ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Ο γείτονας ξύνεται...

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:35:00 μ.μ. |
Ο γείτονας ξύνεται...
Λεωνίδας Κουμάκης Νομικός, Συγγραφέας.
Μέλος του International Hellenic Association (IHA)

Τα μηνύματα που εκπέμπει «Ο φρικτός ψυχασθενής» (σημ. συντ. : Ο χαρακτηρισμός αφορά τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας και ανήκει στον Τούρκο μπασκετμπολίστα του ΝΒΑ Ενές Καντέρ) από την απέναντι όχθη του Αιγαίου πληθαίνουν ανησυχητικά. 

Η εισβολή στο βάλτο της Συρίας με αυξανόμενους νεκρούς, η εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας με εκατοντάδες χιλιάδες καταδιωκόμενους και φυλακισμένους, η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας, η εμπρηστική ρητορική κατά πάντων από τον «φρικτό ψυχασθενή», η προβληματική πορεία της Τουρκικής οικονομίας και άλλα πολλά, δημιουργούν μια ασφυκτική πίεση στο Προεδρικό παλάτι της Τουρκίας το οποίο ψάχνει απεγνωσμένα σανίδα σωτηρίας.

Ας παρακολουθήσουμε την ειδησεογραφία των τελευταίων εικοσιτετραώρων η οποία διαμορφώνει το πλαίσιο της κατάστασης που διαμορφώνεται:

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης δύο Ελλήνων στρατιωτών που μπήκαν παράνομα σε Τουρκικό έδαφος και διατάχτηκε η παράταση της προφυλάκισης τους μέχρι «να διεξαχθεί έρευνα για απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κάλεσε την Τουρκία «να μην μετατρέψει μία καθημερινή διαδικασία σε εθνικό και νομικό ζήτημα και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο» (5 Μαρτίου 2018).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε στην Αθήνα µε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών. Οι συζητήσεις αφορούσαν τον συντονισμό σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ των οποίων εκείνο της ΕΕ, των σχέσεων µε τις ΗΠΑ καθώς και όλων των τριμερών συνεργασιών εν όψει πιθανών Τουρκικών ενεργειών στην περιοχή (5 Μαρτίου 2018).

Περιοδεία του Τούρκου ΥΠΕΞ με πρώτο σταθμό την Γερμανία όπου ζήτησε την σύλληψη του Σύριου Σαλίχ Μουσλίμ, την άρση της Γερμανικής ταξιδιωτικής οδηγίας προς την Τουρκία και επανέλαβε τον γνωστό ισχυρισμό ότι η απόφαση του ΟΗΕ για την κατάπαυση πυρός στην Συρία «δεν αφορά την Τουρκία». Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την «ανησυχία για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ισχύει στην Τουρκία αλλά και τους Γερμανούς πολίτες που κρατούνται». (6 Μαρτίου 2018). Ο επόμενος σταθμός του Τούρκου ΥΠΕΞ είναι η Αυστρία, μετά από δύο τουλάχιστον χρόνια ψυχρών σχέσεων (8 Μαρτίου 2018).

Ο «φριχτός ψυχασθενής» επιτέθηκε με τον προσφιλή, εμπρηστικό του λόγο, αυτή τη φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε: «Στον αγύριστο η απόφασή σας. Να χαθεί. Τι αξία μπορεί να έχει για την ανθρωπιά µια απόφαση που δεν εφαρμόζεται; Εσείς προσπαθείτε να ξεγελάσετε την Ανθρωπότητα» προσθέτοντας πως «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε (σημ. συντ.: εννοεί τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας)» και ότι «Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο λες και κοροϊδεύουν την ανθρωπότητα!» (7 Μαρτίου 2018).

Το φερέφωνο των ισλαμιστών, η εφημερίδα Γκιουνές (Ήλιος), με πρωτοσέλιδο της είναι σίγουρο πως θα έκανε και αυτόν ακόμα τον Γκαίμπελς να ζηλέψει: Κατηγορεί την Ελλάδα σαν «άντρο τρομοκρατών» («Τι Αφρίν, τι Αθήνα» είναι ο τίτλος, με υπότιτλο «Ο γείτονας ξύνεται» – «Komsu Kasiniyor»). Αν η περίπτωση θυμίζει τους Τσάμηδες της Αλβανίας και τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, οφείλεται στο γεγονός ότι εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο του «φρικτού ψυχασθενούς», με τα πιστά τσιάουα να υπακούουν στις εντολές του (7 Μαρτίου 2018).

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως «Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή». Ταυτόχρονα, σύμβουλος – εξαπτέρυγο του «φρικτού ψυχασθενούς» άρχισε να απειλεί τις Η.Π.Α., μέσω της κρατικής τηλεόρασης: «Όχι ο 6ος στόλος, ο 66ος στόλος να έρθει, εμάς τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει. Ας βγει, ας κοπιάσει, εμάς ούτε ο 6ος, ούτε ο 66ος στόλος, τίποτα δεν μπορεί να μας γονατίσει. Αυτό να μην το ξεχνάει κανείς. Αυτός ο λαός όταν ορθώνει το ανάστημά του, και το έχει κάνει ήδη, όταν λοιπόν το κάνει, καμία δύναμη, ούτε και παγκόσμια δεν μπορεί να τον λυγίσει. Και το λέω ως κομμάτι του Τουρκικού λαού και ως κομμάτι του ισλαμικού έθνους» (7 Μαρτίου 2018).

Εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ (Χαμί Ακσόι) δήλωσε ότι «Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε πως ο κ. Παυλόπουλος έκανε τα ακόλουθα σχόλια για την Τουρκία: Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά (…) Αν η Ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε ό,τι έπραξαν οι πρόγονοί μας. Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να αποφύγει μια ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναγκαία ένταση» (7 Μαρτίου 2018).

Ο δοτός πρωθυπουργός – εφοπλιστής της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ψευτο-πρωθυπουργό των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας Τουφάν Ερχουρμάν, αναφερόμενος στις έρευνες φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε: «Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη, βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικά. Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους» (7 Μαρτίου 2018).

Ο «φριχτός ψυχασθενής» ξαναχτύπησε: «Έχουμε τον Αλλάχ με το μέρος μας ακόμη και αν η Δύση έχει πυραύλους, άρματα μάχης, πυροβολικό, τεχνολογία και διαστημόπλοια. Δεν υπάρχει νίκη παρά μόνο ο Αλλάχ… Διαταχθήκαμε να διεξάγουμε πολεμική εκστρατεία από τον Θεό, η νίκη ανήκει στον Αλλάχ… Και μην ξεχνάτε αυτό. Τι λέει ο Αλλάχ στο Κοράνι; Βοήθεια από τον Αλλάχ και η νίκη είναι επικείμενη» (7 Μαρτίου 2018).

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος στο πρόσφατο συνέδριο των Δελφών εξέφρασε την ανησυχία του «για τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα και στην Κύπρο» επισκέφτηκε για 1,5 ώρα στο πεντάγωνο τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη (7 Μαρτίου 2018).

Ο διάδοχος του Σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε: «Το σύγχρονο τρίγωνο του κακού αποτελείται από το Ιράν, την Τουρκία και τις εξτρεμιστικές θρησκευτικές ομάδες» και ότι «Η Τουρκία ότι προσπαθεί να επανιδρύσει το Ισλαμικό Χαλιφάτο, που χάθηκε πριν από περίπου έναν αιώνα με την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» (Reuters, 7 Μαρτίου 2018).

Συμπέρασμα:Η Τουρκική Δημοκρατία, από την ίδρυση της μέχρι σήμερα, δεν έχει κάνει ποτέ, κανένα απολύτως «επιθετικό» βήμα χωρίς να έχει εξασφαλίσει πολύ «γερές πλάτες». Δεν θα είχε τολμήσει να εισβάλλει στην Κύπρο χωρίς τις πλάτες των Αμερικανών, της Βρετανίας και του Ισραήλ. Δεν θα είχε τολμήσει να εισβάλλει στην Συρία χωρίς την ανοχή της Ρωσίας αλλά και της Αμερικής.

Οι Ρώσοι στις μέρες μας «καλλιεργούν» την Τουρκική επιθετικότητα επειδή στοχεύουν στην διάλυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Δεν παρέχουν όμως «γερές πλάτες» για επίθεση ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα.

Σε όλα αυτά όμως υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας: Ο «φρικτός ψυχασθενής» και το καθεστώς που εγκαθίδρυσε στην Τουρκία. Η επικίνδυνη, διαρκής «πλύση εγκεφάλου» πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων με νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις και έντονη φρασεολογία τζιχαντιστών. Η επιβολή της νοοτροπίας ότι ο ίδιος μπορεί να λέει ότι θέλει, οι άλλοι όχι. Ο ίδιος μπορεί να διατυμπανίζει «τα σύνορα της καρδιάς του» ή την ανύπαρκτη «ιστορία στα νησιά του Αιγαίου». Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας όμως, δεν πρέπει να λέει τίποτα, ακόμα και αν λέει την αλήθεια!

Τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα μπροστά στην κατάσταση αυτή; Μα τα αυτονόητα:

Να συστήσει αμέσως διαχρονικό, υπερκομματικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο ήδη συζητείται και το οποίο θα διαχειρίζεται την προκλητικότητα της Τουρκίας. Άλλες χώρες με μικρότερες απειλές εθνικής ασφάλειας το διαθέτουν εδώ και ολόκληρες δεκαετίες, η Ελλάδα επαφίεται στην «φώτιση» των εκάστοτε πολιτικών προσώπων τα οποία δυστυχώς, σε αρκετές περιόδους, είναι (επιεικώς) ακατάλληλα!

Να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό, όλα ανεξαιρέτως τα διπλωματικά «όπλα» που διαθέτει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Να βρίσκεται σε διαρκή «κόκκινο συναγερμό», ενημερώνοντας και οργανώνοντας συνεχώς τους πολίτες.

Να ενισχύει συνεχώς την αποτρεπτική δύναμη της χώρας με κάθε τρόπο.

Να επιδεικνύει πολιτική ψυχραιμία στην αντιμετώπιση της απροκάλυπτης επιθετικότητας που εκδηλώνεται από τον «φρικτό ψυχασθενή».

Η Τουρκική πολιτική χαράσσεται σε βάθος ολόκληρων δεκαετιών. Τούτο σημαίνει πως ακόμα και αν αποφύγουμε για μια ακόμα φορά την σημερινή ακραία συγκυρία, θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια και στο μέλλον. Και ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε την σύγκρουση είναι να σταματήσουν οι αυταπάτες «εξημέρωσης» του θηρίου και να εφαρμόσουμε επί τέλους τα αυτονόητα!
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ