ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

100 χρόνια από το «ανάθεμα» του Βενιζέλου στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:10:00 μ.μ. |
100 χρόνια από το «ανάθεμα» του Βενιζέλου στο Ναύπλιο
Του Μπάμπη Αντωνιάδη

 Στις 28 Δεκεμβρίου του 1916, ημέρα Τετάρτη με το Ιουλιανό ημερολόγιο, οργανώθηκε και στο Ναύπλιο, όπως και στην υπόλοιπη τη Νότια Ελλάδα, συγκέντρωση ενάντια στο Βενιζέλο. Οι κάτοικοι της πόλης του Ναυπλίου, μετά από κάλεσμα του Μητροπολίτη Αργολίδας Αθανάσιου, συμμετέχουν στο «ανάθεμα» του Βενιζέλου. 

Η συγκέντρωση, σύμφωνα με την αντιβενιζελική εφημερίδα της Αργολιδοκορινθίας ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ, έγινε στο Σταθμό του Ο.Σ.Ε. Η πρόσκληση καλούσε τους κατοίκους της πόλης να μαζευτούν στις 2.00 στο Σταθμό του σιδηρόδρομου για να καταδικάσουν την «Τριανδρία» και να ζητωκραυγάσουν για τη Βασιλεία. Επικεφαλής της συγκέντρωσης και ο πρώτος που πήρε την πέτρα και την τοποθέτησε στο σημείο του αναθέματος ήταν ο Μητροπολίτης Αργολίδας Αθανάσιος, συνοδευόμενος από κληρικούς της περιοχής. Σύμφωνα με προφορικές πληροφορίες (βλ. Κώστας Καράπαυλος), το σημείο του αναθέματος ήταν στη θέση της σημερινής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην οδό 25η Μαρτίου. Όπως έγραψε η εφημερίδα ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ «Ο φανατισμός και η έξαψις των παθών είχον τόσον κορυφωθεί τότε, ώστε έβλεπαν τις γέροντας να κρατώσι μεγάλους λίθους και με τρεμούσας χείρας να ρίπτουν αυτούς εις το «ανάθεμα», νέους, παιδιά, γυναίκας, τους ανώτερους αξιωματικούς της πολιτείας και του στρατού και τους πάντας να διαγκωνίζονται τις θα ρίψη τον μεγαλύτερον λίθον και τις εκφέρη την βαρυτέραν αράν «κατά των ατίμων και ανοσίων υπονομευτών της Δυναστείας και του καθεστώτος». Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος ρίχνοντας την πέτρα εις το χώρο του αναθέματος έλεγε «Τω Βενιζελω, Δαγκλή και Κουντουριώτη επιβουλευθέντων την πατρίδα και τον βασιλέα ανάθεμα έστω».

το «ανάθεμα» του Βενιζέλου στο Πεδίον του Άρεως

Τα γεγονότα είχαν ξεκινήσει στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου 1916. Στην κορύφωση του Εθνικού Διχασμού, η Ιερά Σύνοδος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος, με επικεφαλής τον τότε Μητροπολίτη Αθηνών Θεόκλητο, ρίχνει στο Πεδίο του Άρεως τον λίθο του «αναθέματος», απαγγέλλοντας τη φράση «Ελευθερίω Βενιζέλω επιβουλευθέντι την Βασιλεία και την Πατρίδα και καταδιώξαντι και φυλακίσαντι Αρχιερείς ανάθεμα έστω»!

Ο Μητροπολίτης Αργολίδας Αθανάσιος (1914-1924), γεννημένος το 1869 στο Μαδύτο του Ελλησπόντου, χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Αργολίδας στις 16 Ιουλίου του 1914. Όπως αναφέρει η εκκλησία «το υγρόν κλίμα της πόλεως του Ναυπλίου αφ’ ενός και η νέα δοκιμασία τού εκ της αναμίξεώς του εις το γνωστόν «ανάθεμα» αφ’ ετέρου επέδρασαν δυσμενώς εις την υγεία του Αθανασίου δι ο την 2αν Ιανουαρίου 1924 υπέβαλε την από της θέσεως του αποσυρθείς εις τινα μονήν της Ιεράς Μητρόπολης Καρυστίας εκοιμήθη εν Κυρίω την 15η Οκτωβρίου 1925 εις ηλικίαν 56 ετών».

Βιβλιογραφία : Προφορικές αναφορές
Βιβλίο: Ιστορία του Ναυπλίου του Θ. Δημόπουλου
Αρχείο Μητρόπολης Αργολίδας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ