ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Εντατικά συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του αγάλματος του Καποδίστρια στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:57:00 μ.μ. | |
Εντατικά συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του αγάλματος του Καποδίστρια στο Ναύπλιο
Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι εργασίες αποκατάστασης της πρόσφατης φθοράς στον ανδριάντα του Πρώτου Κυβερνητης της νεότερης Ελλάδος.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι σκαλωσιές που τοποθετήθηκαν έχουν σκοπό την προστασία του αγάλματος κατά την διάρκεια εργασιών προπλάσματος που θα χρησιμοποιηθεί για την πιστή αποτύπωση των δακτύλων του δεξιού χεριού που αποκολλήθηκαν πρόσφατα.

Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε δυο έως τρεις μήνες οπού και θα επανατοποθετηθούν και πάλι τα δάκτυλα στο άγαλμα.

Λίγα λόγια για το άγαλμα του Καποδίστρια στο Ναύπλιο

Με την επέτειο της εκατονταετίας της απελεύθερωσης της χώρας ο δραστήριος δήμαρχος της πόλης Κ. Κόκκινος και το Δημοτικό Συμβούλιο στις 9/12/1929 με ψήφισμα ζήτησαν να ανεγερθεί ανδριάντας του Ι. Καποδίστρια στο Ναύπλιο. 

Η πρόταση έγινε δεκτή από την κυβέρνηση Ε. Βενιζέλου, ορίσθηκε καλλιτεχνική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν ο ζωγράφος Κ. Παρθένης και ο αρχιτέκτων Δ. Πικιώνης και η ανάθεση έγινε στο σπουδαίο γλύπτη Μ. Τόμπρο. Το άγαλμα τοποθετήθηκε το 1933 στην ομώνυμη πλατεία που ανάπλασε ο Δ. Πικιώνης. 
Στον ανδριάντα, στημένο απέναντι από το Κυβερνείο στον άξονα της λεωφόρου Αμαλίας, με σταθερό βηματισμό εξαίρεται η έκφραση του προσώπου και προβάλλεται με απλότητα ο ευγενής διπλωμάτης Ι. Α. Καποδίστριας, θεμελιωτής του Νεοελληνικού Κράτους. 

Είναι αξιοσημείωτος ο συμβολισμός του αγάλματος, εμπνευσμένος από την αρχαία ελληνική παράδοση. 

Στη δεξιά πλευρά, κάτω από το προβαλλόμενο δεξιό χέρι, εικονίζεται το κατώτερο αποκομμένο τμήμα κορμού βελανιδιάς, δρυός, ιερό δένδρο του Δία, σύμβολο ρώμης και δύναμης του αρχαίου Ελληνικού Κόσμου. Από τις ρίζες του δένδρου έχουν βλαστήσει νέα κλαδιά, τα οποία συμβολίζουν το αναγεννημένο νεοελληνικό κράτος.

  
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ