βεβαίως πολύ ωραίο εάν θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες. Αυτό θα σήμαινε πολλά για τη χώρα της Μακεδονίας αλλά και για την Ελλάδα. Διότι διενέξεις υπάρχουν αρκετές στην περιοχή και κάθε διένεξη που επιλύεται, είναι κάτι καλό», είπε η καγκελάριος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι οι πιέσεις στις διαπραγματεύσεις περισσότερο ζημιώνουν παρά βοηθούν, όπως και οι δημόιες δηλώσεις.

«Εχω εμπιστοσύνη και στις δυο πλευρές ότι θα χειριστούν την επιθυμία να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή. Ο καθένας πρέπει να ξέρει τι μπορεί να κάνει -οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αυτό το γνωρίζει κανείς από την πολιτική του ζωή. Όποιο συμβιβασμό και να κάνεις, είναι πάντα επώδυνος, αλλά πρέπει είναι και υλοποιήσιμος. Η υψηλή διπλωματική τέχνη είναι να βρεθεί "η τρύπα της βελόνας", και αυτό θα έπρεπε να γίνεται εμπιστευτικά παρά σε συνεντεύξεις Τύπου», απάντησε η καγκελάριος, όταν ρωτήθηκε σε ποια πλευρά πρέπει να ασκηθεί πίεση προκειμένου να βρεθεί λύση.

Από την πλευρά του, ο Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης των Σκοπίων να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και επιλύοντας το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να πετύχει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί. Πρέπει να υλοποιήσουμε εντατικές μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε και το ανοιχτό θέμα του ονόματος με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αυτή η χώρα με το συνταγματικό μας όνομα. Αυτά είναι λεπτά, δύσκολα θέματα, αλλά θέλουμε να φέρουμε αποτελέσματα και θέλουμε και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμμετέχουν σε αυτό, και βεβαίως θα παρακαλέσουμε και τους πολίτες για την συγκατάθεσή τους», σημείωσε.

Πηγή:iefimerida.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ