Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

Ολόκληρο το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων στον Δήμο Ναυπλιέων (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 3:16:00 μ.μ. | |
4.4.2015 ΣΑΒΒΑΤΟ ΛΑΖΑΡΟΥ

11.00 Πλατεία Τριών Ναυάρχων (Δημαρχείου) “ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ” Καλούμε τα παιδιά στην πλατεία Τριών Ναυάρχων για να κατασκευάσουμε και να στολίσουμε το Λάζαρο με ανοιξιάτικα λουλούδια και να τον καλαντίσουμε στην παλία πόλη του Ναυπλίου.

19.00 Βουλευτικό El Greco Ο Όμιλος Αργολίδας για την UNESCO, ο Δή- μος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ σε συνερ- γασία με την Εθνική Πινακοθήκη - παράρτη- μα Ναυπλίου εορτάζουν το έτος El Greco με την εκδήλωση που έχει ως θέμα: “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, El Greco,  Μια διαδρομή στο χρόνο και στο χώρο”. Το θέμα θα καλύψει η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα. Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική από τον συνθέτη Γιάννη Χατζίδη, τη χορωδία PASSAT από το Lubeck και Travomunte της Γερμανίας θα παρουσιάσει μελωδίες της θάλασσας από τη Διεθνή μουσική ναυτική παράδοση και το μουσικό σχήμα “Βυζαντινοί και Παραδο- σιακοί Αντίλαλοι” θα παρουσιάσουν βυζαντινούς ύμνους, θρήνους και τραγούδια της Μεγάλης Εβδομάδας. 

5.4.2015 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 

7.00 Όρθρος και Θεία λειτουργία - Βαϊφόρος. 

18.00 Δημοτική Πινακοθήκη (Βουλευτικό) Εγκαίνια αναδρομικής έκθεσης της σημαντικής ελληνίδας γλύπτριας Αργυρώς Καρύμπακα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20/4/2015. 

19.30 Ακολουθία του Νυμφίου στις εκκλησίες της πόλης Χορωδιακό σχήμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου. 

6.4.2015 ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 

19.30 Ακολουθία του Νυμφίου Τη Μεγάλη Δευτέρα, στο πρόσωπο του Ιωσήφ του Παγκάλου απεικονίζεται το δράμα του Κυρίου και ξεκινά η εβδομάδα των Παθών. Χορωδιακό σχήμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου. 

21.30 Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα Ναυπλίου Εκκλησιαστικές - βυζαντινές μελωδίες του Πάθους της Μεγάλης Εβδομάδας από το μουσικό σχήμα «Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι” υπό τη διεύθυνση του Κ. Ρούτουλα. “Πιστεύω το Απίστευτο” Άνοιγμα έκθεσης Αγιογραφίας του καλλιτέχνη Ιωάννη Α. Νόνη στο Ουρανοκατέβατο. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο χώρο μέχρι την Τρίτη του Πάσχα. 

7.4.2015 ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 

19.30 Ακολουθία Νυμφίου Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (Δοξαστικό) της υμνογράφου μο- ναχής Κασσιάνης. Χορωδιακά σχήματα στους ιερούς ναούς Αγίου Γεωργίου, Παναγίας και Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου.
8.4.2015 ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 

11.00 Εθνική Πινακοθήκη - παράρτημα Ναυ- πλίου (Σιδ. Μεραρχίας 26) Το Παιδικό εγαστήρι της Εθνικής Πινακοθή- κης - παράρτημα Ναυπλίου θα δημιουργήσει στο χώρο του πασχαλινές κατασκευές για τα παιδιά της πόλης με την καθοδήγηση της ει- καστικού Μάγδας Μάρα. 

17.00 Ιερόν Ευχέλαιον στις εκκλησίες της πόλης 19.30 Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου Τέσσερα γεγονότα από τις τελευταίες στιγμές του Κυρίου: Ιερός Νιπτήρ, Μυστικός Δείπνος (παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχα- ριστίας), Προσευχή του Ιησού στο Όρος των Ελαιών. Χορωδιακό σχήμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου. 

21.30 Παλιά Πόλη Η Νεανική χορωδία του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ θα πα- ρουσιάσει, υπό τη διεύθυνση του Θ. Αντω- νιάδη, έργα από το ελληνικό και διεθνές θρη- σκευτικό ρεπερτόριο στα σοκκάκια και στις πλατείες της παλιάς πόλης. 

9.4.2015 ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 

11.00 - 14.00 Εργαστήρια για τα παιδιά, με θέμα: “Πασχαλινό Αβγό” 
α) Εθνική Πινακοθήκη παράρτημα Ναυπλίου (Σιδ. Μεραρχίας 26) Παραμύθια και ιστορίες για το “Πασχαλινό αβγό” από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Σοφίας Λούκου” ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ”. 
β) Πλατεία Καποδίστρια ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ τα παιδιά δημιουργούν το αβγό έκπληξη και παράλληλα παίζουν το κυνήγι των χαρούμενων αβγών στο πάρκο Κολοκοτρώνη. 
γ) Ουρανοκατέβατο (Όθωνος7) Προετοιμαζόμαστε για την Ανάσταση και βάφουμε το δικό μας κόκκινο αβγό. Αυτό που θα τσουγκρίσουμε το βράδυ μετά το Χριστός Ανέστη και θα τους ........σπάσουμε όλους! 

19.00 Ακολουθία των Αγίων Παθών Χορωδιακά σχήματα στους ιερούς ναούς Πα- ναγίας, Αγιου Γεωργίου και Αγίου Αναστασί- ου Ναυπλίου. 

23.00 Το φωνητικό σύνολο “ Συμφωνία”, υπό τη διέυθυνση του Θ. Αντωνιάδη, ψάλ- λει στους ναούς της πόλης αποσπάσματα από τις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας ενώ η χορωδία «Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλλαλοι» με χοράρχη τον Κ. Ρούτουλα αποδίδει το Μοιρολόϊ της Παναγιάς επίσης στις εκκλησιές της πόλης. 

10.4.2015 ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 

07.00 Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών 

11.00 Μέγας Εσπερινός της Αποκαθήλωσης 

19.30 Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου Χορωδιακά σχήματα στους ιερούς ναούς Παναγίας, Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου και Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου. 

21.30 Έναρξη της Περιφοράς των Επιταφίων Συνάντηση των Επιταφίων του Μητροπολιτικού ναού Αγίου Γεωργίου, του ναού της Παναγίας και του ναού του Αγίου Νικολάου στην πλατεία Συντάγματος με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ και της Εκκλησιαστικής Πολυφωνικής Χορωδίας της Παναγίας υπό τη διεύθυνση του Θ. Αντωνιάδη. Δημοτική Ενότητα Ασίνης Παραλία Τολού Η περιφορά του Επιταφίου στο Τολό θα γίνει με τη συνοδεία πλοιαρίων και βεγγαλικών στη θάλασσα. 

11.4.2015 ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 

07.00 Θεία Λειτουργία 

11.00 Πρώτη Ανάσταση Η Φιλαρμονική του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ παιανίζει στους δρόμους της παλιάς πόλης υπό τη διεύθυνση του Θ. Αντωνιάδη

11.4.2015 ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 

12.00 Πλατεία Συντάγματος Μουσικές εαρινές περιπλανήσεις με γνωστές μελωδίες της κλασικής μουσικής και του κλασικού κινηματογράφου, πιάνο: Θ. Πίκη, βιολί: Ε. Ρεβύθης, βιλολοντσέλο: Σ. Ρεβύθη. 

19.00 - 21.00 Ιστορικό Κέντρο Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ προσφέρουν στους επισκέπτες του Ναυπλίου έναν απογευματινό ανοιξιάτικο περίπατο γνωριμίας με το ιστορικό κέντρο. Τόπος εκκίνησης: Πύλη της Ξηράς (παραπλεύρως Δικαστικού Μεγάρου). 

23.00 Αναστάσιμη Ακολουθία στις εκκλησιές της πόλης 24.00 Χριστός Ανέστη!!! Βεγγαλικά στον ουρανό του Δήμου Ναυπλιέ- ων για το Αναστάσιμο Άγγελμα! 

12.4.2015 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 

17.30 Δημοτική Ενότητα Μιδέας - Εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο χωριό Μιδέα Μετά τη λειτουργία της ΑΓΑΠΗΣ, χοροί, τραγούδια του εαρινού πασχαλινού κύκλου στην πλατεία της εκκλησίας, σε μια προσπάθεια αναβιώσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μιδέας “Η Αλκμήνη” του εθίμου της ΑΓΑΠΗΣ. 

13.4.2015 ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 

Δημοτική Ενότητα Ασίνης - Χωριό Ασίνη Το απόγευμα της Δεύτερης Ημέρας του Πάσχα η Τοπική Κοινότητα αναβιώνει το έθιμο του Ιούδα. Η καύση του ομοιόματος του μαθητή του Χριστού αποτελεί στοιχείο τιμωρίας και κάθαρσης της Προδοσίας. 

Στο σπιτάκι του Δήμου Ναυπλιέων που βρί- σκεται στην πλατεία Καποδίστρια οι φορείς κοινωνικής προσφοράς θα μπορούν να ενη- μερώνουν τους δημότες για το έργο τους και να τους πληροφορούν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθούν τους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους τους.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ