ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Βασίλης Σιδέρης: Πεπραγμένα δράσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου 2016

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:34:00 μ.μ. |
Βασίλης Σιδέρης: Πεπραγμένα δράσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου 2016
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα τα θέματα που αφορούν το Περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των πολιτών και την προστασία της Δημόσιας Υγείας και έχει δώσει «πολύ σοβαρά δείγματα γραφής» στο συγκεκριμένο τομέα, με στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις.

Η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση πληθυσμών από χώρες που ενδημούν ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα διαβιβαστές, η εισαγωγή νέων ειδών εντόμων-φορέων, καθιστούν ένα νέο περιβάλλον, με νέες προκλήσεις που θα πρέπει να απαντηθούν με την σχεδίαση και την εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Ειδικότερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την τελευταία πενταετία, εφαρμόζονται πρωτοποριακά ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων-διαβιβαστών και εξειδικευμένα προγράμματα καταπολέμησης και εξάλειψης της ελονοσίας, με πεδίο δράσης την χωρική επικράτεια του Δήμου Ευρώτα.

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, από το 2012 έως και σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιούμε ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών. Ως προτεραιότητα θέσαμε την προφύλαξη του πληθυσμού από τον κίνδυνο ασθενειών των οποίων φορείς είναι τα κουνούπια, την περιστολή του παράγοντα όχλησης και τη διασφάλιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Με αυτή τη δυναμική και εμπεριστατωμένες μελέτες έχοντας διασφαλίσει την πορεία του προγράμματος και για το 2017 τηρήσαμε όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα των προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών.

Ενδεικτικά:

Τον Επιχειρησιακό σχεδιασμό, την επιλογή και κατάρτιση προσωπικού, τον εντοπισμό, την χαρτογράφηση εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών και την επικαιροποίηση των χαρτών στα φυσικά, περιαστικά και αστικά συστήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων, την παρακολούθηση διακύμανσης πληθυσμών, τις δειγματοληψίες προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών, τους ελέγχους αποτελεσματικότητας ψεκασμών και τον έλεγχο των πραγματοποιούμενων δράσεων από τον ανεξάρτητο φορέα υλοποίησης και δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του κοινού που αναφέρεται σε μέτρα πρόληψης και προστασίας από τα κουνούπια.

Σύγχρονα ο μεγάλος μας στόχος επετεύχθη δια των προγραμμάτων εξάλειψης της ελονοσίας όπου αντιμετωπίσαμε τις σύγχρονες προκλήσεις μηδενίζοντας τα τελευταία έτη τα εγχώρια κρούσματα, και χρηματοδοτώντας ως Περιφέρεια τις αντίστοιχες δράσεις.

Στοχευμένες και κατάλληλα προσαρμοσμένες δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών, χρησιμοποιήθηκαν σε κρίσιμες περιοχές προκειμένου να ελαττωθούν οι πληθυσμοί των ανωφελών κουνουπιών και να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επαφής ανθρώπων και κουνουπιών, µε τελικό επιδιωκόμενο αποτέλεσμα τη διακοπή της μετάδοσης της ελονοσίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Τέλος θέλω να σταθώ στην καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού. Τον Ιούνιο του 2014 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο σωρεία κρουσμάτων Καταρροϊκού Πυρετού των προβάτων.

Άμεσα σχεδιάσαμε-οργανώσαμε και υλοποιήσαμε πρόγραμμα ελέγχου-καταπολέμησης του εντόμου διαβιβαστή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την επιζωοτία. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε τα έτη 2014-2015.

Για την αποτελεσματικότερη οργάνωση του έργου Διαχείρισης των εντόμων Culicoides spp φορέων του Καταρροϊκού Πυρετού, σχεδιάστηκε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο τακτικών ενεργειών ορθούς υλοποίησης αλλά και συστηματικής παρακολούθησης και ελέγχου του έργου.

Σημειώνω ότι είμαστε η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα που υλοποιήσαμε ανάλογο πρόγραμμα και την προοπτική να αναλάβουμε οποιαδήποτε όμοια δράση απαιτηθεί ακόμα και σε προληπτικό επίπεδο.

Ημερίδες για την πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Στα πλαίσια των δράσεων του τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το πρόγραμμα "Smoke Free Greece" διεξήγαγαν ημερίδες για τον έλεγχο του καπνίσματος πραγματοποιώντας ενημερωτικές και διαδραστικές παρουσιάσεις σε μαθητές των σχολείων του Άργους, του Ναυπλίου, της Μεσσηνίας καθώς και στην Τεγέα Αρκαδίας όπου διεξάγονται μαθήματα σε όλους τους μαθητές της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει ενημέρωση για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία σε 3.000χιλ. μαθητές δημοτικών και γυμνασίων.

Στη νέα χρονιά θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και παρουσιάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας & Κορινθίας.

Καλεσμένος και βασικός ομιλητής στις εκδηλώσεις ήταν ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος , όπου παρουσίασε στους μαθητές τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος και τόνισε ιδιαίτερα την επικινδυνότητα του παθητικού καπνίσματος.

Το σύνολο των ομιλητών τόνισαν την σπουδαιότητα της σοβαρής και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης από μικρή ηλικία καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των καπνιστών παράγεται στην ευαίσθητη σχολική ηλικία.

Η Διεύθυνση Δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου θα προχωρήσουν σε σειρά ανάλογων παρεμβάσεων με στόχο την πληροφόρηση του μαθητικού πληθυσμού και των εκπαιδευτικών σε επίκαιρα και ευαίσθητα αντικείμενα που αφορούν την προστασία και την πρόληψη.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θέλοντας να συμβάλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρεια, πέτυχε μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα που δημιουργεί η ελλιπής κυβερνητική πολιτική στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό έγινε η παράδοση 10 ασθενοφόρων (δύο σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα) για να ενισχυθεί ο στόλος του ΕΚΑΒ που είναι παλιός.

Πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Μελέτης και Πρόληψης Νοσημάτων που μεταδίδονται με Διαβιβαστές

Τέλος πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Μελέτης και Πρόληψης Νοσημάτων που μεταδίδονται με Διαβιβαστές στη Σπάρτη.

Διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Πελοπόννησος ΑΕ, ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Στη διάρκεια της Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις και παρουσιάσεις για τα νοσήματα που μεταδίδονται από έντομα-διαβιβαστές σε ανθρώπους, αλλά και σε ζώα, για τα επιβεβλημένα προγράμματα διαχείρισης, την επιδημιολογία και τα μέτρα εντομολογικής επιτήρησης. Επίσης τονίσθηκε η συνεργασία όλων των φορέων προς την επιτυχία των προγραμμάτων, που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πρωτοπόρα δημιουργήσει τόσο στη εφαρμογή όσο και στην επιστημονική τεκμηρίωση (προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, πρόγραμμα καταπολέμησης της ελονοσίας, πρόγραμμα καταπολέμησης του καταρροϊκού πυρετού, πιλοτικά πρόγραμμα για τη λεϊσμανίαση κ.α.).

Όσον αφορά στον τομέα Αθλητισμού η Περιφέρεια Πελοποννήσου, θεωρεί τον αθλητισμό ως ένα ύψιστο κοινωνικό αγαθό και στέκεται πάντα αρωγός και επενδύει τόσο σε υποδομές όσο και στη διοργάνωση αθλητικών γεγονότων. Υλοποιεί και στηρίζει δράσεις που έχουν ως στόχο τη δημιουργία σταθερού θεσμού ευαισθητοποίησης των πολιτών στον τομέα της άθλησης, ως στοιχείο ευεξίας, ευζωίας και μακροζωίας.

Μέρος από αυτές ήταν οι εξής εκδηλώσεις:

· Μαραθώνιο Ναυπλίου- Ημιμαραθώνιος Καρυάς.

· Πρωτάθλημα Παμπαίδων-Παγκορασίδων.

· Τουρνουά Ποδοσφαίρου «ΑΤΡΕΥΣ».

· Τουρνουά Handball στο Άργος (Δαναός Cup).

· Παλαμήδειος Άθλος στο Ναύπλιο.

· Διονύσια στην Ερμιόνη.

· Επιδαύριος Δρόμος.

και πολλά άλλα αθλητικά γεγονότα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της ανάληψης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με κύριο στόχο την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι κ.τ.λ) σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους για την ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος της.

Η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου και ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα αυτά ζητήματα για την Ελληνική κοινωνία, εφαρμόζει μια σταθερή πολιτική, που έχει συνέχεια και αξιοποιήσιμα αποτελέσματα για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και ιδίως των νέων ανθρώπων.

Βασίλειος Σιδέρης
Αντιπεριφερειάρχης
Δημόσιας Υγείας-Αθλητισμού-Πολιτισμού
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ