ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Ανδριανός στη Βουλή για Κτηματολόγιο και σχέδιο πόλης Άργους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:21:00 μ.μ. | | |
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αποτελεί ακόμη μια χειροπιαστή απόδειξη της βούλησης και της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση της ποιότητας και του εύρους των υπηρεσιών που παρέχουν οι φορείς του Δημοσίου.

Έχει μάλιστα ξεχωριστή συμβολική και ουσιαστική σημασία ότι το βασικό αντικείμενο του συζητούμενου νομοσχεδίου είναι το Εθνικό Κτηματολόγιο: Ένα εργαλείο απολύτως απαραίτητο για την σύγχρονη κατοχύρωση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και την πολύπλευρη ανάπτυξη της χώρας. Και παράλληλα, μια διαδικαστική οδύσσεια, με πολλές καθυστερήσεις και συχνά γραφειοκρατικές περιπέτειες για τους ιδιοκτήτες.

Είναι γι’ αυτό ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση με συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα επιδιώκει την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου εκκρεμεί η λειτουργία κτηματογράφησης, όπως περιοχές και της Αργολίδας, αλλά και την ουσιαστική επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας τόσο για τη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων όπου δεν υπάρχουν ενστάσεις, όσο και για την ταχεία, και δίκαιη επίλυση τυχόν διαφορών.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, αλλά και η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και της τελεσίδικης επίλυσης διαφορών αποτελούν κατά τον Δείκτη Επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας τα βασικά πεδία που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ελκυστικότητά της για εγχώριους και ξένους επενδυτές που βλέποντας αυτά τα προβλήματα δεν έρχονται να επενδύσουν τα χρήματά τους.

Και αυτό πρέπει κάθε φορά να το τονίζουμε: το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας έγκειται κυρίως στη σαφήνεια και τη βεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη χρήση της γης, και στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.

Κι αυτά τα ελλείμματα η σημερινή Κυβέρνηση με συνέπεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τα καλύπτει δημιουργώντας μέρα με τη μέρα τις προϋποθέσεις μιας δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικό άλλωστε παράδειγμα της σημασίας του Κτηματολογίου είναι το ζήτημα που αφορά στην Αργολίδα τη μεταγραφή της πράξης εφαρμογής της επέκτασης του σχεδίου πόλης του Άργους, το νότιο τμήμα της πόλης, στην ηλεκτρονική βάση του Εθνικού Κτηματολογίου. Ένα σημαντικό έργο το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του Άργους και ειδικά του νότιου τμήματος της πόλης.

Προκειμένου λοιπόν να αποδοθούν οι τελικές ιδιοκτησίες στους πολίτες του Άργους και να μπορούν στο εξής να συντάσσουν δικαιοπραξίες όπως συμβόλαια και προσημειώσεις, αλλά και να εκδίδουν οικοδομικές άδειες για τις περιουσίες τους, χρειάζεται να ολοκληρωθεί άμεσα η σχετική διαδικασία. Κι εδώ θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και τον Υπουργό κ. Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό κ. Στύλιο γιατί είχαμε συνάντηση στο Υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα για να δώσουν ώθηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το έργο και βεβαίως σε συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Κτηματολογίου, Στέφανο Κοτσώλη.

Κάθε συνεπώς πρωτοβουλία για τη βελτίωση και την επιτάχυνση των διαδικασιών – της έναρξης, της διόρθωσης των στοιχείων και της επίλυσης των διαφορών – για την καλύτερη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου από πολίτες και επαγγελματίες, για την ενθάρρυνση της διαμεσολάβησης που εξοικονομεί χρόνο και χρήμα τόσο για τους ιδιώτες, όσο και για το κράτος, για τον ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης που θα διευκολύνει ουσιαστικά τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, αλλά και για τη διασφάλιση της επάρκειας του Κτηματολογίου σε ανθρώπινους, υλικούς και άυλους πόρους αποτελεί μια βαθιά και ουσιαστική μεταρρύθμιση με ξεκάθαρο θετικό αποτέλεσμα.

Όπως επίσης, απτή απόδειξη της βούλησης και της αποτελεσματικότητας της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ψηφιακή μετάβαση είναι οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο παρόν νομοσχέδιο και εμπλουτίζουν τη φαρέτρα του gov.gr, απλοποιώντας ουσιαστικά την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο συμβολισμός του Κτηματολογίου είναι έντονος: Πρόκειται, για πολλές Ελληνίδες και πολλούς Έλληνες, μια γραφειοκρατική διαδικασία που όμως αποδεχόμαστε με προθυμία παρά την ταλαιπωρία, γιατί πιστεύουμε ότι αφενός είναι μια απολύτως αναγκαία κατοχύρωση των ιδιοκτησιών, και αφετέρου πρόκειται για μια εφάπαξ διαδικασία της οποίας τα θετικά αποτελέσματα θα απολαμβάνουμε στο εξής ως δεδομένα.

Γι’ αυτό ακριβώς, η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να βελτιώσει αυτή τη διαδικασία απλοποιώντας και επιταχύνοντάς την, αλλά και να εμπλουτίσει ουσιαστικά τις υπηρεσίες της για τους πολίτες, υπογραμμίζει το σημαντικότερο ίσως χαρακτηριστικό της συνολικής στρατηγικής για την ψηφιακή μετάβαση: ότι τα αποτελέσματα αυτών των επιμέρους δράσεων που εντάσσονται σ’ αυτόν τον ευρύτερο και περιεκτικό στρατηγικό σχεδιασμό, θα είναι μόνιμα.

Ότι το ψηφιακό κράτος που οικοδομεί με συνέπεια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτεί μια αλλαγή παραδείγματος για την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, για την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για την καθημερινότητα του πολίτη, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών τις οποίες απαιτούν, δικαιούνται και αξίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στην παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια, την κοινωνική αρωγή, σε κάθε πεδίο της δημόσιας δράσης.

Μέρα με τη μέρα η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο. Μέρα με τη μέρα το κράτος από αυτοαναφορικός δυνάστης του πολίτη γίνεται αρωγός και συμπαραστάτης του.

Και είναι σημαντικές και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών για τις νέες ρυθμίσεις για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και για τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και από το Υπουργείο Εσωτερικών για το προσωπικό καθαριότητας των σχολικών μονάδων. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προχώρα στο αύριο. Και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να βάλουμε πλάτη σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ