ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με συνοδεία αρχαίας λύρας σε Αθήνα και Άργος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:46:00 μ.μ. |
Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με συνοδεία αρχαίας λύρας σε Αθήνα και Άργος
Η κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη», με μια λυρική ματιά και με τη συνοδεία αρχαίας λύρας θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στην Αθήνα. Το μουσικό τοπίο για το λόγο του Σοφοκλή θα αποτελέσει η αρχαία ελληνική λύρα, ένα μουσικό όργανο που σιώπησε για 1.600 χρόνια και αναβιώνει στα χέρια του συνθέτη, Νίκου Ξανθούλη.

Ο Νίκος Ξανθούλης, επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, καλλιτεχνικός σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής, έχει αποσπάσει δύο φορές τη διάκριση «Kress Lectureship» για την έρευνά του στην αρχαία ελληνική μουσική. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής λύρας, για την οποία έγραψε το πρώτο σολιστικό έργο έπειτα από 1.600 χρόνια σιωπής, το «Κοντσέρτο για αρχαία λύρα και συμφωνική ορχήστρα που παρουσίασε το 2015 στην Πολωνία και το Βερολίνο.

Στην παράσταση της «Λυρικής Αντιγόνης ανέβει στην Αθήνα ο Νίκος Ξανθούλης έχει γράψει τη μουσική, συνοδεύει με την αρχαία λύρα του τα χορικά και τους μονολόγους, τραγουδάει και ερμηνεύει τους ρόλους του φύλακα, του Αίμονα και του αγγέλου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νικόλας Ταρατόρης, ο οποίος ενσαρκώνει και το ρόλο του Κρέοντα.

Η παράσταση αναδεικνύει τη σχέση του λόγου με τη μουσική. Όπως εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Ξανθούλης και ο Νικόλας Ταρατόρης, ο ρόλος της μουσικής, του λόγου και του χορού στην παρουσίαση των αρχαίων δραμάτων στην αρχαιότητα ήταν πολύ πιο σημαντικός από αυτόν των σύγχρονων παραστάσεων.

«Στη συγκεκριμένη παράσταση σε ανακατασκευασμένη μορφή η αρχαία ελληνική λύρα είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής», επισημαίνουν και συμπληρώνουν:


«Η μουσική του Ξανθούλη, η λαλιά της αρχαίας λύρας, δεν βρίσκεται μόνο στα χορικά. Είναι το κάδρο, το μουσικό τοπίο του λόγου, τον ερμηνεύει (μουσικά) και τον συμπληρώνει».

Η «Λυρική Αντιγόνη» θα παρουσιαστεί σε μορφή αναλογίου.

«Η ανάγνωση θεατρικών έργων δεν είναι κάτι καινούριο. Στην αρχαιότητα βλέπουμε να γίνονται αναφορές σε αναγνώσεις έργων σε κλειστούς κύκλους. Στη ρωμαϊκή εποχή δε, τα θεατρικά έργα συχνά παρουσιάζονταν με μια σχετική ή και πλήρη θεατρική ερμηνεία. Έτσι, ο θεατής αφοσιώνεται στη μαγεία της μουσικής του λόγου, παρατηρούν οι δύο συντελεστές.

Την Αντιγόνη υποδύεται η Δώρα Γιαννίτση, που το 2014 βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο γυναικείου ρόλου

«Romashka» του θεάτρου» για την ερμηνεία της στο ρόλο της Αντιγόνης στη Μόσχα, σε ένα εγχείρημα- αποτέλεσμα συνεργασίας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού με το θέατρο «Luna "Theater"» της Μόσχας και σε σκηνοθεσία του Αλεξάντρ Σμολιακώφ.

Επίσης, η χορεύτρια που ειδικεύθηκε στον αρχαίο χορό, Θάλεια- Μαρί Παπαδοπούλου, χορεύει, τραγουδάει και ερμηνεύει την Ισμήνη. Η μετάφραση είναι του Ανδρέα Χ. Ζούλα, για τον οποίο ο Νίκος Ξανθούλης και ο Νικόλας Ταρατόρης τονίζουν ότι «πετυχαίνει να διατηρήσει την ισοσυλλαβία με το αρχαίο κείμενο, μέθοδο που ακολούθησε και στη μετάφραση των 50 σωζόμενων έργων της αρχαίας δραματουργίας που έχει ήδη ολοκληρώσει. Μέθοδος που κάνει όχι μόνο γοητευτική την ανάγνωση αλλά και τον προφορικό λόγο επίσης, διατηρώντας ένα σταθερό εσωτερικό ρυθμό».

Τέλος, την παράσταση συμπληρώνει προβολή βίντεο και σλάιντς, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα τόσο κλασικό όσο και μοντέρνο, λιτό όσο και περίπλοκο.

Η παράσταση «Λυρική Αντιγόνη θα παρουσιαστεί στις 5 Μαρτίου, 9.30 μ.μ., στο Θέατρο «OLVIO», στην Αθήνα (Φαλαισίου 7, Γκάζι) και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Άργος στις 10 Μαρτίου.

Μ.Κ.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ