ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Στο Τρίκερι με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:50:00 π.μ. | |
Στο Τρίκερι με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα
Στο Τρίκερι της Μαγνησίας γίνεται κάθε χρόνο ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια, εκείνο της Ζωοδόχου Πηγής, όπου κατ’ έθιμο στον «κάβο» (κύκλο) του χορού χορεύουν τον συρτό μόνο οι γυναίκες, ντυμένες με την καλή φορεσιά. 

Το έθιμο του χορού για το «ξόδι» (σ. σ. την καλή έξοδο δηλαδή) αναβιώνει εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι κοπέλες κάθε σπιτιού βγαίνουν από τις αυλές και ανταμώνουν με τις άλλες της κάθε γειτονιάς για να καταλήξουν στην πλατεία, στο «αλώνι», με το κυπαρίσσι στη μέση, όπου θα χορέψουν το τραγούδι «Μια κόρη Τρικεριώτισσα». 

Το ΠΛΙ οργανώνει φέτος τριήμερη εκδρομή στο Τρίκερι, από τις 12 έως τις 14 Απριλίου. Εκτός από τους χορούς, θα χωριστούμε σε μικρές ομάδες και θα παρακολουθήσουμε το ντύσιμο των γυναικών σε διαφορετικά σπίτια (όπου είναι εφικτό). 

Πρόγραμμα 12/4 Αναχώρηση από το Ναύπλιο, στάση στην Αθήνα και εν συνεχεία Βόλος και Πορταριά. Check in στο ξενοδοχείο Pelion Resort (4 αστέρων) www . pelionresort .gr 13/4 

Αναχώρηση νωρίς το πρωί για Τρίκερι. 

Παραμονή όλη την ημέρα για να παρακολουθήσουμε και να καταγράψουμε το «ξόδι» -ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει- και επιστροφή στο ξενοδοχείο. 

14/4 Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και ελεύθερο μεσημεριανό στα «τσιπουράδικα». Αναχώρηση το απόγευμα για επιστροφή στην Αθήνα και το Ναύπλιο. 

Θα προηγηθεί εισαγωγική διάλεξη από την Ιωάννα Παπαντωνίου στις 11 Απριλίου, στον πολιτιστικό χώρο του ΠΛΙ «Κανάρη 4», στο Κολωνάκι. 

Κόστος εκδρομής: Από 20 έως 30 άτομα, 190 ευρώ σε δίκλινο. 
Περιλαμβάνει όλες τις μεταφορές, τη διαμονή και τις ξεναγήσεις -όπου αυτό χρειαστεί- καθώς και την εισαγωγική διάλεξη της Ιωάννας Παπαντωνίου. 

Δεν περιλαμβάνει τις εισόδους σε μουσεία, εάν και εφ’ όσον αυτό χρειαστεί, και τα φιλοδωρήματα. 

Συνοδός/Πληροφορίες: Δημήτρης Ξανθούλης, kanari 4 pli @ gmail .com, τηλ. 6944545451. 

Εγγραφές μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ