H αρχή έγινε από τον Μ. Λαμπρινίδη, πολιτευτή του Τρικουπικού κόμματος από το 1885 μέχρι 1910. Εκλέχτηκε Βουλευτής και Δήμαρχος Ναυπλιέων. Επάγγελμα δικηγόρος. Μας άφησε ένα φοβερό έργο, τη ΝΑΥΠΛΙΑ (από Αρχαιοτάτων χρόνων). Όχι επιφανειακό έργο. Δαπάνησε χρόνο αναζήτησης σε πολλά αρχεία, ώρες δουλειάς ανεκτίμητες και γλώσσα καθαρεύουσα, σχεδόν αρχαϊζουσα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι γράφτηκε από έναν ερασιτέχνη.
Εκεί πρωτοσυνάντησα την λέξη «Οθωμανίδες»… για τις Οθωμανίδες κυρίες του Ναυπλίου και όσα υπέφεραν στην διάρκεια της Μεγάλης Πολιορκίας (Απρίλιος 1821-Δεκέμβριος 1822)… Τις αναφέρει να τρέχουν στο λιμάνι προσπαθώντας να προσανατολίσουν ένα πλοίο που επιχειρούσε το σπάσιμο του αποκλεισμού… Γυναίκες που είχαν περάσει την ζωή τους σε πλήρη υποταγή μέσα στους οντάδες του χαρεμιού, βγαίνουν από το σπίτι και κατεβαίνουν στο λιμάνι!!! Θεώρησα ότι άξιζε να δώσω το όνομά τους στην συλλογή.
Στη συνέχεια είναι κάποιες ιστορίες. Κυκλοφορούσαν σαν αστικοί μύθοι. Εξηγούσαν, άλλοτε με επιτυχία άλλοτε όχι, πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Αισθάνθηκα την ανάγκη ότι αν δεν καταγραφούν, θα χαθούν. Αποτελούν μέρος της ιστορικής μας παράδοσης.
Ενδόμυχα έχουμε την ανάγκη για το παραμύθι. Σε χρόνους κοινωνικής, οικονομικής και ηθικής ισοπέδωσης απαραίτητο για να μας σηκώσει από τον καναπέ της κατάπτωσης. Προσπάθησα να αφηγηθώ τέτοια παραμύθια. Και στα παραμύθια δεν χωρούν αστερίσκοι και υποσημειώσεις.
Αυτά αφορούν τα 17 πρώτα διηγήματα της συλλογής ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΙΔΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ.
Στο τέλος έρχεται η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΣΜΩΝ. Μια νουβέλα, αποτέλεσμα πειραματισμού. Εγκιβωτισμός κειμένων μέσα σε άλλα κείμενα. Μην φοβηθείτε ακούγοντας τέτοιες βαριές κουβέντες. Δεν είναι παρά η αφήγηση της πορείας μιας ανύπαντρης φιλολόγου από το 1973 ως το 2004 μέσα από τα κείμενα που έγραψε η ίδια.
Μετά ήρθε ο εκδοτικός οίκος. Τυχαία έπεσα επάνω τους. ΠΗΓΗ, με έδρα την Θεσσαλονίκη. Συνεννοήθηκα χωρίς καν να τους συναντήσω. Το θεώρησα σημαδιακό. Τα βρήκαμε πολύ γρήγορα και τους ευχαριστώ για την βοήθεια να εμφανιστούν στο προσκήνιο οι ΟΘΩΜΑΝΙΔΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ.
Πολύ θα ήθελα να το διαβάσετε. Δυστυχώς η εποχή του κορωναϊού μας βάζει αντικειμενικά εμπόδια για δημόσια παρουσίαση. Προς το παρόν το βιβλίο διατίθεται από την ιστοσελίδα των εκδόσεων pigi.gr . Σύντομα θα είναι στην έκθεση βιβλίου στο Ναύπλιο, στον «πάγκο» των εκδόσεων ΠΗΓΗ (Δεύτερος πριν από το τέλος στα δεξιά, όταν πηγαίνουμε προς «Μαύρο Γάτο», «οικία Καραπαύλου» κλπ.)
Αν έχετε ερωτήματα, όπως:
Τί ζητούσαν οι «Οθωμανίδες κυρίες» σε μια καφετέρια με παρακμιακούς θαμώνες στο Ναύπλιο, το 1990;
Ποιος γνωρίζει τον δολοφόνο του «Κόκκινου Συνταγματάρχη»;
Το μυστικό που έκρυβε το υπόγειο της Όλγας, πώς αποκαλύφθηκε;
Γιατί επηρεάζει μια νεαρή φοιτήτρια ο θάνατος από τύφο ενός Δεσπότη στο Ναύπλιο του 1826;
Η αμφίβολη σχέση μιας άσημης φιλολόγου με έναν φημισμένο εκδότη ποια κατάληξη θα έχει;
Θα ονομαστεί «οδός ναύτη του Μαγγελάνου» ένας δρόμος στο Ναύπλιο;
Αστικοί μύθοι με κουβέντες του καφενείου συνυφαίνονται σε διηγήματα;
Για να πάρετε απάντηση στα ερωτήματα επισκεφθείτε το περίπτερο των εκδόσεων «ΠΗΓΗ»
στην έκθεση βιβλίου στο Ναύπλιο, (τρίτο πριν από το τέλος στα δεξιά όπως πηγαίνουμε προς «Μαύρο Γάτο», «Ινσποτ», «οικία Καραπαύλου» κλπ.) και αναζητείστε το βιβλίο μου (το εξώφυλλο σε φωτό) «ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΙΔΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ και άλλα αφηγήματα» σε έντυπη έκδοση από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ.
Τόλης Κοϊνης