ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Γ. Μανιάτης προς Γ. Σταθάκη στη Βουλή: Να προχωρήσει άμεσα το φυσικό αέριο στην Αργολίδα και όλη την Πελοπόννησο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:11:00 π.μ. | |
Γ. Μανιάτης προς Γ. Σταθάκη στη Βουλή: Να προχωρήσει άμεσα το φυσικό αέριο στην Αργολίδα και όλη την Πελοπόννησο
Ο Γιάννης Μανιάτης ζήτησε την άμεση υλοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου στην Αργολίδα και σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία και στα νοικοκυριά που στενάζουν από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και της καθημερινής διαβίωσης των νοικοκυριών κατά 40%, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη.


Κατά την τοποθέτησή του ο Γ. Μανιάτης υπενθύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση (2010-2014) υλοποίησε αγωγό υψηλής πίεσης φυσικού αερίου από την Κόρινθο μέχρι τη Μεγαλόπολη, συνολικού κόστους 130 εκατ. €, έτσι ώστε να λειτουργήσει εργοστάσιο φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη (800 MW), προκειμένου η Πελοπόννησος να δώσει ευστάθεια στο σύστημα ηλεκτρισμού. Υπενθύμισε επίσης ότι υπήρχε η πρόβλεψη στο άρθρο 179 του «νόμου Μανιάτη» (ν.4001/2011), μόλις ολοκληρωθεί ο αγωγός, το κράτος να δημιουργήσει Εταιρεία Παροχής Αερίου Πελοποννήσου για να δώσει φυσικό αέριο στην Κόρινθο, το Άργος, το Ναύπλιο, την Τρίπολη, την Καλαμάτα και την Σπάρτη και πρόσθεσε ότι από το 2015 που τελείωσε ο αγωγός κι άρχισε να τροφοδοτεί πιλοτικά με φυσικό αέριο τη μονάδα της Μεγαλόπολης, η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε καθόλου με το δίκτυο φυσικού αερίου της Πελοποννήσου.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα σε μελέτη που έγινε για την Αργολίδα, είπε ότι το δίκτυο της Αργολίδας, Άργος - Ναύπλιο, θα εξυπηρετήσει 7.000 κεντρικές θερμάνσεις, μονοκατοικίες και διαμερίσματα, 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, εστιατόρια, συσκευαστήρια, βιοτεχνίες και 150 δημόσια κτίρια, τα 2 νοσοκομεία του Νομού, όλα τα σχολεία, κ.λπ. και θα προκύψει μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω του φυσικού αερίου, κατά 40%.

«Το δίκτυο φυσικού αερίου στην Αργολίδα μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στο 2018, με μόλις 4,5 εκατ. € δημόσια δαπάνη και τα χρήματα αυτά μπορούν να βρεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Τα δίκτυα αυτά είχαν ενταχθεί ως πρόταση στο πακέτο Γιούνκερ, με συνολικό προϋπολογισμό για όλα τα ενεργειακά 2,5 δις €. Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την εποχή της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη με τους σηκωμένους κόκκινους γιακάδες, απέσυρε όλη την πρόταση για όλο το πακέτο Γιούνκερ και για 2,5 τουλάχιστον χρόνια η Ελλάδα κοιμόταν».

Ο αρμόδιος Υπουργός Γ. Σταθάκης, κατά την τοποθέτησή του, παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στα Περιφερειακά Σχέδια κι επανέλαβε υποσχέσεις που ακούστηκαν πρόσφατα και από τον κ. Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, ότι υπάρχει βούληση να προχωρήσουν τα έργα φυσικού αερίου, χωρίς να αναφέρει όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ