ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Ένας χρήσιμος οδηγός (επιβίωσης!) για τους γονείς των εφήβων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:29:00 π.μ. |
Ένας χρήσιμος οδηγός (επιβίωσης!) για τους γονείς των εφήβων
Μεγαλώνετε έναν έφηβο και δεν ξέρετε πώς να του συμπεριφερθείτε; Παρακάτω υπάρχουν κάποιοι κανόνες που σίγουρα θα σας βοηθήσουν.

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας

Η διαλεκτική μέθοδος έχει αποδειχθεί από πολλές απόψεις ως η καλύτερη μέθοδος ανατροφής ενός παιδιού. Μιλήστε με το έφηβο παιδί σας και προπάντων ακούστε αυτά που έχει να σας πει.

Να δείχνετε σεβασμό απέναντι στο παιδί σας. Να του συμπεριφέρεστε με φροντίδα και ευγένεια αλλά μην το παρακάνετε και το φέρετε σε άβολη θέση μπροστά στους συνομήλικους του.

Συμπαρασταθείτε στο παιδί σας και δείξτε πραγματικό ενδιαφέρον για τις σχολικές του επιδόσεις. Ενθαρρύνετε την προσπάθειά του επιβραβεύοντας τα θετικά του στοιχεία, βοηθώντας το να βελτιώσει τις αδυναμίες του.

Με διακριτικό τρόπο θα μπορούσατε να γνωρίσετε την παρέα του παιδιού σας, με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβετε καλύτερα τον τρόπο που σκέφτεται και συμπεριφέρεται.

Μην είστε υπερβολικά αυταρχικοί αλλά ούτε και υπερβολικά ελαστικοί. Κρατήστε μία σταθερή και ισορροπημένη στάση και θέστε σαφή όρια.

Μην είστε υπερβολικά ελεγκτικοί. Ένα στάδιο που περνάει ο έφηβος είναι αυτό της αυτονομίας. Δώστε του τον απαραίτητο χώρο ώστε να αναπτυχθεί σωστά η αυτοεκτίμησή του και η αυτοπεποίθησή του και να διαμορφώσει την προσωπικότητά του. Αφήστε τον να πάρει τις δικές του αποφάσεις, έτσι θα αισθανθεί ότι μπορεί να στηριχθεί στις δικές του δυνατότητές του.

Σταθείτε δίπλα στο παιδί σας και δείξτε του ότι είστε εκεί στις δύσκολές του στιγμές. Τώρα διαμορφώνεται η ταυτότητά του και σίγουρα θα θέλει μία καθοδήγηση στο πώς να μοιράζει το πρόγραμμά του, πώς να θέτει στόχους, πώς να συγκροτεί τις σκέψεις του και τέλος πώς να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των πράξεών του και της συμπεριφοράς του.

Να προσδοκάτε πράγματα εφικτά για τα παιδιά σας. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους για τα παιδιά σας που να αρμόζουν και να ταιριάζουν στις δυνατότητές τους.

Διδάξτε την ενσυναίσθηση και την υπευθυνότητα στο παιδί σας. Δώστε του τις κατάλληλες αξίες και αρχές και μάθετέ του να αποδέχεται και να σέβεται την διαφορετικότητα.

Να αγαπάτε το παιδί σας ακόμη και όταν κάνει λάθη. Μπορεί μέσα από τα λάθη και τη δική σας συμπαράσταση και στοργή να μάθει.

ΞΗΝΤΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
stogiatro.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ