ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Αντιπροσωπεία από τον Δήμο Άργους Μυκηνών στα εγκαίνια της έκθεσης «Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:18:00 μ.μ. | |
«Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους"
Την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 το απόγευμα εγκαινιάσθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο Επιγραφικό Μουσείο η περιοδική έκθεση με τίτλο «Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους. Το οικονομικό αρχείο της πόλης του Άργους στο α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ.».
Στην έκθεση παρευβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου,  και αντιπροσωπεία από τον Δήμο Άργους Μυκηνών, με τους Δημήτρη Κρίγγο, Χρήστο Πετσέλη, Μάριο Ρέσκο, ο Παναγιώτη Σχοινοχωρίτη, Θοδωρή Οικονόμου και Τάσο Χειβιδόπουλο.
Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα σημαντικότατο εύρημα που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας (πρώην Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) τα έτη 2000-2001 σε ένα οικόπεδο του Άργους (οδός Κορίνθου 48).
Βρέθηκαν 136 ενεπίγραφοι χάλκινοι πίνακες τοποθετημένοι μέσα σε λίθινες θήκες και σε αγγεία που καλύπτονταν με βαριές λίθινες πλάκες. Οι πίνακες αποτελούσαν μέρος του οικονομικού αρχείου του Άργους, που φυλασσόταν στον θησαυρό (θησαυροφυλάκιο) του ιερού της Αθηνάς Παλλάδος. Στην έκθεση εκτίθενται 16 χάλκινοι πίνακες με το ανάλογο εποπτικό υλικό. Χρονολογούνται κυρίως στις πρώτες δεκαετίες του 4ου αι. π.Χ. και καταγράφουν τις καταθέσεις ή αναλήψεις χρημάτων και ποσοτήτων πολύτιμων μετάλλων που έκαναν διάφορα σώματα αρχόντων για να καλύψουν τις θρησκευτικές, διοικητικές και στρατιωτικές ανάγκες της πόλης.
Η έκθεση αποτελεί συνεργασία του Επιγραφικού Μουσείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Πληροφορίες
Επιγραφικό Μουσείο – Τοσίτσα 1, Αθήνα - Αίθουσα 9
Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουνίου 2022 ως 15 Ιανουαρίου 2023.
Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη – Δευτέρα 8.30 – 15.30. Τρίτη κλειστά.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ