ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Αναβλήθηκε η δίκη των στρατιωτικών στην Αδριανούπολη (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:08:00 μ.μ. |
Αναβλήθηκε η δίκη των στρατιωτικών στην Αδριανούπολη (βίντεο)
Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το πρωί, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, η εκδίκαση της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αλλά και της έφεσης που κατατέθηκε κατά της απόφασης προφυλάκισής τους.


Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, τους οποίους διόρισε το Ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, «δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή». Ωστόσο τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι Έλληνες αξιωματικοί κατηγορούνται και για στρατιωτική κατασκοπία.

Θρίλερ με το αν κατηγορούνται και για κατασκοπία

Λίγο πριν τις 5.00 το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, φέρεται να ανέφερε (σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έχουν προφυλακιστεί για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή αλλά έχει ανοίξει σε βάρος τους έρευνα και για πιθανή στρατιωτική κατασκοπία.

Επίσης, ο ίδιος αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα ενδεχόμενης ανταλλαγής τους με κάποιον ή κάποιους από τους πραξικοπηματίες που συνελήφθησαν στην Ελλάδα, αποσυνδέοντας επίσημα την υπόθεση αυτή με τους οκτώ που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία και προσθέτοντας ότι καμία από τις δυο κυβερνήσεις δεν έχει υποβάλει αίτημα για ανταλλαγή.
Στην Αδριανούπολη οι γονείς των αξιωματικών

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων, οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο. Εκτιμάται ωστόσο ότι οι συγγενείς μπορεί να επισκέφθηκαν τους δύο στρατιωτικούς μετά την ανακοίνωση της αναβολής από το δικαστήριο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης οι δικηγόροι των δυο στρατιωτικών, μετά την αναβολή άσκησαν ένσταση για την κράτηση τους ενώ φάνηκαν αισιόδοξοι για την έκβαση της υπόθεσης και αναμένοντας την συζήτηση (το βίντεο που ακολουθεί με τις δηλώσεις της δικηγόρου Ελλήνων στρατιωτικών είναι από το «Ράδιο Έβρος»).

Αντιδράσεις από Κοτζιά και Κατρούγκαλο

Δήλωση για το θέμα της σύλληψης-κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Ανδριανούπολη έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».

Νωρίτερα, είχε κάνει δηλώσεις για το θέμα και ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη, η κατηγορία που έχει απευθύνει ο Εισαγγελέας ανταποκρίνεται στα πράγματα, μολονότι υπήρχε πρόταση από την εισαγγελική αρχή ακόμη και για κατασκοπεία, η δικαστική αρχή που συνέταξε το κατηγορητήριο δεν αποδέχθηκε αυτή την -προφανώς μη λογική- κατηγορία, επομένως αν τα πράγματα θα κινηθούν όπως θα πρέπει, να ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα, τα πράγματα θα λυθούν ομαλά», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη εξασφάλισε στους στρατιωτικούς τη νομική συμπαράσταση από δύο δικηγόρους.

«Ο κίνδυνος», εκτίμησε ο αν. υπουργός Εξωτερικών, «είναι ακριβώς να ενδώσουμε σε αυτό που μια πλευρά του τουρκικού Τύπου προσπάθησε να καλλιεργήσει, είτε δηλαδή ιστορίες τύπου Τζον Λε Καρρέ, κατασκοπικές, που προφανώς καμία ανταπόκριση δεν έχουν στην πραγματικότητα, είτε άλλα χειρότερα μυθεύματα, ότι επίκειται ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δικούς μας, πράγματα που προφανώς είναι αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας».

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε την ανάγκη αυτή τη στιγμή η ελληνική πλευρά να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην υπόθεση. «Να μείνουμε στο νομικό τμήμα», είπε, εξηγώντας πως εάν αντιμετωπισθούν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, δεν υπάρχει άλλη, πολιτική διάσταση, στο θέμα. Σχετικά με τη στάση της τουρκικής πλευράς και το αν θα πρέπει αυτή να αντιμετωπίζεται με κάποια επιφυλακτικότητα παρατήρησε: «Δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον να προβάλλουμε παρόμοιες υποθέσεις που κινδυνεύουν να γίνουν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Εμείς πρέπει να κρατούμε όσο μπορούμε χαμηλότερους τους τόνους».

Οι αναφορές του τουρκικού Τύπου

Σε αντίθεση με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα μεγαλύτερα τουρκικά μέχρι και το απόγευμα δεν έδιναν μεγάλη έμφαση στην υπόθεση. Αν και υπήρχαν αναφορές, δεν προβαλλόταν η υπόθεση στα κύρια θέματα ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο δικαστήριο βρέθηκαν το πρωί περισσότεροι Έλληνες δημοσιογράφοι και κάμερες παρά Tούρκοι.

Ωστόσο τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν σταθερά λόγο και για «κατασκοπία» ως μια από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στρατιωτικοί, κάτι που ωστόσο είχαν διαψεύσει ελληνικές πηγές από το Πεντάγωνο αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών. Από νωρίς το απόγευμα, έπειτα και από την δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, το θέμα άρχισε να σηκώνεται και στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τρίτη ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, για το συμβούλιο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, το οποίο και θα ενημερώσει για το θέμα της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Αδριανούπολη. Σημειώνεται ότι ο ΥΕΘΑ είχε επικοινωνία με τους γονείς ενός εκ των δύο στρατιωτικών, του ανθυπολοχαγού.
Πηγή: gr.euronews.com
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ